Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 56 (7057)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Ce-aţi făcut, netrebnicilor, cu omul?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Omul a devenit o specie pe cale de dispariţie ca dropia, ca pelicanul, ca ursul polar. Am constatat asta, din nou şi din nou, îngrozit nu de o evoluţie civilizatoare, ci de o sinistră involuţie. Nu ştiu dacă omenirea s-a făcut mai deşteaptă descoperind bomba atomică. Pretinde în schimb că a evoluat trecând un miliard de unde electromagnetice prin scăfârlia posesorului de căşti, telefon, televizor, dar şi prin biata tărtăcuţă a sărmanului cerşetor planetar, victimă colaterală, care nu le are fiind chinuit doar de burta lui flămândă. El n-are, fireşte, scule electronice, nu umblă bezmetic pe stradă, cu ochii lipiţi de iluzia dreptunghiulară din palmă, nimerind stâlpii şi izbindu-se de uşile transparente şi de cele mate, dar e atins de filoxeră ca nefumătorul blestemat să stea între fumători.

Citesc cu groază. Neurochirurg francez. Şaizeci la sută din adolescenţii între 12 şi 16 ani trec prin fazele succesive ale depresiei, furiei şi ajung în proximitatea suicidului din motive de telefon. Telefonul a înlocuit lumea reală, făcută de Dumnezeu, cu păsări care zboară şi scot sunete din fiinţa lor învelită cu fulgi, cu pomi care înfloresc şi rodesc, cu apusuri şi răsărituri de soare, aşezând la schimb surogatul criminal al unui desen animat în care îngerii mimează că-s îngeri, iar diavolii iau potul gras al capturii umane.

Aici nu e vorba de netrebnicia unuia ca Dragnea, pe care, cu îndreptăţire, îl scutură de îngâmfare şi batjocorire a poporului român o ziaristă (nu e singurul, ci doar cel mai activ în nelegiuire, azi), ci de o lume planetar demonică mult mai puternică. În subsolurile invenţiilor gen telefon mobil, care face orice în locul tău – iubeşte, citeşte, respiră, făcându-te inutil ţie – sunt clocite marile născociri de subordonare a individului planetar. Prin telefon ţi se dictează gânduri. Prin telefon poţi deveni nazist, terorist, poţi executa comenzi.

Citesc undeva că un supergrup planetar diabolic, ca-n filmele americane proaste, ar putea prelua omenirea prin mizeria acestei invenţii care a deposedat de iubire adolescenţa şi a băgat depresia în bietul om condamnat să fie prizonier al unei invenţii fără suflet, pe care chiar el a născocit-o.

Am fost ieri la o reuniune. La masa unde şedeam, doar eu nu aveam telefonul ca partener de dialog. Cu cea de lângă mine, din stânga, nu am schimbat o vorbă, preocupată cu deştul de a muta imagini. Uneori poza ceva real din preajmă, izbită de o curiozitate, şi-l expedia unei lumi ireale, iar întâmplarea petrecută devenea iluzie. Cu cel din dreapta nu am putut ciocni un pahar. Spectacolul în desfăşurare era un bun prilej pentru a veni cu telefonul de acasă, cum veneau cândva în tren navetiştii care-şi puneau pe ştergar ceapa şi slana, mâncând pe cont propriu.

Omul, simt asta cu disperare, cu excepţia anahoretului şi ţăranului crescător de vite într-un cătun neelectrificat de munte, nu mai e om, ci iluzia fostului om, statuia lui de ceară şi plictis, mortul din omul viu. Simt cadenţa înfrângerii dragostei. Sărutul s-a dizolvat în apa tulbure, cu sclipici, a smartphonului, Eminescu nu mai e digerabil, concurat de lacul cu nuferi desenat în căşti. Celebrul film „Planeta maimuţelor” a fost detronat de pelicula „Planeta telefoanelor”. Culmea e că telefonul, inventat spre a vorbi, spre a transmite o urgenţă, vestea tristă că mâine va fi înmormântat Costel sau ora la care ne vedem la Ceas, a preluat pe cont propriu viaţa individului.

Nu mai ies tinerii la vot, scrie cineva îngrozit de o indiferenţă de generaţie. Vor ieşi, ca nişte roboţi, în clipa în care stăpânul electronic le va dicta s-o facă.

Omul are probleme de adaptare globală, naţionalismele înving, lideri malefici…la, la, la. Citesc şi citez la întâmplare.

Nu, domnilor şi doamnelor victime, voi începeţi să nu mai fiţi. Ca dropiile, ca pelicanii, ca urşii polari, oamenii dispar ca specie, cu iubirile lor, cu întregul lor romantism năruit. Rămâne în loc un desen abstract, accesabil pe net.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce-aţi făcut, netrebnicilor, cu omul?.
 Vizualizări articol: 4020 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Ce-aţi făcut, netrebnicilor, cu omul?5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei