Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 aug 2009 - Anul XIV, nr. 189 (4175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oltean: Dacă autoritatea locală vrea mai mulţi angajaţi, să-i plătească din propriile venituri

Vineri, 14 August 2009 (18:04:27)

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, că în perioada următoare se vor stabili standarde de cost pentru autorităţile locale, numărul funcţionarilor urmând să fie stabilit în funcţie de populaţie, apreciind că dacă o primărie vrea mai mulţi angajaţi, îi poate plăti din venituri proprii.

Vicepreşedintele PDL a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, în prezent, se lucrează la stabilirea unor standarde de cost pentru autorităţi publice locale şi judeţene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ioan Oltean a spus că decizia premierului vizând reducerea personalului vizează cabinetele deminitarilor Guvernului, a miniştrilor, secretarilor de stat şi a şefilor de agenţii şi nu autorităţile locale.

"În ceea ce priveşte autorităţile publice locale şi judeţene, această măsură nu se poate lua decât prin lege şi nu există un cadru legal. Se va adopta o ordonanţă. Se lucrează la standarde de cost, ceea ce mi se pare absolut normal şi se va stabili că, pentru o primărie, pentru un CJ, cu o anumită populaţie şi probleme este nevoie de un anumit număr de personal", a spus Ioan Oltean.

El a adăugat că în 2001 a existat o asemenea ordonanţă, Ordonanţa 81, a lui Octav Cozmâncă, care ulterior a stârnit multe reacţii şi a fost abrogată. "A existat o ordonanţă a vestitului Cozmâncă care a fost abrogată fiindcă a stârnit reacţii, dar se pare că nu e lipsită de importanţă stabilirea unor standarde de cost, fiindcă avem următorul fenomen: o comună cu 2.500 de oameni are 20 de angajaţi şi altă comună cu acelaşi număr de locuitori are 40 de angajaţi, or mi se pare nefiresc ca diferenţele să fie atât de mari între autorităţile publice locale", a afirmat Oltean.

Vicepreşedintele PDL a spus că, în perioada următoare, se vor stabili standarde de cost care să reglementeze situaţii cum ar fi, de exemplu, ca la o primărie cu 1.500 de locuitori să se poată angaja pe bani publici cel mult 15 angajaţi, iar dacă primăria vrea mai mulţi, să îi angajeze şi să îi plătească din venituri proprii.

"Dacă autoritatea locală vrea mai mulţi angajaţi, să-i plătească din propriile venituri, fiindcă pe propriii bani o autoritate publică nu poate fi obligată să procedeze într-un fel sau altul", a spus Ioan Oltean.

Preşedintele UNCJR, Liviu Dragnea, a declarat vineri, la Buşteni, că se urmăreşte modificarea legislaţiei astfel încât numărul funcţionarilor publici dintr-o primărie să fie stabilit în funcţie de numărul locuitorilor zonei, dar şi în funcţie de competenţe.

Liviu Dragnea a arătat că, în prezent, ţinând cont de legislaţia actuală, există cazuri în care, pentru o localitate cu o mie de locuitori este necesar un număr de 56 de funcţionari publici.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNJR) a explicat că fiecare lege existentă în administraţia publică duce la necesitatea unui anumit număr de funcţionari publici, precizând că este nevoie de "îndepărtarea legislaţiei existente" şi reformularea sistemului administrativ.

"Dăm la o parte legislaţia existentă şi aşezăm sistemul pe o legislaţie normală, astfel încât orice primărie să aibă numărul necesar de funcţionari, însă angajaţii să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii normale", a spus Liviu Dragnea.

Potrivit preşedintelui UNCJR, în urma discuţiilor de joi, "s-a acceptat ideea" că trebuie asigurate fondurile necesare funcţionării oricărei primării, independent de banii pe care instituţia îi deţine.

"Am stabilit ieri (joi - n.r.) principiile prin care banii se vor împărţi de la nivelul naţional către judeţe, precum şi în interiorul acestora", a mai spus Dragnea.

Totodată, Liviu Dragnea a arătat că, după finalizarea discuţiilor de joi, în cursul zilei de vineri discuţiile "s-au purtat pe grupuri de lucru". Astfel, un grup de lucru a avut în vedere elaborarea normativelor de personal, altul eliberarea standardelor de cost şi funcţionare, în timp ce un al treilea grup de lucru a executat simulări pe formule definite de numărul de locuitori al unei zone şi de venitul mediu pe cap de locuitor.

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, marţi, că standardele de calitate şi cost în administraţia locală ar putea fi finalizate până în 2 septembrie, când Guvernul îşi asumă răspunderea pe mai multe legi, arătând că acestea vor sta la baza reorganizării administraţiei.

Flutur a spus, într-o conferinţă de presă, că reducerea cheltuielilor în administraţia publică este esenţială în actuala situaţie de criză, subliniind că acest proces se face în paralel cu cel de descentralizare.

El a arătat că vor trebui introduse standarde de calitate şi de cost care vor arăta parametrii în care trebuie să funcţioneze o primărie sau un consiliu judeţean.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oltean: Dacă autoritatea locală vrea mai mulţi angajaţi, să-i plătească din propriile venituri.
 Vizualizări articol: 439 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oltean: Dacă autoritatea locală vrea mai mulţi angajaţi, să-i plătească din propriile venituri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei