Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 aug 2009 - Anul XIV, nr. 189 (4175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

În centrul Sucevei

WC-urile caselor din strada Ştefăniţă Vodă, deversate în Parcul Dendrologic Şipote

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parcul Dendrologic Şipote s-a transformat într-o hazna de peste nouă hectare, în centrul municipiului Suceava, din cauza unei canalizări deteriorate. Conţinutul WC-urilor de la locuinţele de pe strada Ştefăniţă Vodă şi de la cele ale bazei sportive a companiei E.ON ajung în parc, iar mirosul pestilenţial se întinde până departe, mai ales în zilele călduroase.
În perimetrul delimitat de străzile Ştefăniţă Vodă, Luca Arbore şi Cetăţii, o suprafaţă de aproape zece hectare e plină de hârtii şi dejecţii scurse în toate direcţiile, printre urzicile şi bălăriile de un stat de om. Punctul de plecare a şuvoiului de apă cu mizerii este vizavi de baza sportivă, din dealul peste care trece capătul străzii Ştefăniţă Vodă. De aici, apa menajeră şi-a croit drum cu multe ramificaţii pe toată valea, până la următoarea alee pe care se poate ajunge din centru până la Cetatea de Scaun şi la Muzeul Satului Bucovinean, adică un traseu turistic. Prin rigola din dreapta aleii, dejecţiile lichide se scurg în pârâul Cetăţii, iar mirosul pe care îl degajă le arată fără dubiu provenienţa.
Urmând drumul înapoi, un traseu pe care nu îl poţi străbate fără cizme pescăreşti înalte şi fără mască pe faţă, ajungi la căminul colector din faţa bazei sportive a E.ON.
Administratorul bazei, Ilie Mironescu, ne arată că problema nu este la ei. Ne spune că în urmă cu mai bine de 20 de ani fostul IRE şi-a făcut canalizarea şi tot aici sunt racordate şi toate clădirile de pe strada Ştefăniţă Vodă.

 

Canalul colector de la baza sportivă, punctul final în care dejecţiile ajung legal

Pentru a fi mai convingător, ridică şi capacul de la canal şi merge să tragă apa la unul dintre WC-urile din incinta bazei sportive, ca să ne arate că sistemul funcţionează fără probleme. În acest canal, din faţa terenului de tenis, deversează trei conducte, una de dimensiuni mici, a bazei sportive, şi două de mari dimensiuni, în care se adună dejecţiile şi apa menajeră de la clădirile din cartier.
„Ce se întâmplă mai departe nu mai este treaba noastră. Eu ştiu că acest cămin se varsă în canalizarea oraşului. Problema nu este de acum, este de câţiva ani, dar nu ştiu cine ar trebui să o rezolve”, a spus administratorul.
De fapt, din cămin dejecţiile nu ajung în nici o reţea de canalizare, ci la suprafaţă, de partea cealaltă a străzii. Ilie Mironescu apreciază că asta s-ar întâmpla deoarece în urmă cu 2-3 ani, cineva, nu se ştie cine, a pietruit o cărare prin parc şi ar fi tasat cu utilaje şi camioanele cu balast pământul peste conducta de canalizare, care fie s-a rupt, fie a fost obturată.
O altă variantă ar fi că, de fapt, de la început conducta ar fi fost conectată nu la reţeaua de canalizare, ci la un canal de colectare a apelor pluviale sau la un cheson de drenare a apelor subterane, devenit nefuncţional după ce nu a mai fost curăţat ani în şir.
Proprietarul terenului - Direcţia Silvică, prin directorul Sorin Ciobanu, spune că instituţia sa răspunde doar de vegetaţia forestieră, că nu administrează instalaţiile subterane. „Acum 5-6 ani în urmă a fost o problemă similară cu un cămin de colectare, dar i-am chemat pe cei de la ACET şi s-a rezolvat. Mâine verific despre ce este vorba”, a promis directorul Ciobanu.
Tot „mâine”, adică astăzi, merge în zonă şi o echipă a prestatorului serviciului apă/canal- ACET. Directorul Ştefan Groza ne-a declarat că, din câte ştie, ACET nu are reţea de canalizare în Parcul Dendrologic şi că, în conformitate cu prevederile legale, pârâul Cetăţii, cunoscut sub numele „Cacaina”, este în grija administraţiei locale. Groza crede că împreună cu municipalitatea se poate rezolva problema prin programul ISPA, în derulare acum, cu atât mai mult cu cât ACET schimbă conductele de apă şi canalizare şi în această parte a oraşului.
De la administraţia locală, viceprimarul Viorel Seredenciuc nu are cunoştinţă să fie probleme în parc, dar a promis şi el că astăzi merge personal să vadă cum stau lucrurile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului WC-urile caselor din strada Ştefăniţă Vodă, deversate în Parcul Dendrologic Şipote.
 Vizualizări articol: 1788 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
WC-urile caselor din strada Ştefăniţă Vodă, deversate în Parcul Dendrologic Şipote5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Verificati si in statie la uzina trimis de
(14 aug 2009, 14:20:43
cei care contruiesc in statie la uzina, au sfarmat multe conducte, pentru apa pluviala a blucurilor din cartier si apa ce se scurge din canalele de colectare de pe strazile din jur. Cum a putut aproba cei de la primarie pe terenul acela contructii stiind ca pe dedesupt sunt multe conducte? Este a zecea oara cand cer sa se verifice si akolo , dar ziarul corupt a dvs arata ca sunteti slugile Procurorului Dambu si a acolitilor lui. Bineinteles totul este tratat ca un pamflet:)
1.1  RE: Verificati si in statie la uzina trimis de
(14 aug 2009, 21:41:18
maestre,sa ma ierti ca indraznesc sa te intreb,stii bancul cu lupul care vrea sa manance mielul?Personal chiar nu am nimic cu tine sa fii convins,dar argumentele tale aduc exact situatia din bancul respectiv:vede lupul pe mielut mai jos de el cum bea aapa dintr-un rau si se repede la el si-i zice - trebuie sa te mananc,mi-ai tulburat apa.Mielul ii raspunde--,nu te supara nene lu****dar cum pot eu sa-ti tulbur apa,doar sunt mai la vale de tine!Lupul:ei ,daca nu mi-ai tulburat-o atunci mata,si bineinteles ca l-a degustat.Buun,si acum spune-mi si mie,unde e str Stefanita Voda,Luca Arbore si Cetatii?/Sunt cumva la deal de uzina,pt ca daca nu ma insel eu astea sunt mai jos de Mc Donald*s si uzina primeste apa pluviala dinspre oras,Tipografiei,Samuil Isopescu etc!Cam pe unde e logica ta???Scuze ,dar am tot respectul pt celelalte comentarii ale tale,chiar le urmaresc!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei