Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 mar 2012 - Anul XVII, nr. 56 (4961)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Minerii au deblocat DN 66, după patru ore, aşteptând noi runde de negocieri

Joi, 8 Martie 2012 (16:26:37)

Minerii din Valea Jiului care au protestat, joi, pe DN 66, la intrarea în municipiul Petroşani dinspre judeţul Gorj, au deblocat drumul după aproximativ patru ore, şi au renunţat pentru moment la proteste, în aşteptarea rezultatului unor noi runde de negocieri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Liderii de sindicat ai minerilor din Valea Jiului au decis, joi după-amiază, să suspende protestul de pe DN 66, de la intrarea în municipiul Petroşani dinspre judeţul Gorj, în aşteptarea unei alte runde de negocieri promise de Ministerul Economiei, pentru seara de joi.

Liderul sindical Petre Nica a declarat că ministerul a promis că joi seară va trimite la Petroşani o comisie care va negocia cu reprezentanţii minerilor.

Astfel, minerii au deblocat DN 66 şi au convenit să aştepte rezultatul negocierilor până vineri dimineaţă, la ora 5.00, când se vor întâlni în sălile de pontaj de la unităţile miniere pentru a li se comunica rezultatul discuţiilor.

Petre Nica susţine că există premisele rezolvării problemei minerilor, fiindcă "există soluţii, iar minerii nu cer bani din altă parte, ci doar din cărbunele pe care îl vând".

Minerii au plecat spre casele lor, dar nu vor începe lucrul.

În cursul anului 2011, CNH din Petroşani a funţionat fără ajutor de stat, veniturile rezultând din huila vândută.

Minerii din Valea Jiului au continuat şi joi protestele declanşate luni, în condiţiile în care nu au ajuns la niciun acord cu reprezentanţii ministerelor Economiei şi Finanţelor, soluţia oferită de guvernanţi fiind considerată una "amăgitoare", care nu poate asigura continuarea activităţii miniere.

Liderii de sindicat afirmau că reprezentanţii Ministerului Economiei nu au o soluţie care să îi determine pe mineri să înceteze protestele, ei susţinând că actul adiţional semnat de mineri în baza memorandumului aprobat de fostul ministru Ion Ariton este ilegal.

Tot liderii de sindicat mai spun că singura soluţie propusă la acest moment de către minister pentru acoperirea diferenţei salariale rezultate din actualizarea sporului de periculozitate este acordarea de tichete cadou pentru că pentru acestea sunt prevăzute fonduri în bugetul Companiei Naţionale a Huilei (CNH). Minerii consideră că această soluţie nu reprezintă o rezolvare a situaţiei de către guvernanţi pentru că sumele pentru tichetele cadou se regăsesc deja în bugetul CNH, iar această rezolvare s-ar fi putut concretiza între sindicate şi conducerea companiei, fără acordul Ministerului Economiei.

Actualizarea sporului de periculozitate la nivelul salariului minim pe economie ar reprezenta o creştere salarială de 10 la sută.

Minerii care s-au adunat joi dimineaţă în sălile de pontaj au refuzat soluţiile propuse de guvernanţi, anunţând că vor continua protestele.

Astfel, aproximativ 3.000 de mineri au protestat în curtea CNH, apoi au pornit într-un marş pe străzile din Petroşani, numărul lor ajungând la peste 5.000. Ortacii au blocat intrarea în municipiul Petroşani, pe DN 66, în zona Livezeni, coloana de manifestanţi fiind oprită de liderii de sindicat care nu le permit să intre în Defileul Jiului, în faţa manifestanţilor fiind şi jandarmi.

Prefectul de Hunedoara, Ştefan Dezmeri, i-a anunţat pe mineri că Ministerul Economiei va trimite o delegaţie în Valea Jiului, care va fi condusă, cel mai probabil, de secretarul de stat Borbely Karoly.

Totodată, între minerii care s-au oprit la intrarea în municipiul Petroşani şi liderii lor de sindicat au avut loc mai multe runde de discuţii, sindicaliştii îndemnându-i pe mineri să continue să protesteze paşnic, fără a forţa intrarea în Defileul Jiului, gest care nu ar rezolva situaţia lor.

Şi prefectul judeţului Hunedoara, Ştefan Dezmeri, şi subprefectul Lucian Szabo au discutat cu minerii, convingându-i să aştepte alte semnale din partea guvernanţilor.

Liderul minerilor din Valea Jiului, Petre Nica, i-a cerut, joi, preşedintelui Consiliului de Administraţie al CNH să îi solicite ministrului Economiei, Lucian Bode, să îi dea mandat directorului general al companiei să negocieze reactualizarea sporului de periculozitate solicitată de mineri.

Preşedintele Sindicatului "Muntele", Petre Nica, i-a cerut telefonic, joi după-amiază, preşedintelui Consiliului de Administraţie (CA) al Companiei Naţionale a Huilei (CNH), Sorin Găman, care lucrează în Ministerul Economiei, să meargă la ministrul Lucian Bode şi să îi ceară să detensioneze situaţia din Valea Jiului.

Astfel, Nica i-a spus lui Găman că ministrul Economiei, Lucian Bode, ar trebui să îi dea mandat directorului general al CNH, Constantin Jujan, ca reactualizarea sporului de pericol solicitată de mineri să poată fi negociată cu cei din cadrul companiei.

Găman i-a dat asigurări liderului de sindicat că va transmite mesajul ministrului şi îl va anunţa telefonic despre decizia luată.

Minerii de la cele şapte exploatări din Valea Jiului au declanşat protestele luni. Astfel, timp de trei zile ei au protestat în curtea Companiei Naţionale a Huilei şi au mărşăluit pe străzile din Petroşani. Miercuri, numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 5.000.

Miercuri, reprezentanţii companiei CNH şi o delegaţie a minerilor, formată din trei membri de sindicat şi din trei mineri, au plecat la Bucureşti pentru negocieri la Ministerul Economiei.

Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate. Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.

În 1 februarie, minerii de la Lonea şi Paroşeni au refuzat să coboare în subteran, iar cei care erau în schimbul de noapte au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.

Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele şapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul al doilea au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.

Minerii au încheiat protestele în aceeaşi zi, după ce reprezentanţii CNH şi liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă.

La Compania Naţională a Huilei lucrează aproximativ 7.800 de angajaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Minerii au deblocat DN 66, după patru ore, aşteptând noi runde de negocieri.
 Vizualizări articol: 381 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Minerii au deblocat DN 66, după patru ore, aşteptând noi runde de negocieri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei