Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 aug 2009 - Anul XIV, nr. 189 (4175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Codul Educaţiei impune 13 ani de învăţământ obligatoriu, raportul Miclea numai zece

Vineri, 14 August 2009 (16:32:45)

Codul Educaţiei, care a fost supus dezbaterii publice începând de vineri, impune 13 ani de învăţământ obligatoriu, faţă de zece cât era prevăzut în raportul Comisiei Miclea.

Potrivit noului Cod al Educaţiei, învăţământul obligatoriu este de 13 clase şi cuprinde: grupa mare, pregătitoare pentru şcoală, învăţământul primar - clasele I-IV, învăţământul secundar inferior, gimnazial - clasele V-VIII şi învăţământul secundar superior, liceal - clasele IX-XII/XIII.

În plus, obligaţia de a frecventa învăţământul la forma de zi încetează la vârsta de 16 ani. După împlinirea vârstei de 16 ani, tinerii pot finaliza învăţământul obligatoriu şi în cadrul formelor de învăţământ seral, cu frecvenţa redusă sau la distanţa cu frecvenţa redusă, în condiţiile legii.

Raportul Comisiei Miclea prevedea că învăţământul obligatoriu să fie de zece clase. Frecventarea obligatorie a învăţământului de zece clase, forma de zi, încetează la vârsta de 18 ani. Totodată asigură gratuitatea învăţământului preuniversitar.

Sistemul de învăţământ preuniversitar, potrivit Comisiei Miclea, cuprindea următoarele niveluri: educaţia timpurie (0-3 ani), învăţământul preşcolar care cuprinde grupa mică, grupa mijlocie, grupa mare (3-6/7 ani), învăţământul primar care cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV. Învăţământul secundar cuprinde învăţământul secundar inferior sau gimnaziu, clasele V-IX, învăţământul secundar superior sau liceu, clasele de liceu X-XII şi învăţământul profesional.

Învăţământul terţiar non-universitar cuprindea - în raportul Miclea - învăţământul postliceal şi formarea continuă postliceală.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Codul Educaţiei impune 13 ani de învăţământ obligatoriu, raportul Miclea numai zece.
 Vizualizări articol: 444 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Codul Educaţiei impune 13 ani de învăţământ obligatoriu, raportul Miclea numai zece0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei