Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 257 (6967)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Pedeapsă redusă la aproape jumătate pentru un criminal care a omorât un adolescent din Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bătrân care a împlinit deja 78 de ani va sta în puşcărie pentru aproape 8 ani. Totuşi, pedeapsa primită de Vasile Dochiţa este una substanţial mai mică faţă de cea pronunţată de prima instanţă, Tribunalul Suceava, care îl condamnase la 14 ani de închisoare. La Curtea de Apel Suceava, apelul bătrânului a fost admis, iar pentru infracţiunea de omor a primit 6 ani şi 8 luni în loc de 12 ani, în timp ce pentru tentativă de omor a primit 3 ani şi 4 luni, în loc de 6 ani. În consecinţă, Vasile Dochiţa va avea de executat 7 ani, 9 luni şi 10 zile închisoare şi a fost obligat să urmeze un tratament pentru însănătoşire.

Cazul care i-a adus această condamnare s-a petrecut în cursul anului 2016, iar pentru elucidarea acestuia poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale al Poliţiei şi procurorul criminalist de caz au avut o muncă dificilă.

Complicatul caz de omor de la Fălticeni a vizat doi fraţi, unul în vârstă de 15 ani şi celălalt de 17 ani. Aceştia au fost înjunghiaţi, iar primul dintre fraţi a murit, în timp ce al doilea a ajuns la spital în stare gravă. Un bătrân în vârstă de 76 de ani, cioban la o stână din apropiere de Fălticeni, a fost reţinut pentru fapta de omor. Bătrânul şi cei doi fraţi au avut un conflict în stradă, în faţa casei minorilor. Minorii i-ar fi cerut bătrânului bani, iar acesta, simţindu-se încolţit, a reacţionat cu o violenţă pentru care nu-i poate fi găsită vreo scuză.

 

Ce s-a întâmplat în seara omorului

Din anchetă, rezultă că pe 24 septembrie 2016, în jurul orei 20.30, Vasile Dochiţa se deplasa pe strada Pleşeşti Gane, spre satul Petia, mergând înspre stâna la care lucra. Cei doi minori ieşiseră din casă desculţi, pentru a cumpăra un suc de la un magazin.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, care a coordonat ancheta în acest caz prin procurorul criminalist de caz, a transmis la vremea respectivă că bătrânul a scos un cuţit tip briceag cu care a exercitat, cu intenţie, acte de violenţă grave şi repetate asupra celor doi fraţi.

„Inculpatul Dochiţa Vasile le-a aplicat celor doi minori lovituri cu obiectul menţionat în zone vitale ale corpului, cauzându-le leziuni grave, care în scurt timp au condus la decesul minorului în vârstă de 15 ani şi la vătămarea corporală gravă a fratelui său, în vârstă de 17 ani”, au explicat procurorii.

Imediat, bătrânul a dispărut din zonă, astfel că primii martori oculari i-au găsit la faţa locului doar pe cei doi fraţi. În primă fază, anchetatorii au crezut chiar că agresiunea s-a petrecut între fraţi, fără a mai fi cineva de faţă.

 

Elementele foarte puţine de la început au făcut ancheta foarte grea

„Identificarea autorului a fost posibilă datorită investigaţiilor minuţioase derulate în teren încă de la momentul sesizării faptei, de către o echipă complexă de cercetare formată din lucrători operativi din cadrul IPJ Suceava – Serviciul Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava”, au transmis procurorii într-un comunicat de presă.

Costel Moroşan, unul dintre ciobanii care au stat alături de criminal în ultimele sale zile de libertate, a povestit: „Era foarte abătut şi beat, se vedea că are ceva pe suflet. După ce a venit şi poliţia m-am dus şi l-am întrebat: măi nea Vasile, tu, om bătrân, să faci aşa ceva? El a zis că, din contră, că este bătrân nu putea sta să îl bată copiii. L-ar fi atacat copiii, iar el a scos cuţitul... A recunoscut, a arătat şi unde a aruncat cuţitul”.

Nicuşor Gherasim, fratele mai mare al celor doi fraţi înjunghiaţi, a declarat: „La câtă durere a provocat familiei şi la ce a făcut, atâta îmi doresc, să înfunde puşcărie şi să treacă prin momentele prin care trecem noi acum. Sperăm să se facă dreptate, e de strigat la cer ce a făcut acest individ”.

Vasile Dochiţa s-a justificat la vremea respectivă şi a spus că nu a făcut altceva decât să se apere: „Mi-au cerut parale şi ţigări, au sărit la mine...”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pedeapsă redusă la aproape jumătate pentru un criminal care a omorât un adolescent din Fălticeni.
 Vizualizări articol: 2959 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pedeapsă redusă la aproape jumătate pentru un criminal care a omorât un adolescent din Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dumnezeu sa=l ierte.... trimis de
(14 nov 2018, 17:01:44
Copii hoti si obisnuiti cu violenta. Pacat ca s-a ajuns la asa ceva!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei