Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 aug 2009 - Anul XIV, nr. 189 (4175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Revenirea în ţară

Preotul Constantin Mihoc, primit ca un om de jertfă pentru Biserică şi popor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Trupul neînsufleţit al preotului Constantin Mihoc a fost adus ieri, în jurul orei 8:00, la Suceava.
Cortegiul funerar a fost întâmpinat, la intrarea în Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi şi mai mulţi membri ai familiei Mihoc.
Sicriul a fost aşezat, pentru câteva zeci de minute, în faţa raclei cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou din mănăstire, unde ÎPS Pimen a oficiat o slujbă de pomenire, slujba parastasului, şi a avut un cuvânt de compasiune pentru familia îndoliată.

 

Trei zile de priveghere

De la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, cortegiul s-a îndreptat spre casa părintelui Constantin Mihoc, construită pe pământul părinţilor din satul Sf. Ilie. Aici a fost întâmpinat de mama acestuia, în vârstă de 89 de ani, care cu greu a putut să-şi stăpânească lacrimile. Şi aici s-a ţinut o scurtă slujbă de pomenire. Preoţii, mulţi dintre ei descendenţi ai familiei Mihoc, au cântat veşnica pomenire, s-au ridicat pomeni, colaci, vin şi lumânări de sufletul celui care a fost preotul lector dr. Constantin Mihoc.
Însoţit de multă lume îndurerată, trupul părintelui Constantin Mihoc a ajuns, în jurul orei 9:30, la Capela Buna Vestire de la intrarea în Suceava, dinspre Gura Humorului. Sicriul descoperit a fost depus într-o ladă frigorifică specială, cu pereţi de sticlă, unde va sta până sâmbătă, când este programată înmormântarea.
În fiecare seară se va face câte o slujbă de pomenire.

 

Profesor în cer

Sicriul cu trupul părintelui Constantin Mihoc a ajuns în România miercuri seară, pe Aeroportul Internaţional Bucureşti – Otopeni, în jurul orei 21:30, fiind adus cu avionul din Germania. Acesta a fost însoţit de Înaltpreasfinţitul Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. Un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire, chiar pe aeroport. După ceremonie, sicriul a fost dus la capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.
Zeci de studenţi şi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, unde preotul Constantin Mihoc a fost profesor, şi-au luat rămas-bun de la colegul şi prietenul lor, printre lacrimi, flori şi lumânări aprinse.
La capela Facultăţii a fost citit şi mesajul de compasiune al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat familiei Părintelui Constantin Mihoc.
„Un preot jertfelnic şi un profesor misionar”, l-a numit Patriarhul Daniel pe preotul Constantin Mihoc, care a trecut la cele veşnice în ziua de 4 august, în urma unui tragic accident petrecut la parohia sa din Berlin.



Preafericitul Daniel, Patriarhul BOR: "Preotul Constantin Mihoc, un om al tuturor
"

Cu părintească şi profundă durere în suflet cinstim în duh de rugăciune memoria unui vrednic şi iubit slujitor al Bisericii Ortodoxe Române, preotul Constantin Mihoc, profesor de teologie, ctitor de biserici, soţ şi părinte pilduitor, duhovnic înţelept, prieten şi coleg devotat.
Neaşteptata sa trecere la cele veşnice, în urma unui tragic accident întâmplat în spaţiul bisericii parohiale pe care o păstorea la Berlin, a îndurerat inimile tuturor celor care l-au cunoscut şi preţuit.
A fost un om al tuturor, al Bisericii şi credincioşilor, al familiei, al Şcolii de teologie, al prietenilor şi colegilor, al celor de aproape şi al celor de departe.
Vocaţia de ctitor împlinită în timpul lucrării ca paroh la Suceava, prin zidirea unei biserici în apropierea ctitoriei monumentale a marelui mitropolit Anastasie Crimca, efortul de a contribui la construirea Mănăstirii Christiana din Bucureşti şi mai ales înălţarea unei noi biserici pentru comunitatea ortodoxă românească din Berlin, fac din preotul Constantin Mihoc un om de jertfă, pentru Biserica lui Hristos şi binele poporului.
S-a făcut tuturor pildă cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa, cu curăţia (I Timotei 4, 12).

 



„Mi-a promis că se întoarce acasă, să stea lângă mine”

Mama preotului Constantin Mihoc, Aglaia Mihoc, în vârstă de 89 de ani, a stat ieri nedezlipită de sicriul cu strupul neînsufleţit al fiului ei drag.
„Era iubit de toţi. Era tare blând, bun, credincios şi a făcut lumea să plângă după el. Era cel mai bun băiat. Mă mângâia, tare avea grijă de mine. Mereu era vesel şi abia aştepta să se întoarcă la căsuţa lui pe care şi-a ridicat-o aici. Nu a avut timp să o termine. Mi-a promis că se întoarce acasă, să stea lângă mine. Îi plăcea mai mult în ţară, decât în străinătate. Voia să le facă o biserică românilor din Germania, şi după aceea să se întoarcă acasă. Nu a mai avut timp. Dumnezeu l-a luat la el”, ne-a spus, printre lacrimi, mama părintelui.



ÎPS Pimen: „O lecţie de jertfă”

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat o scurtă slujbă de pomenire pentru părintele Constantin Mihoc, în Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, chiar lângă racla cu moaştele ocrotitorului Sucevei, unde încă din copilărie, preotul Constantin venea, împreună cu părinţii săi, Aglaia şi Nicolae, pentru a se închina.
„Părintele profesor Constantin Mihoc ne-a dat o lecţie de jertfă, de lucrare spre slava lui Dumnezeu. Ne-a dat o lecţie de cum se poate construi o biserică. Nu de la birou, privind cum se lucrează, ci dând la o parte haina pământească şi lucrând şi cu palmele”, a spus în cuvântul său Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Sfinţia Sa „a închinat” icoana Sf. Ioan cel Nou, care stă în permanenţă pe racla Sfântului din mănăstire(a atins-o), de sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui Mihoc, în semn de preţuire.



