Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 60 (7061)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nici un rezultat

Drama unui bărbat rămas infirm după ce a fost împuşcat la o vânătoare: ancheta bate pasul pe loc de peste doi ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ancheta privind un teribil accident petrecut la o partidă de vânătoare, care s-a soldat cu mutilarea pe viaţă a unui bărbat în vârstă de 61 de ani, nu a ajuns în instanţă nici până acum, la aproape doi ani şi patru luni de zile de când s-a consumat. Teribilul accident în urma căruia victima a rămas fără un picior se află şi acum la poliţiştii de la Serviciul Arme din cadrul poliţiei judeţene. E drept că poliţiştii au făcut anul trecut un referat de terminare a urmăririi penale, însă procurorul le-a restituit dosarul, la cererea avocaţilor victimei, pentru o completare. De atunci a trecut însă mai mult de jumătate de an, fără ca în dosar să se mai întâmple ceva semnificativ.

 

Ziua neagră a vânătorii

Un grup de 11 vânători, care erau însoţiţi de 12 hăitaşi, s-a deplasat pe 27 noiembrie 2016 la o partidă de vânătoare autorizată pe Fondul de Vânătoare Nr. 46 Berchişeşti, pe raza comunei Ciprian Porumbescu. Acţiunea urmărea în principal împuşcarea a 51 de mistreţi şi, în plan secund, a unor exemplare de vulpi, incluse la categoria dăunători.

Neculai Marcel Flocea, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, cadru universitar la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, se afla într-un grup de vânători care erau în poziţie de tragere, în stand. La aproximativ 50 de metri de el, în standul de tragere, era Nelu Marişcariu, în vârstă de 61 de ani, din Gura Humorului. Ce a urmat este absolut inexplicabil pentru toată lumea.

Nelu Marişcariu, victima teribilului accident la vânătoare, ne-a relatat:

„Partida de vânătoare a început normal, s-a făcut şedinţă de protecţie a muncii ca la carte. Eram pe un drum pentru TAF-uri, unde stăteam în poziţie de tragere, în linie. El (n.r.  Neculai Marcel Flocea) era în dreapta, la vreo 48 de metri. Mai întâi a tras un vânător din stânga mea, eu m-am ridicat în picioare, rămânând pe poziţia mea, iar în momentul următor am fost împuşcat din dreapta, în piciorul stâng, la un centimetru sub rotulă”. În mod inexplicabil, Neculai Marcel Flocea l-a ochit cu arma cu lunetă şi l-a împuşcat fix în picior.

Practic, vânătorul din stand a fost confundat cu un animal.

În privinţa lui Flocea, acesta şi-a asumat că ce s-a întâmplat a fost un accident nefericit, cauzat de mai mulţi factori pe care i-a detaliat în faţa anchetatorilor.

 

La un pas de moarte

Împuşcat cu glonţ mare, pentru mistreţ, care se desface în interior, bărbatul s-a prăbuşit la pământ. Cu fractură deschisă, şoc hemoragic şi traumatic, Nelu Marişcariu a fost la un pas de moarte. Aflat într-o zonă accidentată, a fost dus de colegii vânători pe o targă improvizată, fiind transportat în jur de 45 de minute până la ambulanţa SMURD. A fost transportat cu ambulanţa întâi la Spitalul Judeţean Suceava şi apoi transferat la Spitalul "Sf. Spiridon" Iaşi. Când a ajuns la Iaşi, la şase ore de la momentul în care a fost împuşcat, după pierderea foarte mare de sânge, avea tensiunea extrem de mică, iar medicii i-au spus soţiei că sunt şanse mici de a fi salvat. Bărbatul a fost salvat, nu însă şi piciorul său.

Fractura deschisă de la gambă, cu retenţie de glonţ, a necesitat o intervenţie chirurgicală complexă, cu o echipă de chirurgie vasculară de specialitate, chirurgie plastică şi ortopedie. După lunga perioadă de spitalizare, Marişcariu s-a întors acasă cu piciorul stâng amputat. Acestuia i-a fost pusă o proteză de 7.000 de euro, după care au urmat alte cheltuieli de mii de euro, inclusiv pentru o maşină special adaptată pentru o persoană cu handicap. Din păcate, acum, în 2019, bărbatul este departe de o viaţă normală. Acesta se deplasează cu greutate şi a fost încadrat la handicap accentuat, schimbat între timp în handicap mediu.

Nelu Marişcariu a fost sprijinit de cel care l-a împuşcat cu 10.000 de euro.

 

Un supliment de expertiză care întârzie

În acest dosar se fac cercetări pentru mai multe infracţiuni, de la cele privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor la vătămare corporală.

Iniţial, bărbatul împuşcat a avut un certificat medico-legal care atesta că a avut 90 de zile de îngrijiri medicale. Având în vedere starea sa şi handicapul cu care a rămas, bărbatul a solicitat, prin avocat, un supliment de expertiză medico-legală şi o reevaluare medicală.

Din păcate, acest supliment de expertiză întârzie nepermis la dosar. Este foarte probabil ca problema să fie cauzată de datoriile pe care poliţia le are către Serviciul Judeţean de Medicină Legală, în contul achitării serviciilor necesare în cadrul dosarelor penale.  Aceste datorii întârzie foarte multe anchetele penale.

 

Nemulţumirile justificate ale victimei 

Pe de altă parte, Nelu Marişcariu spune că ar fi fost de acord să achite el costurile suplimentului de expertiză, pentru ca ancheta să nu stagneze, însă nu i s-a oferit această variantă.

„Pur şi simplu nu reuşesc să dau de ofiţerul care se ocupă de cazul meu, nu îl găsesc.... iar pentru mine, la starea de sănătate pe care o am, este greu să mă plimb toată ziua pe la poliţie”, şi-a spus nemulţumirea Nelu Marişcariu.

Comisarul-şef Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a confirmat că dosarul se află din nou la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul poliţiei judeţene, deşi iniţial fusese finalizat, cu propunere de trimitere în judecată, însă s-a admis un supliment de expertiză medico-legală a victimei care nu a fost încă efectuat.      

Bărbatul rămas infirm se întreabă câţi ani trebuie să mai treacă până la finalizarea procesului în care el va fi parte vătămată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drama unui bărbat rămas infirm după ce a fost împuşcat la o vânătoare: ancheta bate pasul pe loc de peste doi ani.
 Vizualizări articol: 2108 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Drama unui bărbat rămas infirm după ce a fost împuşcat la o vânătoare: ancheta bate pasul pe loc de peste doi ani5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei