Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 feb 2008 - Anul XIII, nr. 31 (3712)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu: Interesul tuturor ţărilor este să aibă relaţie bună cu Rusia, aceasta e abordarea corectă

Joi, 7 Februarie 2008 (14:27:54)

Interesul tuturor ţărilor şi al Uniunii Europene este de a avea o relaţie bună şi stabilă cu Rusia, important furnizor de materii prime energetice, iar aceasta este cea mai corectă abordare posibilă, a declarat, joi, premierul Călin Popescu Tăriceanu.
  El a răspuns astfel solicitării presei de a comenta afirmaţiile ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, privind problemele existente între România şi Rusia.

"În ceea ce priveşte declaraţia domnului ministru Vosganian, aici este o chestiune şi politică, şi economică. Cred că interesul tuturor ţărilor şi al UE este de a avea o bună relaţie cu Rusia. Rusia este un important furnizor de materii prime energetice, iar România are o situaţie interesantă. Interesul Uniunii Europene este de a avea o relaţie bună cu Rusia, o relaţie stabilă, corectă, din care să beneficieze ambele părţi şi cred că aceasta este cea mai corectă abordare posibilă", a spus Tăriceanu.

Premierul a amintit că România are o balanţă comercială extrem de dezechilibrată cu Rusia din cauza importurilor costisitoare de petrol şi gaze din Rusia şi al nivelului "aproape simbolic" al exporturilor româneşti către piaţa rusă.

Şi ministrul Economiei şi Finanţelor s-a pronunţat, joi, din nou asupra relaţiilor dintre România şi Rusia, la solicitarea presei, susţinând că întâlnirile avute cu omologii ruşi au fost un succes, dar efectul pozitiv nu a putut fi fructificat din cauza "semnalelor controversate" din România.

El a explicat că informaţiile publicate în ediţia de joi a unui cotidian central, conform cărora "s-ar fi plâns" că a incercat de trei ori să ia legatura cu compania rusă Gazprom pentru a obţine un preţ mai bun la gaze naturale, dar nu a reuşit din cauza "relaţiilor politice reci dintre România şi Rusia, până la nivel prezidenţial", reprezintă o pură fantezie şi că, de fapt, s-a referit la cele trei întâlniri avute cu omologii săi ruşi, respectiv ministrul Finanţelor, Dezvoltării Economice şi ministrul Comunicaţiilor, corespondentul său în comisia mixtă româno-rusă.

"În opinia mea, aceste trei întâlniri au fost un succes, iar declaraţia mea s-a referit la faptul că efectul pozitiv scontat nu a putut fi fructificat datorită semnalelor controversate care vin din România", a spus Vosganian.

Ministrul a declarat, marţi, că România "dă semnale foarte contradictorii, la cel mai înalt nivel, faţă de Rusia", indicându-l pe preşedintele Traian Băsescu.

"Eu vorbesc de redeschiderea relaţiilor diplomatice cu Rusia, care a fost o temă pe care mulţi, după revoluţia din 1989, s-au temut să o facă, de teamă să nu fie acuzaţi de nostalgie", a afirmat Varujan Vosganian.

El a adăugat că Rusia este deschisă unor relaţii politice cu România, dar aşteaptă un semnal similar din partea statului român.

Ministrul a mai spus că discuţiile cu Rusia ar putea avea loc într-un context politic favorabil, dar situaţia actuală a relaţiilor cu această ţară se traduce printr-un deficit comercial al României de 3,5 miliarde de euro anual, din care 98% reprezintă hidrocarburile.

Într-un comunicat de presă transmis joi, Ministerul Economiei şi Finanţelor arată că în cadrul întâlnirilor dintre oficialii instituţiei şi omologii lor ruşi a fost reconfirmat interesul pentru continuarea unor proiecte comune în domeniul energetic.

Un dezavantaj al lipsei legăturilor cu Rusia este reprezentat de inexistenţa importurilor de gaze directe din Rusia, care sunt asigurate doar de intermediari, care practică preţuri cu până la 10% mai mari faţă de preţul de achiziţie.

România importă din Rusia prin intermediari circa 40% din consumul anual la nivel naţional, care se situează la circa 18 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Un proiect comun al celor două ţări, iniţiat în urmă cu zece ani, vizează construirea unui depozit subteran pentru înmagazinarea gazelor naturale la Roman-Mărgineni.

Proiectul a rămas însă mai mulţi ani la nivel de intenţie, discuţiile fiind reluate în urmă cu circa doi ani, cu ocazia unei delegaţii a companiei Gazprom în România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu: Interesul tuturor ţărilor este să aibă relaţie bună cu Rusia, aceasta e abordarea corectă.
 Vizualizări articol: 473 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu: Interesul tuturor ţărilor este să aibă relaţie bună cu Rusia, aceasta e abordarea corectă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Piept de pui umplut în croissant 4 porţii – 60 minute 2 piepţi de pui500g aluat de foitaj400g ciuperci pleurotus proaspete1 căţel de usturoi100ml ulei1 leg. pătrunjel1 ou± sare, piper 1. Toacă mărunt ciupercile pe care le-ai curăţat şi spălat.... Citeşte