Aşteptat de peste o mie de credincioşi, cu lumânări aprinse în mâini

Peste o mie de credincioşi l-au aşteptat pe părintele Constantin Mihoc, puţin după miezul nopţii de miercuri spre joi, la Biserica Sf. Vineri, din capitală, cu lumânări aprinse şi au cântat Hristos a Înviat.
„A fost un moment cu totul special. Nu ne aşteptam ca aşa mulţi oameni, cu lumânări aprinse în mâini, să întâmpine sicriul cu trupul fratelui Constantin şi să cânte, ca în Noaptea Învierii, Hristos a Înviat. A fost un moment plin de emoţie. Asta spune multe despre fratele nostru. A fost foarte credincios şi apropiat de oameni. A iubit oamenii, şi oamenii l-au iubit pe el”, ne-a povestit părintele Viorel Mihoc, unul dintre fraţii părintelui Constantin. A fost un moment solemn, rămas-bun sincer, transmis de cei care l-au cunoscut sau au auzit de părintele profesor Constantin Mihoc.
Trupul părintelui Constantin Mihoc a fost depus la Biserica Sfânta Vineri din cartierul Drumul Taberei din Bucureşti, la cererea preotului paroh Nicolae Burlan şi a comunităţii de credincioşi ai acestei biserici, în care părintele Mihoc obişnuia să slujească în timpul vizitelor sale în Bucureşti. Aici s-a făcut şi o slujbă de pomenire.

 



Plâns de toată Germania

Preotul Vasile Păvăleanu, profesor la Seminarul Monahal de la Mănăstirea Neamţ, prezent ieri la Suceava, ne-a povestit că după tragicul accident de la Berlin, „l-au plâns pe părintele Constantin românii din Berlin şi împrejurimi, sârbi, greci, ruşi, din toată Germania, dar şi credincioşi de alte confesiuni, pentru că părintele era iubit de toată lumea”.
„A fost unul dintre cei mai vrednici preoţi ortodocşi, o pildă pentru preoţii tineri, care s-a jertfit pentru a ridica una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din diaspora. Lucrările la biserică urmau să înceapă în aceste zile, dar părintele a fost luat la Domnul înainte să-şi vadă biserica ridicată”, ne-a mai spus preotul Păvăleanu, care l-a însoţit pe preotul Ioan Mihoc, directorul Seminarului Monahal de la Mănăstirea Neamţ, frate cu Constantin Mihoc.

 

 

Mitropoliţi şi arhierei, la înmormântare

La funeraliile părintelui Constantin Mihoc sunt aşteptaţi peste o mie de credincioşi din toată ţara, dar şi din străinătate. Nu vor lipsi înalte feţe bisericeşti, mitropoliţi (ÎPS Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei), arhierei (ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor), preoţi, profesori, colegi de la Facultatea de Teologie din Bucureşti.
Astăzi va veni la Suceava, pentru a-şi lua rămas-bun de la preotul Constantin, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului Mitropolia Ardealului, care, din păcate, nu va putea fi prezent la slujba de înmormântare de sâmbătă.

 

Sâmbătă, ultimul drum

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 15 august, la ora 16:00. Părintele Constantin, unul dintre cei zece copii ai familiei Mihoc, va fi înmormântat cu două zile înainte de data la care urma să-şi serbeze, în familie, nunta de argint.
Preotul Viorel Mihoc ne-a mai spus că în Capela Buna Vestire preoţii vor oficia mai întâi Sfânta Liturghie, sâmbătă fiind praznicul Adormirii Maicii Domnului, după care se vor citi rugăciuni specifice înmormântării unui preot.
Între orele 12:00-16:00, se vor prezenta condoleanţele către familie şi cei prezenţi (preoţi, profesori, membri ai familiei) vor rosti cuvinte de omagiere a părintelui Constantin Mihoc.
Slujba propriu-zisă de înmormântare pentru preoţi, la care sunt aşteptaţi mitropoliţi, arhierei, sute de preoţi, va dura peste două ore, în intervalul 16:00 – 18:30.

 

Mesaj din America

ÎPS Nicolae, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi, l-a cunoscut personal pe părintele Constantin în calitate de preot misionar în Germania.
„Misiunea rodnică a dânsului printre românii ortodocşi din Berlin era cunoscută şi pilduitoare. Mulţi dintre preoţii şi credincioşii Arhiepiscopiei noastre l-au cunoscut pe părintele Constantin şi sunt acum alături de noi în rugăciune de pomenire pentru sufletului lui”, a spus, într-un mesaj de condoleanţe, Preasfinţitul Nicolae.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preotul Constantin Mihoc, primit ca un om de jertfă pentru Biserică şi popor.
 Vizualizări articol: 1932 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 8 voturi
Preotul Constantin Mihoc, primit ca un om de jertfă pentru Biserică şi popor4.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dumnezeu sa-l ierte! trimis de
(14 aug 2009, 16:26:53
Cu lacrimi in ochi am citit acest reportaj...Dumnezeu avea nevoie de el acolo sus,daca a luat la el un suflet atat de bun.Nu l-am cunoscut personal dar mi-ar fi placut sa-l cunosc...Le transmit condoleante familiei si mai ales Ceciliei(fiica preotului) ca fosta colega de clasa.Dumnezeu sa-l odihneasca!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei