Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 aug 2009 - Anul XIV, nr. 189 (4175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reprezentanţii CSM au insitat la mediere pentru plata sporurilor, Guvernul a spus că nu sunt resurse

Vineri, 14 August 2009 (19:02:52)

Reprezentanţii CSM au insistat, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, asupra necesităţii plăţii sporurilor salariale şi pentru includerea lor în viitoarea grilă de salarizare unitară, în timp ce Guvernul a subliniat că în momentul de faţă nu există resursele financiare necesare acestor solicitări.

Participanţii au stabilit că discuţiile pot continua în vederea pregătirii noii legi a salarizării din sectorul bugetar.

Aceste precizări au fost făcute de Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat remis, vineri, MEDIAFAX.

Preşedinţia menţionează că şeful statului a continuat, vineri, la Palatul Cotroceni, discuţiile cu reprezentanţii Justiţiei şi cei ai Guvernului, în cadrul medierii solicitate de către preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrul Justiţiei, între puterea judecătorească şi Guvern pe tema sporurilor salariale din sistemul judiciar.

"Discuţiile au privit atât problema sporurilor salariale restante acordate prin hotărâri judecătoreşti, cât şi a celor prezente. În acelaşi timp, Guvernul a informat reprezentanţii CSM cu privire la situaţia actuală a resurselor bugetului de stat. Reprezentanţii Justiţiei din cadrul CSM au insistat asupra necesităţii plăţii acestor sporuri şi includerea lor în viitoarea grilă de salarizare unitară, iar Guvernul, manifestând disponibilitate pentru dialog, a accentuat faptul că în momentul de faţă nu există resursele financiare necesare acestor solicitări. Ca variantă de rezolvare a problemelor în cauză, participanţii au stabilit că discuţiile pot continua în vederea pregătirii noii legi a salarizării din sectorul bugetar", se arată în comunicat.

La această întâlnire, pe lângă problematica sporurilor salariale, reprezentanţii CSM au ridicat şi alte probleme semnalate de către adunările generale ale magistraţilor, însă acestea nu au fost dezbătute vineri, urmând să fie discutate după adoptarea legii salarizării.

La finalul şedinţei de mediere între ministrul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii, prezidată de şeful statului Traian Băsescu, care a durat circa trei ore, nu au fost făcute declaraţii.

La şedinţa de mediere de la Palatul Cotroceni au fost prezenţi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Licu, membrii CSM Anton Pandrea, Dan Lupaşcu şi Liviu Dăscălescu, precum şi ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea şi secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale Valentin Mocanu.

Prima şedinţă de mediere între cele trei puteri ale statului a avut loc în 28 iulie, când ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirma că dificultăţile de finanţare ale sistemului judiciar au fost pe alocuri exagerate, iar excesul de putere riscă să conducă la blocarea statului.

Atunci ministrul Predoiu afirma că Executivul ia în serios acest proces de mediere, care este un exerciţiu de democraţie şi o oportunitate să readucă lucrurile la normal în sistemul judiciar." Reafirmăm necesitatea desfăşurării fără întreruperi a activităţii de judecată şi ne exprimăm speranţa că CSM se va ralia acestei poziţii în viitor", spunea ministrul.

Totodată, ministrul Predoiu arăta că dificultăţile de finanţare cu bunuri şi servicii ale sistemului judiciar au fost pe alocuri exagerate, dar Executivul va continua măsurile de rezolvare, până la acoperirea integrală a necesităţilor de finanţare.

"Rămân de discutat şi rezolvat problemele legate de salarizarea în sistemul judiciar, care va face obiectul unei şedinţe ulterioare de mediere. După cum s-a subliniat în timpul întrevederii, calea cooperării între puterile statului este singura care poate aduce soluţii, excesul de putere riscând să conducă la blocarea statului", a mai spus Predoiu.

Pe de altă parte, Administraţia Prezidenţială a precizat că reprezentanţii Justiţiei şi ai Executivului au fost de acord, la şedinţa de mediere de la Cotroceni, că nu se pune problema unei demisii sau demiteri a ministrului Justiţiei, solicitată la debutul protestului de către unii reprezentanţi ai organizaţiilor magistraţilor.

Preşedinţia menţiona că toţi cei prezenţi la prima şedinţă de mediere de la Cotroceni au convenit, cu privire la problematica sporurilor salariale, că este nevoie de a se reflecta asupra situaţiei, pentru ca pe viitor să fie eliminate inechităţiile din sistem cu privire la acordarea acestor sporuri.

Potrivit articolului 80, alineatul 2 din Constituţie, preşedintele veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reprezentanţii CSM au insitat la mediere pentru plata sporurilor, Guvernul a spus că nu sunt resurse.
 Vizualizări articol: 606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reprezentanţii CSM au insitat la mediere pentru plata sporurilor, Guvernul a spus că nu sunt resurse0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei