Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 feb 2011 - Anul XVI, nr. 32 (4630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii Sanitas Iaşi protestează faţă de comasarea şi reprofilarea a şase spitale din judeţ

Miercuri, 9 Februarie 2011 (15:46:25)

Câteva sute de angajaţi din sistemul sanitar ieşean pichetează, miercuri, sediul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi nemulţumiţi de proiectul Ministerului Sănătăţii de comasare a cinci spitale din municipiu şi reprofilare a Spitalului din Târgu Frumos în cămin de bătrâni.

Reprezentanţii Sindicatului Sanitas Iaşi, organizatorul acţiunii, susţin că deşi ministrul Sănătăţii a declarat că doreşte desfiinţarea unităţilor fără activitate medicală, se constată că se desfiinţează unităţi de elită, ceea ce este dovada unei lipse de profesionalism şi o necunoaştere a sistemului sanitar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sindicaliştii protestează şi faţă de Ordinul comun 5/57/2011 al Ministerului de Finanţe şi al Ministerului Administraţiei şi Internelor prin care se limitează plafonul de salarii arătând că, prin acest normativ, la nivelul unităţilor sanitare ar trebui să fie reduse salariile cu aproximativ 15-20 la sută sau ar fi necesară o reducere de personal de aproximativ 15 la sută.

"Sperăm să se înţeleagă că unirea unor spitale care îşi vor desfăşura activitatea în continuare în clădiri separate nu va aduce nicio îmbunătăţire în calitatea actului medical", se arată într-un comunicat al Sanitas Iaşi în care se menţionează că acestea vor fi tratate ca anexe unde nu se va mai putea face medicină de performanţă.

Preşedintele Sanitas Iaşi, Viorel Tănase, a declarat corespondentului MEDIAFAX că angajaţii nu vor comasarea spitalelor şi că vor acţiona pentru ca unităţile să rămână în actuala formulă.

"Fără voinţa oamenilor nu se poate face nimic. Nu s-au consultat cu cetăţenii, cu societatea civilă, cu sindicatele, să vadă impactul acestei decizii", a spus Tănase.

El a mai spus că nu înţelege de ce se înfiinţează acum cămine de bătrâni după ce au fost desfiinţate în urmă cu mai mulţi ani.

Tănase a arătat că Sanitas Iaşi cere oprirea demersurilor Ministerului Sănătăţii de desfiinţare a unor unităţi medicale universitare ca Spitalul Clinic de Urgenţe "Sf. Ioan", Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. N. Oblu", Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie şi alipirea acestora ca anexe la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Spiridon", precum şi comasarea Maternităţii "Elena-Doamna" cu Maternitatea Cuza-Vodă şi a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" cu Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, dar şi oprirea demersurilor de transformare în azil de bătrâni a Spitalului Orăşenesc Târgu Frumos.

Totodată, sindicaliştii solicită anularea de urgenţă a ordinului comun nr.5/57 al Ministerului de Finanţe si al Ministerului Administraţiei şi Internelor, ce prevede reducerea cheltuielilor cu salariile pentru unităţile spitaliceşti în anul 2011 cu 25 la sută, dar şi deblocarea posturilor din sistemul sanitar şi domeniul asistenţei sociale, posturi vacantate prin plecările masive de personal, şi nu reducerea acestora prin diminuarea fondului de salarii cu 25 la sută.

Sanitas Iaşi mai cere încheierea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară şi negocierea unui nou contract colectiv de muncă pentru asistenţă socială, precum şi elaborarea unui Pact naţional pentru Sănătate, care să prevadă minim şase la sută din PIB pentru sănătate, asigurarea autonomiei reale a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi scoaterea sistemului de sănătate din cadrul sectorului bugetar şi menţinerea actualului Normativ de personal în sistemul sanitar.

Protestul angajaţilor din sistemul sanitar ieşean este programat să se încheie la ora 14.00.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, afirma, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că economiile realizate prin comasări şi reprofilări de spitale nu rezolvă problemele de finanţare din sistem şi acuză mentalitatea conform căreia sunt dorite servicii medicale ca în Occident, dar cu regulile noastre.

Ministrul spunea că, în actuala organizare este finanţat, de două ori, câteodată, acelaşi serviciu, pentru că în aceeaşi clădire sunt două instituţii medicale.

Potrivit ministrului, cele 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate au 794 de medici şi 2.533 de asistenţi medicali. Cseke mai spunea că bugetul pe 2010 al celor 71 de unităţi se ridica la 203 milioane de lei, din care, scăzând cheltuielile de personal, care rămân ale sistemului, ar rezulta o economie de 81 de milioane de lei pe an.

El avertiza autorităţile locale care refuză reprofilarea spitalelor din subordine că de la 1 aprilie nu vor mai primi finanţare pe actuala structură.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii Sanitas Iaşi protestează faţă de comasarea şi reprofilarea a şase spitale din judeţ.
 Vizualizări articol: 523 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii Sanitas Iaşi protestează faţă de comasarea şi reprofilarea a şase spitale din judeţ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei