Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 257 (6967)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Diabetul nu omoară, complicaţiile da

Diabetul afectează milioane de oameni la nivel mondial, fie că este vorba despre cei care trăiesc cu această boală, fie că sunt rudele, prietenii sau cunoscuţii lor. Indiferent de tip, diabetul nu este deocamdată curabil. Odată ce a apărut boala, ea poate fi doar ţinută sub control.

 

Cele mai cunoscute consecinţe ale bolii

Dacă diabetul nu este identificat la timp şi nu este tratat corect, în timp se ajunge la boli grave. Progresiv, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, rinichii, ochii şi nervii. 50% dintre diabetici îşi pierd viaţa din cauza bolilor cardiovasculare (mai ales boli cardiace şi atac cerebral), iar 10-20% mor din cauza insuficienţei renale.

Afectarea pe termen lung a vaselor mici de sânge (capilare) din ochi duce la boala numită retinopatie diabetică, o cauză importantă a orbirii. După 15 ani de diabet, circa 2% din oameni ajung să nu mai vadă, iar 10% au probleme grave de vedere.

Distrugerea nervilor (neuropatie diabetică) afectează aproape jumătate din persoanele cu diabet. Această complicaţie a diabetului are urmări dintre cele mai grave. Sunt multe probleme care pot să apară ca urmare a neuropatiei diabetice, dar simptomele comune sunt furnicăturile, durerea, slăbiciunea şi pierderea sensibilităţii în mâini şi picioare. În combinaţie cu circulaţia redusă a sângelui, neuropatia piciorului creşte riscul de apariţie a ulceraţiilor, ajungându-se în cazuri extreme chiar la amputaţii.

Riscul general de deces al diabeticilor este cel puţin dublu faţă de cel al persoanelor care nu au dobândit această boală.

”La persoanele cu diabet zaharat, pe parcursul vieţii, riscul de a face o ulceraţie la nivelul membrelor inferioare este de până la 25%,iar recidivele sunt extrem de frecvente: 40% la un an, 60% la 3 ani şi 65% la 5 ani.

Perspectiva cea mai înfricoşătoare la pacienţii cu diabet zaharat este amputaţia efectuată, la nivel mondial, 1 la circa 20 de secunde, în România estimându-se că circa 48% din amputaţiile netraumatice sunt efectuate la pacienţii cu diabet zaharat. De reţinut că 85% din amputaţii sunt precedate de ulceraţii. Rata de supravieţuire la 5 ani după o ulceraţie la un pacient cu diabet zaharat este de 50-60%, pentru ca după o amputaţie să fie de 28,6%.

„Diagnosticul clinic nu reuşeşte identificarea cazurilor de afectare vasculară decât în cel mult 50% din cazuri. Pentru a se evita amputaţiile, regula de aur este efectuarea înaintea oricărei amputaţii a unei angiografii a membrelor inferioare. Se vor putea evalua cu exactitate posibilităţile de salvare a unui membru prin tratament endovascular – dilataţii arteriale sau implantarea de stenturi, care pot restabili rapid şi eficient fluxul sanguin”, declară dr. Mihai Creţeanu Jr., cel care a înfiinţat la Suceava Centrul de tratament endovascular al piciorului persoanei cu diabet şi şeful Departamentului de Angiografie al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diabetul nu omoară, complicaţiile da.
 Vizualizări articol: 1165 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diabetul nu omoară, complicaţiile da0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei