Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 mar 2012 - Anul XVII, nr. 56 (4961)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: România a ajuns în stadiul ireversibilităţii funcţionării corecte a justiţiei

Joi, 8 Martie 2012 (13:44:47)

Justiţia din România a ajuns la stadiul în care se poate spune că procesele de funcţionare corectă a acesteia sunt ireversibile, însă succesele din ultima perioadă sunt doar un început, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la bilanţul Ministerului Public.

"România este deja într-un stadiu la care putem spune că justiţia, procurorii, judecătorii au atins un punct de la care procesele de funcţionare corectă a justiţiei au devenit ireversibile (...) Iată că Ministerul Public, ca parte a sistemului de justiţie din România, a probat că atunci când există o îmbunătăţire a legislaţiei şi mai ales când nu există amestecul, influenţa politicului, îşi poate face treaba foarte bine în slujba legii", a spus Băsescu.

El a amintit de perioada de acum şase ani, de început al mandatului său şi cel al procurorului general Codruţa Kovesi, când, potrivit şefului statului, nimeni nu gândea că structurile judiciare vor putea atinge "mari personalităţi politice, persoane publice cunoscute îndeosebi prin bogăţia lor".

"Nu aş vrea să credeţi că văd lucrurile în roz. Eu consider că ce s-a întâmplat în ultimii ani este doar un început. Nu putem spune că succesele din ultimii doi-trei ani ale justiţiei, procurorilor, judecătorilor înseamnă că s-a pus capăt corupţiei, evaziunii fiscale, crimei organizate şi spălării de bani. Ceea ce se întâmplă în ultimii doi-trei ani probează că cei care gândesc să trăiască, să se îmbogăţească prin infracţiuni, nu mai pot dormi liniştiţi. Cred că acesta este stadiul la care suntem acum", a spus Băsescu.

El şi-a arătat convingerea că magistraţii vor merge şi mai departe cu combaterea infracţionalităţii pentru că "au deprins gustul libertăţii de a fi procuror sau judecător". "A fost lucrul de care mi-a fost cel mai teamă la început de mandat, dacă se va putea transfera sistemului de justiţie românesc sentimentul independenţei reale. Acum am convingerea că acest proces s-a produs şi a mai rămas doar o chestiune de îmbunătăţire a legislaţiei, de ridicare a nivelului profesional pentru ca eficienţa acestui sistem să ajungă maximă", a spus Băsescu.

Şeful statului a subliniat că nu mai vede niciun om politic care ar mai gândi astăzi că poate pune mâna pe telefon să sune la un judecător sau procuror. "Cred că această mentalitate a politicului a dispărut şi atât cât voi mai avea de îndeplinit mandatul de preşedinte voi încuraja această izolare a justiţiei de politic", a spus Băsescu.

De asemenea, el a amintit că la bilanţul din 2009 le spunea procurorilor că este esenţial "să nu intre în acele familii locale, cu politicienii locali, cu poliţistul local, cu tot ce înseamnă protipendada judeţeană". "Faptul că poate trăiţi mai singuri, dar trăiţi cu legea în mână, a ajutat la progresele pe care Ministerul Public le-a făcut în ultimii ani", a concluzionat Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: România a ajuns în stadiul ireversibilităţii funcţionării corecte a justiţiei.
 Vizualizări articol: 348 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: România a ajuns în stadiul ireversibilităţii funcţionării corecte a justiţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei