Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 aug 2009 - Anul XIV, nr. 189 (4175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministrul Sănătăţii a inaugurat, la Târgu Mureş, primul proiect de telemedicină de urgenţă din ţară

Vineri, 14 August 2009 (13:56:14)

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a inaugurat, vineri, primul proiect de telemedicină de urgenţă din România, care funcţionează la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi care a fost realizat din fonduri de la Banca Mondială, transmite corespondentul MEDIAFAX

La inaugurarea primului proiect de telemedicină de urgenţă din România au participat şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană şi subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

Sistemul de conferinţă pentru telemedicina de urgenţă este un sistem de interconectare audio-video şi de date, prin care spitalele mai mici din ţară pot primi sprijin şi recomandări medicale pentru situaţii de urgenţă din partea unui Centru de coordonare, aflat la Târgu Mureş.

Proiectul pilot inaugurat, vineri, cuprinde structurile de urgenţă a 40 de unităţi sanitare din judeţele Alba, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, care vor fi coordonate regional de la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş.

O demonstraţie practică a funcţionării lui a fost făcută de medicul Raed Arafat, iar la un moment dat şi Mircea Geoană a trecut la "comandă", pentru a vedea cum funcţionează.

La inaugurare, ministrul Bazac a subliniat că proiectul, finanţat de Banca Mondială cu peste un milion de euro, este o dovadă a faptului că sistemul medical românesc este capabil de înaltă performanţă şi, totodată, reprezintă un "prim pas", care să determine personalul medical să rămână în ţară.

"Trebuie să demonstrăm că suntem în stare să facem şi medicină de înaltă performanţă şi, mai mult decât atât, sistemul de urgenţă din România, la momentul acesta, este un model pentru foarte multe din ţările central şi est-europene. Faptul că putem să exportăm în acest moment know how românesc în Ucraina, în Moldova şi în ţările din Asia reprezintă un pas important în faptul că am reuşit, într-un domeniu din sistemul de sănătate, să fim mai avansaţi decât ceilalţi din Europa Centrală. E un prim pas, mai avem foarte multe lucruri de făcut, personalul medical trebuie stimulat ca să rămână şi să lucreze în România", a subliniat Bazac.

Ministrul a arătat că proiectul la care a lucrat personal în 2004, când era secretar de stat, a stagnat total în perioada guvernării precedente.

"Acest proiect negociat cu Banca Mondială a început în august 2004 şi, din păcate, în primii doi ani ai fostei guvernări a stagnat. Deci sumele pe care ar fi trebuit Guvernul României să le utilizeze pentru realizarea acestui sistem, pentru dezvoltarea camerelor de primiri urgenţe, pentru dotarea cu ambulanţe, pentru dotarea tuturor unităţilor de primiri urgenţe nu au fost utilizate. Nu mai discut de faptul că suntem în situaţia în care componenta de asistenţă primară, care este esenţială şi care făcea parte din acest proiect integrat de reformă a sistemului de sănătate astăzi încercăm să o redefinim, pentru că timp de cinci ani nu s-a alocat niciun fel de bani pentru ea", a spus Bazac

Sistemul de telemedicină inaugurat la Târgu Mureş urmează să fie extins în mai multe oraşe, pentru obţinerea unei creşteri a calităţii asistenţei medicale de urgenţă şi se doreşte ca acesta să ajungă să fie aplicat la nivelul întregii ţări, pentru reducerea numărului de decese în situaţiile de urgenţă şi eliminarea "plimbarea" nejustificată a pacienţilor de la un spital la altul.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Sănătăţii a inaugurat, la Târgu Mureş, primul proiect de telemedicină de urgenţă din ţară.
 Vizualizări articol: 455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministrul Sănătăţii a inaugurat, la Târgu Mureş, primul proiect de telemedicină de urgenţă din ţară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei