Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 aug 2009 - Anul XIV, nr. 189 (4175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Admiterea la liceu se face prin testare naţională, potrivit Codului Educaţiei

Vineri, 14 August 2009 (18:01:00)

Admiterea la liceu se face pe baza testului standardizat din clasa a VIII-a şi a mediei generale din clasele V-VIII, potrivit Codului Educaţiei supus vineri dezbaterii publice, raportul Comisiei Miclea propunând ca liceele să-şi organizeze singure concursul pentru admitere.

Potrivit noului Cod al Educaţiei propus de Andronescu, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării este abilitat să organizeze evaluări naţionale. Acestea se organizează la finalul clasei a IV-a şi clasei a VIII-a, după modelul testărilor internaţionale standardizate, urmărind performanţa în competenţele generale şi specifice formate pe parcursul învăţământului general de tip comprehensiv.

La absolvirea ciclului primar se realizează o evaluare naţionala a competenţelor de bază după o metodologie elaborată de MECI şi aprobată prin ordin al ministrului.

Pentru admiterea la liceu se vor lua în considerare media generală obţinută pe parcursul claselor V-VIII, rezultatele obţinute la o evaluare naţională realizată la nivelul unităţii de învăţământ la finalul clasei a VIII-a şi structurată după modelul testărilor internaţionale standardizate şi rezultatele evaluarii formative realizate pe parcursul anului şcolar.

Potrivit raportului Miclea, la finalul clasei a IV-a, Ministerul Educaţiei realiza, prin eşantionare, o evaluare la nivel naţional a competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar, după modelul TIMSS şi PIRLS. Şcolile pot decide, în baza unor metodologii proprii, şi alte modalităţi de evaluare a propriilor elevi de clasa a IV-a.

La finalul clasei a VI-a, toate şcolile, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei putea organiza şi realiza evaluarea elevilor prin două probe trans-curriculare: limbă şi comunicare (limba română şi o limbă străină), matematică şi ştiinţe. Rezultatele evaluărilor vor fi utilizate pentru realizarea unui raport de evaluare asupra fiecărui elev, care va fi înmânat părinţilor, pentru orientarea şcolară către un anumit tip de liceu şi pentru stabilirea planurilor individualizate de învăţare pentru anii următori de studiu din învăţământul obligatoriu.

La finalul clasei a IX-a se va realiza o evaluare naţională trans-curriculară obligatorie a tuturor elevilor. Rezultatele evaluării se exprimă printr-un punctaj, similar testelor internaţionale curente. Evaluarea va avea patru componente: evaluarea competenţelor de comunicare în limba maternă şi în două limbi de circulaţie internaţională, evaluarea competenţelor la matematică şi ştiinţe; evaluarea competenţelor de utilizare a calculatorului, printr-o probă practică. Evaluarea celorlalte competenţe-cheie care va fi făcută de către diriginte, consilierul şcolar şi colectivul de profesori ai clasei respective şi finalizată sub forma unor calificative stabilite pe baza rezultatelor obţinute în ciclul gimnazial. Rezultatele obţinute se înscriu în Portofoliul educaţional al elevului.

Miclea propunea ca rezultatele evaluărilor naţionale vor fi folosite de Ministerul Educaţiei, Cercetarii şi Inovării pentru evaluarea de sistem a învăţământului obligatoriu şi a învăţământului liceal şi pentru evaluarea unităţilor de învăţământ şi a personalului didactic. Miclea mai propunea ca liceele să aibă autonomie în organizarea admiterii şi să poată lua în considerare rezultatele la evaluarea naţională pentru realizarea admiterii.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Admiterea la liceu se face prin testare naţională, potrivit Codului Educaţiei.
 Vizualizări articol: 737 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Admiterea la liceu se face prin testare naţională, potrivit Codului Educaţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei