Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 257 (6967)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

„Folclorul din cărţi” la final de ediţie anuală 2018

Miercuri, 14 Noiembrie 2018 (16:54:09)

Seria manifestărilor itinerante proiectate pentru acest an sub genericul „Folclorul din cărţi”, organizată de Centrul Cultural Bucovina în parteneriat cu instituţii administrative, de cultură şi de învăţământ din judeţul Suceava, se încheie cu o manifestare ce va avea loc la Fundu Moldovei, Căminul Cultural Colacu, în data de 21 noiembrie, ora 13, şi cu alta organizată la Şcoala Gimnazială Poiana Stampei în data de 23 noiembrie, ora 12.

Manifestarea are un caracter cultural-educativ, fiind o pledoarie pentru descoperirea valorilor folclorului prin intermediul antologiei şi monografiei ştiinţifice, dar şi prin discografia de colecţie profilată pe domeniul etnomuzicologiei. Se va continua lansarea Ghidului iubitorilor de folclor, nr. 8/2018, un manual de educaţie culturală pe filon folcloric cu apariţie periodică anuală şi ce-a de a II-a ediţie a discului Cântece de cătănie din Bucovina (istorică), dedicată Centenarului Bucovinei şi Centenarului României.

În cadrul manifestării, muzicolog dr. Constanţa Cristescu, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina, va explica publicului, în limbajul adecvat vârstei publicului, valoarea patrimonială şi artistică a folclorului, diferenţiind genurile folclorice, cum este, de exemplu colinda, de ofertele parazitare promovate sub aceeaşi titulatură, ca de exemplu: priceasna, cântecul de Crăciun folk, cântecul de pelerinaj cu tematică mariologică etc. Se va promova în continuare hora ca joc identitar românesc din Bucovina istorică, ilustrând complexitatea fenomenului horal prin prestaţiile artistice ale invitaţilor, ca de altfel şi genul autentic al colindei, dar şi cântecul istoric de cătănie reconstituit pe disc audio după manuscrise de acum un secol, ce reprezintă documente de epocă din culegerile folclorice ale învăţătorului bucovinean Alexandru Voevidca.

Invitaţii manifestării de la Fundu Moldovei sunt: fluieraşul Liviu Ţaran acompaniat la cobză de prof. Romeo Constantin Grosu, Taraful de fluieraşi „Ilie Cazac”din Fundu Moldovei, coord. Liviu Ţaran,  Ansamblul „Timineanca” al şcolilor din Fundu Moldovei, coord. prof. Laura Ţaran şi prof. Liliana Sandu, Grupul bărbătesc „Piatra Şoimului din Câmpulung Moldovenesc, coord. Virgil Macovei şi  Ansamblul ARCANUL, Fundu Moldovei, coord. Dorin Cocârţă.

Invitaţii manifestării de la Poiana Stampei sunt: Grupul folcloric „Cetina Călimanilor” din Şaru Dornei, coord. Vasilica Dascălu, Grupul folcloric „Coşnencuţa” din Coşna, coord. prof. Ofelia Arvinte şi Grup vocal ,,Flori de merișor”, coord. prof. drd. Dorina Paicu, conducere muzicală prof. Costel  Lostun.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Folclorul din cărţi” la final de ediţie anuală 2018.
 Vizualizări articol: 1426 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Folclorul din cărţi” la final de ediţie anuală 20180.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei