Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 feb 2010 - Anul XV, nr. 34 (4325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Victima Patapievici?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Să vedeţi ce i se poate întâmpla dlui Patapievici: aflat la coada de la casa unui supermarket (o curiozitate: poartă papion şi atunci când târguieşte?) a fost interpelat vehement de „un domn cu aparenţă de pensionar”. Probabil că agresorul va fi fost pur şi simplu o persoană în vârstă, câtă vreme încă nu s-a impus, prin ordonanţă de urgenţă, purtarea ecusonului galben de pensionar. Categorisirea „aparenţă de pensionar” ascunde un insidios dispreţ faţă de „gândirea de pensionar”, luată ca etalon infamant al neevoluţiei, atitudinii retrograde, inapetenţei faţă de nou, dacă nu chiar a stupizeniei ridicole. Pensionarii, povară pentru naţie şi inamici ai progresului în toate, s-ar cuveni, nu-i aşa, stârpiţi.
Domnul cu pricina fusese, în ziua naşterii poetului, la mormântul de la Belu şi i-a reproşat dlui Patapievici „Nu v-am văzut, pe 15 ianuarie, la mormântul lui Eminescu.” În continuare, relatează directorul ICR: „Aveam întâlnire acolo?”, am încercat să glumesc. Vocea domnului cu aparenţă de pensionar s-a asprit, brusc. Şi-a ridicat umerii cu demnitate: „Sunteţi aşteptat an de an la mormântul lui Eminescu, să vă cereţi iertare poetului nostru naţional.” „Să-mi cer iertare? Pentru ce?” am întrebat, jenat de ochii pe care îi simţeam fixaţi pe noi. Domnul cu aparenţă de pensionar (repetarea obsesivă a sintagmei vădeşte dispreţ suveran, motiv pentru care îi doresc dlui Patapievici să prindă, totuşi, pensia...) începe să strige, gesticulând cu mâna dreaptă, pe sub ochii casierei, care aştepta să-şi primească banii. „Pentru ofensele care i le-aţi adus marelui nostru poet, pentru asta să vă cereţi iertare! Pentru injuriile care i le-aţi adus!” „Care injurii ?!, am exclamat, excedat. Domnul cu aparenţă de pensionar (! – n.n.) s-a întors vehement spre casieră: „Acest domn Patapievici, care numai domn nu e, şi nici român, a îndrăznit să scrie că Eminescu al nostru este un cadavru pe care trebuie să-l dosim în debara de ruşinea Europei! Ruşine să-ţi fie dumitale obrazului!” (...) din spre coadă venea spre mine un freamăt dezaprobator...”
Aceasta-i întâmplarea. Desigur, agresatul va încerca să-i explice „domnului cu aparenţă de pensionar” că „Eu nu am scris niciodată că Eminescu este cadavrul nostru din debara. Dimpotrivă!” Dacă lucrurile stau aşa cum le prezintă dl Patapievici în articolul din „Evenimentul zilei” (4 februarie a.c.), atunci mă tem că o anumită vinovăţie faţă de directorul Institutului Cultural Român planează asupra noastră, a tuturor. N-o spun cu pic de ironie: chiar aşa-i. Nu-l cunosc personal pe dl Patapievici, nu mi-e deloc simpatic, ba chiar aş zice că zâmbetul fals, lipit cu pap, ce pluteşte deasupra papionului în emisiunile tv, este de-a dreptul insuportabil. Aş avea şi destule să-i reproşez vizavi de politica ICR, însă una-i una şi alta-i alta. Se pare că-i vorba, în cazul citatului cu debaraua, de-o pură mistificare – ceea ce nu scuză alte intervenţii, altfel formulate, dar similare ca sens, datorate aceluiaşi autor. Însă chestia cu debaraua pare a fi o invenţie gazetărească, pusă în circulaţie de revista „Flacăra” în 2003. Citatul exact este următorul şi-i total pe dos, ca sens, faţă de ceea ce i se reproşează prezumtivului detractor: „Pentru nevoia de chip nou a tinerilor care în cultura română de azi doresc să-şi facă un nume bine văzut în afară, Eminescu joacă rolul cadavrului din debara.”
Ar mai rămâne de lămurit de ce, pentru a fi bine văzut afară, adică tocmai în aria de activitate şi influenţă a Institutului Cultural Român, este nevoie să-ţi înjuri poeţii neamului (îmi asum sintagma, în calitate de pensionar nu numai ca aparenţă). În rest, Patapievici are dreptate: textul său a fost răstălmăcit şi interpretat taman pe dos. Dacă ăsta o fi singurul şi, prin alte foi şi-n alte contexte, n-o fi scris în sensul acuzei venită tot din spre revista „Flacăra”.
Dl Patapievici mai scrie că „A gândi despre Eminescu orice nu poate constitui un delict.” Rezon, Rămâne, dacă şi scrii, primejdia înfruntării cozii de la casă; compusă ori nu din pensionari, are acelaşi drept de a gândi cum crede de cuviinţă. Cât priveşte impresia că s-a acumulat o adevărată ură împotriva străinului Patapievici din pricina xenofobiei românilor, îmi iau îngăduinţa să-i reamintesc preopinentului că, etimologic, xenofobie nu înseamnă ură faţă de străini, ci frică (phobos). N-are nici o relevanţă bănuială c-ar fi alogen. Eminescu a fost considerat ba armean, ba polonez, turc, albanez, persan, suedez, rus, bulgar, sârb, rutean (Călinescu, p.443). Şi naţia, totuşi, îl iubeşte. Ceea ce nu s-ar putea spune despre...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Victima Patapievici?.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.78/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 18 voturi
Victima Patapievici?4.8518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Stilul trimis de
(12 feb 2010, 10:06:21
Nu spun nimic de Patapievici. Poarta raspunderea faptelor si vorbelor lui. Ceea ce ma socheaza este stilul acestui articol. Mircea Radu IACOBAN prezinta faptele in acelasi stil "stahanovist" in care erau prezentate realizarile marete ale lui tatuca Stalin si faptele contrarevolutionare ale celor ce trebuia deschiaburiti. Dupa ce citesti un asemenea articol crezi ca pentru Patapievici, pedeapsa cu streangul ar fi neindestulatoare. Pentru ce a spus sau pentru ce numai a gandit.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei