Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 aug 2009 - Anul XIV, nr. 189 (4175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Boc e comandat de la Cotroceni, Băsescu trebuie să înceteze să se joace cu soarta elevilor

Vineri, 14 August 2009 (18:05:48)

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, vineri, la Universitatea "Babeş-Bolyai", că asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul care include şi legile educaţiei reprezintă "jocul lui Traian Băsescu", adăugând că şeful statului trebuie să înceteze să se joace cu soarta elevilor şi a studenţilor.

"Pentru a putea să te duci către Parlament cu asumarea răspunderii trebuie să ai avizul ministrului de resort. Suntem un stat de drept, nu poate nimeni să interfereze cu dreptul ministrului de resort pentru a-şi pune semnătura pe textul pe care-l consideră potrivit pentru viziunea ministrului asupra domeniului respectiv. Toată această forţare este o butaforie politică (...). Iar domnul Boc nu face asta de capul domniei sale, este comandat de la Cotroceni, este jocul domnului Băsescu şi domnul Băsescu trebuie să înceteze să se joace cu soarta studenţilor şi elevilor din România", a afirmat Geoană, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, sistemul de învăţământ ar trebui lăsat în afara luptei electorale, iar, dacă partidele vor să se certe înainte de alegerile prezidenţiale, să nu o facă "pe spatele elevilor şi al studenţilor".

Referindu-se la proiectul Codului Educaţiei care a fost lansat, vineri, pentru dezbaterea publică, Geoană a făcut un apel la "depolitizarea rapidă" a acestui subiect.

Potrivit lui Geoană, Guvernul trebuie să înceapă dezbaterea proiectului propus de ministrul Andronescu pentru ca acesta să ajungă cât mai repede în Parlament.

"Cred că în acest moment există o obligaţie din partea ministerului şi a Guvernului să procedeze neîntârziat la un calendar de dezbateri publice care să permită într-un timp rezonabil prezentarea acestuia ca text asumat de întregul Guvern şi trimis Parlamentului României, singurul for îndrituit să ia o decizie conform democraţiei noastre pe un text atât de important. Fac de aici, de la Cluj, un apel la depolitizarea rapidă a acestui subiect. Dacă vrem să ne certăm în vederea alegerilor prezidenţiale putem să găsim alte teme, dar nu pe spatele studenţilor şi elevilor din România", a afirmat Geoană.

Potrivit acestuia, elevii, studenţii, familiile şi sistemul de educaţie nu pot fi luaţi "prizonieri ai luptei politice".

"Este atât de evident scopul strict politic al acestui demers (asumarea răspunderii – n.r.), încât nici nu mai trebuie să comentăm. Ceea ce este de astăzi o obligaţie legală este ca proiectul depus de doamna ministru, întâmplător doamna Andronescu, întâmplător ministru PSD, este textul pe care se poartă dezbaterea publică şi pe care se vor lua decizii. Nu cred în documente hibride, nu cred în sinteze din texte diferite, cred în schimb într-o dezbatere publică sănătoasă, în autoritatea profesională a celor care au contribuit la acest proiect de cod", a afirmat preşedintele PSD.

Mircea Geoană a vizitat, vineri, Facultatea de Ştiinte Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universităţii "Babeş-Bolyai", după care s-a întâlnit cu conducerea UBB la rectoratul universităţii.

Premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru patru legi, printre care şi cele ale educaţiei, susţinând că PSD nu a avut obiecţii majoare şi că în privinţa legilor educaţiei vor mai avea loc discuţii.

Ulterior liderii PSD au negat că şi-ar fi dat acordul pentru asumarea răspunderii pe aceste legi, însă au admis că, dacă dezbaterea publică pe Codul Educaţiei se încheie până la 2 septembrie, se poate recurge şi la asumarea răspunderii. PSD susţine însă ca legile luate în considerare să fie cele iniţiate de ministrul Andronescu, căruia premierul i-a dat ca termen data de 14 august pentru prezentarea proiectelor în acest sens. Mai mult, social-democraţii nu sunt dispuşi să accepte modificări de fond la legile propuse de Ecaterina Andronescu.

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, a declarat, joi, că legea educaţiei a ministrului Andronescu se situează în afara programului de guvernare, iar asumarea răspunderii se va face pe proiectul comisiei prezidenţiale, la care se vor accepta propuneri de modificare.

Proiectul Codului Educaţiei a fost lansat, vineri, pentru dezbaterea publică, pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), urmând să fie analizat, timp de trei săptămâni de partenerii sociali, reprezentanţi ai părinţilor, elevilor, studenţilor.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Boc e comandat de la Cotroceni, Băsescu trebuie să înceteze să se joace cu soarta elevilor.
 Vizualizări articol: 462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Boc e comandat de la Cotroceni, Băsescu trebuie să înceteze să se joace cu soarta elevilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei