Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 aug 2009 - Anul XIV, nr. 189 (4175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bazac: Salariul minim decent pentru un medic ar trebui să fie 5.000 de lei

Vineri, 14 August 2009 (15:59:30)

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, unde a participat la inaugurarea primului proiect de telemedicină de urgenţă din România, că "salariul minim decent" pentru un medic ar trebui să fie la nivelul a 5.000 de lei, fără sporuri, transmite corespondentul MEDIAFAX

Ministrul a spus că personalul medical trebuie stimulat să rămână să lucreze în România, iar la acest lucru contribuie atât echipamentul care este pus la dispoziţie, cât şi nivelul salarizării.

El a susţinut că medicii care rămân în România şi fac performanţă trebuie să fie plătiţi la nivelul Uniunii Europene.

"Atunci când o să discutăm de salarizare, sigur că o să discutăm de un alt fel de a recompensa material personalul medical şi asta va ţine foarte mult de competenţă şi de dorinţa lor de a munci. Eu cred cu tărie că în sistemul de sănătate nu toţi medicii trebuie recompensaţi în acelaşi fel, dar cred că cei care într-adevăr muncesc şi rămân în România merită să primească salarii la nivelul celor din Uniunea Europeană", a spus Bazac.

El a arătat că încă nu este mulţumit de nivelul salarial prevăzut pentru medici în proiectul legii salarizării unice, dar a remarcat că acesta introduce deja "o diferenţiere importantă" faţă de salariile din sistemul de sănătate actual.

"Există în proiectul legii salarizării unice o diferenţiere importantă faţă de salariile existente, eu personal nu sunt încă mulţumit de modul la care s-a ajuns cu nivelul salariului, dar în săptămânile viitoare voi face absolut toate demersurile, împreună cu ministrul Muncii, pentru ca lucrul ăsta să se schimbe şi să începem din 2011 să avem un alt nivel de salarizare şi un alt fel de a recompensa medicii", a arătat Bazac.

Întrebat cât ar trebui să fie un salariu satisfăcător pentru un medic în România, Bazac a opinat că "salariul minim decent" pentru un medic ar trebui să fie la nivelul a 5.000 de lei, fără sporuri.

"Cred că o majorare cu 15 la sută ar putea aduce nivelul salariului medicului primar la un minim decent, să spun aşa, s-ar apropia de 50 de milioane de lei (de lei vechi, adică 5.000 de lei - n.r.). Cred că acesta ar trebui să fie salariul de bază, decent, pentru un medic primar, la care, sigur, se adaugă corespunzător sporuri, vechime şi aşa mai departe", a spus el.

Ministrul a adăugat că, de la 1 septembrie, România va trece la programul european de lucru în domeniul medical şi, în aceste condiţii, "nu se pune problema" ca personalul medical să plece în concediu fără plată.

"Nu cred că ne putem permite astăzi, ţinând cont de situaţia sistemului de sănătate şi de necesitatea existenţei personalului, să trimitem personalul medical în concediu fără plată. Lucrul ăsta a fost acceptat de Guvern, se va pune eventual problema la nivelul funcţionarilor la o reducere a timpului de lucru, e exclus însă acest lucru în spitale", a subliniat Bazac.

Întrebat despre situaţia financiară a spitalelor, ministrul a spus că există o listă de 12 spitale la care se vor reevalua indicatorii, astfel încât, începând cu contractul pe 2010, într-adevăr sumele să fie alocate corespunzător.

Referindu-se la Spitalul Clinic Municipal din Târgu Mureş, ministrul a arătat că acesta înregistrează multe arierate, cheltuieli efectuate de vechiul management al spitalului, care depăşesc cu mult bugetul alocat. El a precizat că va face o analiză împreună cu Ministerul de Finanţe şi va încerca să obţină de la furnizorii de medicamente decalarea termenelor de plată, astfel încât spitalul să continue să funcţioneze, adăugând că speră ca în 2010 să existe, la acest spital, "un buget mai decent".

"Pentru asta o să avem o analiză cu Ministerul de Finanţe şi să vedem modul în care se pot plăti, pentru că ele depăşesc şi exced legea finanţelor publice. Pentru restul cheltuielilor, pentru spitalele importante din centrele universitare o să facem o realocare, aşa cum am făcut pentru programele de diabet şi oncologie deja, astfel încât să existe o continuitate a asistenţei medicale. Sunt echipamente, pentru că s-au investit mulţi bani aici, şi nu ne putem permite în niciun fel ca aceste spital, unde într-adevăr facem în România act medical de înaltă performanţă, să rămână fără finanţare", a spus Bazac.

Pe de altă parte, a subliniat ministrul, din cele 15 spitale regionale care se vor construi în ţară, la opt vor începe lucrprile în acest an, iar cel de la Târgu Mureş figurează între acestea.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bazac: Salariul minim decent pentru un medic ar trebui să fie 5.000 de lei.
 Vizualizări articol: 417 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bazac: Salariul minim decent pentru un medic ar trebui să fie 5.000 de lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei