Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 aug 2009 - Anul XIV, nr. 189 (4175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Poliţiştii protestează cinci zile, cerând banii pentru chirii şi plata orelor suplimentare

Vineri, 14 August 2009 (13:59:22)

Membrii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) vor protesta, timp de cinci zile, începând de luni, nemulţumiţi de subfinanţarea sistemului şi de faptul că reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) nu oferă soluţii la problemele lor.

Membri ai SNPPC s-au întâlnit, joi, cu reprezentanţii MAI, dar sunt nemulţumiţi că au primit numai promisiuni la unele din solicitări, fără hotărâri scrise, a declarat preşedintele sindicatului, Marian Gruia.

Sindicaliştii au propus ca o parte din veniturile aduse de activitatea poliţiştilor la bugetul de stat, referindu-se la confiscări, să fie îndreptate către poliţist, pentru a elimina corupţia şi a motiva angajatul.

"Noi muncim, aducem venituri din confiscări, care se duc la bugetul de stat, însă sistemul tot subfinanţat este. Am propus ca o parte din confiscări să meargă către poliţist, existând şi cadru legal pentru acest lucru. Astfel Legea 360 prevede ca până la unu la sută din aceste sume să fie îndreptate către angajat, dar suma să nu depăşească salariul poliţistului pe un an", a spus Gruia.

Liderul sindical a precizat că în poliţie este un deficit de peste 8.000 de angajaţi, iar sutele de mii de ore suplimentare nu au fost plătite în acest an sau compensate cu tip liber.

Pe de altă parte, sinidcaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că MAI nu mai plăteşte chiriile poliţiştilor mutaţi din localitatea de domiciliu, astfel că 2.000 din cei aproximativ 6.000 de poliţişti care se află în această situaţie şi-au făcut deja rapoarte să se întoarcă în localitatea de domiciliu.

"În unele localităţi, majoritatea sau chiar toţi angajaţii vor să se întoarcă, astfel că acestea vor rămâne fără poliţişti, ceea ce este foarte grav", a spus Gruia.

Astfel că, 6.000 de poliţişti vor protesta, de luni, în Bucureşti şi în municipiile capitală de judeţ, timp de cinci zile, între 17-21 august, manifestanţii vor picheta, între orele 10-12, în timpul lor liber, sediile Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului şi Ministerului Finanţelor, protestele fiind desfăşurate şi în marile oraşe.

"Reprezentanţii MAI ne-au promis că va fi asigurat combustibilul pentru misiuni şi va fi decontat transportul poliţiştilor la şi de la locul de muncă, dar nu avem nimic scris în acest sens, ci doar promisiuni că în maximum o săptămână aceste probleme vor fi rezolvate", a spus Gruia

Poliţiştii subliniază că au cerut de peste un an soluţii la subfinanţarea sistemului de siguranţă publică şi a consecinţelor antisociale rezultate şi la furnizarea continuă a drepturilor legale pe care le au poliţiştii, dar "nicio autoritate nu a vrut să-şi asume responsabilitate".

Sindicaliştii afirmă că reprezentanţii MAI au încercat să intimideze, prin numeroase măsuri locale, participarea poliţiştilor la protestele sindicale, dând exemplul judeţului Satu Mare, unde şefii teritoriali au cerut fiecărui poliţist care va participa la proteste să facă un raport prin care să justifice de ce participă.

"Şicanările au fost mascate sub grija conducerilor profesionale pentru ca poliţiştii să nu absenteze, din motive personale, de la serviciul în slujba cetăţenilor", a spus Gruia.

Liderii SNPPC au fost invitaţi, în urmă cu două săptămâni, la Administraţia Prezidenţială şi li s-a promis o nouă întâlnire cu toţi factorii de decizie din sistem, mediată de preşedintele Traian Băsescu, dar aceasta nu a mai avut loc.

"Din partea guvernanţilor, întâlnirile au fost, astfel, pline de compătimiri, sugestii de a se înceta protestele şi îndemnuri de a se avea încredere în viitor. Din acest motiv, poliţiştii din SNPPC vor, de acum înainte, pentru fiecare dintre revendicările lor, câte un răspuns concret, scris negru pe alb, sub forma unui document rezultat din negocierile dintre sindicatul lor şi angajator. Prin această rigoare, poliţiştii vor să responsablilizeze, în mod concret, pe cei care ocupă şi vor ocupa funcţii ale puterii. Astfel, nerespectarea unuia dintre protocoale va putea atrage chemarea în justiţie a angajatorului (MAI) sau oricărei alta dintre instituţiile răspunzătoare", a spus Gruia.

Principalele revendicări actuale pe care le au poliţiştii din SNPPC sunt revitalizarea sistemului de siguranţă publică, parte a sistemului de securitate naţională, care a fost "deteriorat, printr-o continuă şi iresponsabilă subfinanţare", reducerea deficitului de 8.000 de poliţişti din sistemul de siguranţă publică (12 la sută din volumul MAI) prin încadrarea de urgenţă a celor 2.000 de absolvenţi ai şcolilor de poliţie şi Academia de Poliţie, promoţia iulie 2009 (încadrare amânată pentru 2010) şi prin continuarea procesului de încadrări directe (care a fost suspendat).

O altă solicitare a poliţiştilor este plata orelor suplimentare, efectuate din cauza lipsei de personal în siste. Doar în primele trei luni din 2009, poliţiştii şi personalul contractual au efectuat peste 500.000 de ore suplimentare, încă nerecompensate.

Alte revendicări ale poliţiştilor se referă la asigurarea fondurilor necesare pentru o desfăşurare corectă, cel puţin, a raporturilor de muncă dintre MAI şi personal, reanalizarea coeficienţilor de ierarhizare, stabiliţi în pripă şi nerealist, pe fondul actualei crize, pentru MAI, potrivit cărora, un agent de poliţie, care acţionează singur, în stradă, este plătit mai puţin decât un sergent MApN care lucrează în echipă cu mai mulţi militari.

Membrii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" vor relua protestele, luni, participând la mitingurile colegilor din SNPPC, nemulţumiţi de rezultatul întâlnirii cu ministrul Dan Nica, care s-a declarat "depăşit de situaţie", potrivit "Pro Lex".

Aproximativ 350 de poliţişti afiliaţi la Sindicatul Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex au protestat, marţi, timp de două ore, în faţa Ministerului Administraţiei şi Internelor, nemulţumiţi de fondurile alocate sectorului şi de faptul că aproximativ 12.000 de poliţişti nu şi-au primit chiria pentru următoarele luni.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţiştii protestează cinci zile, cerând banii pentru chirii şi plata orelor suplimentare.
 Vizualizări articol: 470 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poliţiştii protestează cinci zile, cerând banii pentru chirii şi plata orelor suplimentare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei