Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 mar 2012 - Anul XVII, nr. 56 (4961)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Kovesi: Peste 1.300 de evazionişti deferiţi justiţiei, de trei ori mai mult decât în 2006

Joi, 8 Martie 2012 (14:07:41)

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, joi, că procurorii Ministerului Public au trimis în judecată peste 1.300 de persoane pentru fapte de evaziune fiscală, un număr de trei ori mai mare decât în anul 2006.

"Numărul rechizitoriilor întocmite în domeniul evaziunii fiscale a crescut cu 28 la sută față de anul trecut și trebuie să remarcăm eficiența procurorilor din județele Vrancea, Iași, Cluj, Sibiu, Mureș, Galați și Olt în acest domeniu", a spus Kovesi.

O eficiență similară, a preciyat Kovesi, s-a înregistrat în domeniul combaterii contrabandei, numărul inculpaților trimiși în judecată în 2011 fiind de 15 ori mai mare decât în anul 2006 și de trei ori mai mare față de 2011. Reducerea contrabandei cu tutun de la 36 la sută la 13 la sută în doi ani a fost și rezultatul activității procurorilor.

"Rezultate deosebite în acest domeniu au avut procurorii din județele Timiș, Suceava, Maramureș, Vaslui, Galați, Mehedinți, Caraș Severin și Călărași", arătat Kovesi.

Şeful Ministerului Public a spus că trebuie continuată investigarea concomitentă a evazioniștilor și a funcţionarilor corupţi care favorizează prejudicierea bugetului de stat.

"Este o modalitate prin care putem reduce acest fenomen infracțional. Dacă în anii trecuți aveam județe în care nu s-a instituit nicio măsură asiguratorie, în anul 2011 abordarea a fost modificată radical. Am implementat un ordin comun semnat cu Ministerul Administrației și Internelor care a prevăzut atât pentru procurori, cât și pentru polițiști o procedură standardizată de identificare a bunurilor ce pot fi sechestrate.
În acest fel, procurorii au instituit în anul 2011 măsuri asigurătorii în valoare de peste un miliard de lei. Aceste cifre dovedesc transformarea Ministerului Public într-o instituţie care reacţionează la evoluţiile societăţii şi poate influenţa fenomenele care pun în pericol buna funcţionare a statului", a afirmat Codruţa Kovesi.

Ea a subliniat că poate cel mai bun exemplu al acestei transformări îl reprezintă Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a devenit o structură cu adevărat operativă. Dacă în anul 2006 existau doar 19 rechizitorii, numărul acestora s-a triplat în anul 2011 la această secţie.

"Procurorii secției s-au implicat în cazuri dintre cele mai dificile și au fost activi în recuperarea prejudiciilor. De exemplu, într-un singur dosar au indisponibilizat peste 135 de imobile, precum și alte bunuri pentru recuperarea unui prejudiciu de aproximativ 80de milioane euro", a arătat şeful Ministerului Public.

În anul 2011 s-a dublat numărul dosarelor soluționate față de anul 2006, a continuat Codruţa Kovesi.

"În cele aproape 600.000 de dosare soluționate în peste 70 la sută soluția a fost emisă în mai puțin de şase luni de la sesizare. Este rezultatul procedurilor simplificate propuse de procurorul general şi pe care Ministerul Justiţiei le-a introdus în Legea micii reforme", a arătat procurorul general

Anterior anului 2006 procentul trimiterilor în judecată a scăzut de la an la an.

"Prin modalitatea de abordare a cauzelor și stabilirea ca prioritate a creșterii fermității am reușit să schimbăm acestă tendință. În anul 2011 au fost trimiși în judecată peste 60.000 de inculpați. Vreau să nominalizez procurorii care s-au remarcat anul acesta prin numărul mare de rechizitorii, și anume pe cei din județele Cluj, Maramureș, Sălaj, Timiș și Dolj. Această consolidare a fermităţii se manifestă pentru al patrulea an consecutiv şi vine după o perioadă de zece ani în care acest indicator a scăzut constant. Creșterea numărului de rechizitorii reprezintă una dintre cele mai importante realizări ale ultimilor ani", a declarat Kovesi.

Ea a remarcat că această evoluţie a avut loc în condiţiile în care procentajul inculpaţilor achitaţi definitiv de instanţe a rămas în mod constant sub doi la sută, una dintre cele mai scăzute medii din Europa.

"Aceste rezultate s-au obținut cu aproximativ același număr de procurori ca în anul 2006. Astăzi 15 la sută din posturi sunt vacante. Din cei 2.400 de procurori, 450 au o vechime mai mică de trei ani. A fost un efort al tuturor procurorilor, pentru care țin să vă mulţumesc", a declarat procurorul general al României.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Kovesi: Peste 1.300 de evazionişti deferiţi justiţiei, de trei ori mai mult decât în 2006.
 Vizualizări articol: 357 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kovesi: Peste 1.300 de evazionişti deferiţi justiţiei, de trei ori mai mult decât în 20060.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei