Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 feb 2008 - Anul XIII, nr. 31 (3712)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: În România nu este în prezent epidemie de gripă

Joi, 7 Februarie 2008 (16:28:28)

România nu se confruntă în prezent cu o epidemie de gripă, în ultima săptămână fiind întregistrate 174 de cazuri de îmbolnăvire diagnosticate pe baza simptomatologiei de către medicii de familie, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
  Potrivit demnitarului, în săptămâna 28 ianuarie-3 februarie, la nivel naţional au fost diagnosticate clinic (diagnosticul clinic este cel stabilit de medic pe baza simptomatologiei şi nuconfirmat în laborator - n.r.) 174 cazuri de gripă, din care aproximativ 70 la sută internate, 61.468 de cazuri de Infecţii Acute ale Căilor Respiratorii Superioare (IACRS), din care cinci la sută internate şi 20.314 cazuri de pneumonii, din care 20 la sută internate.

Potrivit ministrului Sănătăţii, la nivel naţional, numărul total de infecţii respiratorii este cu cinci la sută mai mic faţă de săptămâna precedentă şi cu 16,3 la sută mai mic faţă de aceeaşi săptămână de supraveghere a anului trecut.

Mai mult, numărul infecţiilor respiratorii pe categorii (pneumonie, IACRS şi gripă) se află sub valorile maxime aşteptate (calculate pe ultimii cinci ani).

Din raportările primite de Ministerul Sănătăţii Publice, în aceeaşi perioadă, în laboratorul Institutului Cantacuzino au fost confirmate 172 de cazuri de gripă, dintr-un total de 465 de probe lucrate, 118 probe fiind în lucru. Judeţele în care au apărut mai multe confirmări de gripă sunt Iaşi (38), Constanţa (20), Cluj ( şase) şi Bucureşti (69).

Demnitarul a mai spus să aproape toate tulpinile de virus gripal au fost de tipul A/H1N1, asemănătoare cu tulpina A/Solomon Islands/03/06 (H1N1), conţinută în vaccinul gripal. Vaccinul gripal protejează de îmbolnăvire şi de aceea medicii recomandă în continuare populaţiei să se vaccineze, a completat ministrul.

"O analiză a cazurilor de gripă indică faptul că 95 al sută din cei confirmaţi nu s-au vaccinat antigripal în acest sezon. Acesta este un argument în plus pentru populaţie să se vaccineze. Aproape 70 la sută din cazuri au apărut la grupa de vârstă 15-64 ani, la persoanele active, şi doar 40 la sută din cazurile confirmate au fost internate în spital, cu forme medii de boală", a adăugat demnitarul

La nivel european, activitatea gripală este în creştere, fiind înregistrată epidemie extinsă în 12 ţări (Austria, Belgia, Franţa, Italia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania, Elveţia, Ungaria).

De asemenea, sunt focare regionale în cinci ţări (Bulgaria, Cehia, Germania, Letonia, Romania), focare locale în trei ţări (Estonia , Lituania, Slovacia) şi activitate sporadică în şapte ţări, iar în trei state nu au fost înregistrate cazuri de gripă.

În acest moment, în România se înregistrează o intensitate medie a circulaţiei de virusuri gripale, cu activitate regională în Moldova, unde se evidenţiază o tendinţă de stabilizare; focare locale în judeţele Argeş, Bihor, Cluj, Galaţi, Ilfov, Mehedinţi, Sălaj, T eleorman şi Timiş, ceea ce indică o posibilă deplasare a activităţii gripale spre zonele de centru şi de sud-vest ale ţării în următoarea perioadă.

Pentru perioada următoare, specialiţtii se aşteaptă în continuare la o creştere a numărului de infecţii respiratorii.

Ministerul Sănătăţii Publice continuă campania de vaccinare gratuită a populaţiei la risc. De la începutul sezonului gripal, s-au vaccinat prin programul MSP peste 3,2 milioane de persoane, respectiv peste 95% din populaţia considerată la risc. A fost vaccinat antigripal 90% din personalul medical şi 50% din persoanele de peste 65 de ani, ceea ce este o premieră în România.

Medicii recomandă vaccinarea antigripală, igiena individuală (spălarea mâinilor), utilizarea batistei pentru strănut şi tuşit, izolarea persoanelor bolnave la domiciliu şi evitarea, în general, a contactuluicu persoanele bolnave, efectuarea triajului epidemiologic la întoarcerea copiilor din vacanţă şi limitarea accesului aparţinătorilor în secţiile considerate la risc din unităţile sanitare, cât şi efectuarea triajului epidemiologic zilnic al personalului medical şi administrarea vaccinului gripal personalului care nu a fost încă vaccinat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: În România nu este în prezent epidemie de gripă .
 Vizualizări articol: 472 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu: În România nu este în prezent epidemie de gripă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Piept de pui umplut în croissant 4 porţii – 60 minute 2 piepţi de pui500g aluat de foitaj400g ciuperci pleurotus proaspete1 căţel de usturoi100ml ulei1 leg. pătrunjel1 ou± sare, piper 1. Toacă mărunt ciupercile pe care le-ai curăţat şi spălat.... Citeşte