Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 feb 2010 - Anul XV, nr. 34 (4325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Spitalul Suceava

Medicii din Urgenţă, “paratrăsnet” pentru pacienţii furioşi şi rudele lor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Spitalul Judeţean Suceava, cazurile de agresare a cadrelor medicale de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), în timpul serviciului, de către persoane din anturajul pacienţilor sau chiar de către bolnavi sunt destul de dese, angajaţii din acest sector fiind cei mai expuşi din cauza situaţiilor limită cu care se confruntă aproape tot timpul şi care pot degenera uşor în conflicte.
Fiindcă lucrează întotdeauna sub presiunea timpului, iar situaţiile imprevizibile nu întârzie să apară, violenţele, cel puţin cele verbale, sunt la ordinea zilei.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava, urgentistul Tiberiu Brădăţan, spune că nu de puţine ori medicii sunt înjuraţi sau chiar loviţi, cele mai multe cazuri de agresiuni petrecându-se îndeosebi din cauza consumului de alcool.

 

Medicii de la UPU, catalogaţi de pacienţi şi aparţinători drept şpăgari şi criminali

”Agresiunile verbale sunt dese, plecând de la o stare de nervozitate legată de timpul de aşteptare, şi sunt adesea lipsite de suport, pe principiul că mai bine să
înjur întâi ca să mi se facă dreptate, decât să aştept un pic. Vin persoane care din start zic că <ştiu că aici sunteţi toţi nişte şpăgari, nişte nenorociţi, nişte criminali şi să nu vă prind că faceţi minuni cu mine>. Agresiunile fizice sunt mai rare, deoarece personalul s-a instruit deja, ştie cum să reacţioneze în situaţii de acest gen. Am învăţat că singura soluţie este să-i lăsăm în pace, să nu ne implicăm noi şi să solicităm intervenţia rapidă a poliţiei, care ajunge în maxim cinci minute”, spune dr. Brădăţan.
El adaugă că, în general, la UPU, pacienţii care recurg la violenţă fizică sunt cei aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau care suferă de afecţiuni psihice. Cât despre aparţinători, cei mai agresivi sunt, de obicei, cei ai unor pacienţi cu afecţiuni cronice acutizate sau cu nişte probleme de sănătate acute care imobilizează într-o oarecare măsură pacientul. În aceste cazuri, spune purtătorul de cuvânt al Spitalului, spaima celor care însoţesc bolnavul este foarte mare, la fel şi dorinţa acestora de a se face totul foarte repede.

 

Nu se pune problema la modul “tu ai gura mai mare şi te tratăm pe tine primul”

„Noi avem nişte protocoale de triaj pe care trebuie să le respectăm, aşa că nu se pune problema la modul <tu ai gura mai mare şi te tratăm pe tine primul>. Unii nu înţeleg că prioritate au cazurile grave aflate în rezolvare, celelalte trebuind să mai aştepte câteva minute”, completează dr. Brădăţan.
La Unitatea de Primire a Urgenţelor, cazurilor de agresiune verbală sau fizică li se adaugă şi cele de distrugere materială, fiind destule situaţiile în care pacienţii sau aparţinătorii au spart uşi sau dulapuri. Medicii din acest sector speră că preluarea, din acest an, a serviciului de pază şi protecţie a Spitalului de către o firmă specializată va mai reduce numărul cazurilor de acest gen.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii din Urgenţă, “paratrăsnet” pentru pacienţii furioşi şi rudele lor.
 Vizualizări articol: 1648 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Medicii din Urgenţă, “paratrăsnet” pentru pacienţii furioşi şi rudele lor5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gura mare... trimis de
(11 feb 2010, 13:21:42
da,modul de tratare e cel ....
relatia si banul...
omul sarac moare cu zile,doar se stie...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei