Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 feb 2010 - Anul XV, nr. 34 (4325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu vrea comisie de anchetă privind afacerea "magazinelor de vise"

Joi, 11 Februarie 2010 (16:15:58)

Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu a declarat că va propune, luni, grupului parlamentar să iniţieze formalităţile pentru constituirea unei comisii de anchetă antidrog, care să cerceteze implicaţiile politice din afacerea "magazinelor de vise", care ar fi comercializat şi "droguri grele".

"Voi propune, luni, grupului parlamentar, ca PSD să iniţieze formalităţile necesare pentru constituirea unei comisii parlamentare de anchetă antidrog. Poate să fie o comisie parlamentară comună cu senatorii, dar asta nu contează prea mult, ci să îi dăm drumul cât mai repede. Ce a încercat guvernul ieri (miercuri - n.r.)cu acea OUG este, de fapt, o îngropare a acestui caz real. Şi, dacă nu au nimic de ascuns, să mă lase să fac o anchetă, să vedem cine şi ce interese se ascund în spatele acestei mizerabile afaceri cu droguri. Vreau să ştiu cine dintre politicieni este pătat pe mâini de sânge", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Mugurel Surupăceanu.

Deputatul a precizat că scopul comisiei pe care o propune este aflarea numelor acelor persoane publice care se află în spatele acestei "afaceri", dar şi dacă prin acest "paravan legislativ" au fost comercializate "droguri grele".

"Aici a fost o afacere care depăşeşte cu mult cifrele oficiale. Ni se spune de 40-50 milioane de euro, bani pe piaţa legală. Nu ştim ce s-a întâmplat în subteran. S-a dorit să se facă un cadru aparent legal, fiind posibil ca importul acestor produse legale să se fi făcut la grămadă cu alte produse interzise, cu acele droguri-grele, precum canabisul şi alte plante", a spus Surupăceanu.

Social-democratul a susţinut că Ministerul Sănătăţii dezinformează în privinţa numărului de victime, precizând că din informaţiile sale ar fi vorba de mai mult de 10 decese.

"Trebuie să vedem câte victime sunt, câţi bolnavi mai sunt. Trebuie să vedem cine a autorizat cele nouă companii care au făcut până acum importul produselor stupefiante şi unde s-au ascuns banii, pentru că această chestiune miroase a trafic făcut cu un substrat politic. Din toate informaţiile mele, toate firele duc către anumiţi lideri ai PDL. Dacă se va face această comisie de anchetă şi mă vor lăsa să o conduc, să mergem până la capăt la aflarea adevărului, veţi afla nume şi exact intersele care au fost în spatele acestei afaceri care de fapt are un iz politic, în opinia mea", a afirmat Mugurel Surupăceanu.

El a subliniat că o astfel de comisie de anchetă "poate să arate, pentru prima oară, că avem de-a face cu o putere criminală", "oameni care au ajuns să facă bani din droguri, folosindu-se de inocenţa unor tineri".

"Treaba a fost făcută într-un mod foarte inteligent. Băieţii ăştia nu sunt doar deştepţi, sunt periculos de deştepţi, dar dacă îi vom descoperi trebuie executaţi mediatic şi legal", a spus Surupăceanu.

Întrebat dacă din informaţiile deţinute ar fi implicaţi şi liberalii, având în vedere că legile au fost date în timpul guvernării Alianţei D.A., social-democratul a replicat: "Tocmai asta vreau să aflu, să vedem dacă sunt şi alte persoane implicate".

Deputatul PSD a explicat că mecanismul prin care s-a aprobat introducerea în ţară a acestor droguri are la bază Legea 339 din 2005. "Legea aceasta 339/2005 nu îşi avea rostul. Exista o Lege 143 din 2000, la care eu am şi făcut o iniţiativă legislativă, împreună cu Tudor Ciuhodaru şi alţi colegi, de amendare, iniţiativă care a fost aprobată marţi de Parlament, lege prin care nu se puteau introduce în ţară niciun fel de substanţe de tipul halucinogene, psihotrope sau stupefiante. A venit însă cineva de la putere în 2005 cu acest proiect 339 prin care s-a introdus o anexă cu 127 de stupefiante şi 118 psihotrope, din care lipseau exact cele 36 de substanţe interzise acum o zi de Guvern", a spus Surupăceanu.

El a mai spus că Guvernul Alianţei D.A. a venit în 2006-2007 cu două hotărâri prin care aproba normele metodologice, prin care s-a dat startul comercializării celor 36 de substanţe psihotrope omise din lege, fiind autorizate "magazinele de vise" care în majoritatea lor, potrivit acestuia, "făceau trafic mascat de droguri".

Deputatul PSD a mai ţinut să amintească faptul că în august 2009 ministrul PSD Ion Bazac a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin al Ministerului Sănătăţii care prevedea interzicerea activităţii de comercializare cu plante şi produse din plante care induc o stare de euforie, demers care fost suspendat în urma scoaterii social-democraţilor de la guvernare.

El a criticat faptul că, la o lună după ce Bazac a tras semnalul de alarmă împotriva drogurilor uşoare, Comisia prezidenţială pentru analiza riscurilor sociale a recomandat dezincriminarea consumul de droguri uşoare.

"În spatele acestei analize făcute de Comisia prezidenţială era de fapt un interes foate clar care privea introducerea acestor substanţe în consum cât mai mult. Se apropia campania prezidenţială şi era nevoie de bani probabil şi de undeva trebuiau să vină", a conchis Mugurel Surupăceanu.

Guvernul a interzis comercializarea unui număr de 36 substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri.

Actul normativ introduce în categoria drogurilor 27 de substanţe şi 9 plante etnobotanice cu efect halucinogen, care nu mai pot fi deţinute şi comercializate.

Ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial, iar pentru distrugerea produselor aflate pe stoc va fi acordat un anumit interval de tranziţie.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu vrea comisie de anchetă privind afacerea "magazinelor de vise".
 Vizualizări articol: 422 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu vrea comisie de anchetă privind afacerea "magazinelor de vise"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei