Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 feb 2011 - Anul XVI, nr. 32 (4630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Memoria urbei

Primăria oraşului Suceava a interzis fumatul pe străzi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Primăria oraşului Suceava a interzis fumatul pe străzile din localitate.

Nu astăzi, nu vă impacientaţi, ci cu aproape...două sute de ani în urmă.

Între documentele păstrate de Serviciul Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale se află (în Fondul Primăria Oraşului Suceava, dosar 92/1813) un Ordin al Comandamentului Militar al Ţării Bucovinei, cantonat la Suceava, adresat primăriei oraşului prin care se interzicea în mod ferm fumatul pe străzi, în grajduri sau în poduri cu fân. 

Documentul, scris în limba germană şi datat 17 februarie 1813, face referire la o interdicţie emisă anterior datei menţionate, interdicţie care nu era însă respectată.

Prin documentul în cauză se consemnează faptul că interdicţia „a fost reînnoită din partea comenzii Diviziei imperiale, sub ameninţarea celor mai severe pedepse, fără deosebire de stare şi rang”.

 

„Pedepse fixate prin grele contravenţii poliţieneşti pentru încălcarea acestei legi”

Ordinul impunea Primăriei Oraşului Regesc Suceava (Dem Suczawer Koniglichen Stadtgemeindericht) să republice interdicţia

 „în următoarea zi de târg” cu toate „pedepsele fixate prin grele contravenţii poliţieneşti pentru încălcarea acestei legi” şi să facă „foarte severă aplicarea acesteia prin corpul poliţiştilor din subordine”.

Nu aflăm din document care erau aceste pedepse, dar înştiinţarea prin care se atrage atenţia asupra interdicţiei fumatului face referire clară la locurile vizate: „străzile publice, grajduri şi poduri cu fân sau paie”.

 

„În aşa fel trebuie să fie ca să poată fi considerate fără nici un pericol de incendiu”

La acea vreme, Comandamentul Ţării Bucovinei, care solicita pentru Depozitul Militar de Aprovizionare a Trupelor din Suceava noi locuri pentru depozitarea proviziilor armatei austriece, accentua în documentele emise pericolul de incendiu.

Într-un astfel de ordin adresat primăriei pentru repartizarea unor noi spaţii de depozitare (din nefericire fiind desemnate pentru aceasta bisericile Sf. Nicolae şi Sf. Simion) se subliniază faptul că aceste depozite „în aşa fel trebuie să fie ca să poată fi considerate fără nici un pericol de incendiu”.

Faptul că măsura de interdicţie a fumatului viza străzile Sucevei ne îndrituieşte să credem că fie că existau mulţi fumători, iar oraşul cu clădiri construite cu precădere din lemn era expus pericolului de foc, fie că administraţia austriacă avea serioase temeri cu privire la siguranţa rezervelor din depozitele armatei.

 

Între cauzele incendiilor se afla şi fumatul

Curtea de la Viena a emis încă din anul 1759 un regulament pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, regulament care a fost apoi difuzat în toate provinciile imperiului.

Acest regulament cadru, care cuprindea 110 puncte, a fost preluat ca model, adaptat şi pus în practică în fiecare localitate după posibilităţile locale.

În esenţă, prevederile acestui regulament, care viza participarea la acţiunile de stingere a incendiilor a locuitorilor din fiecare localitate, subliniau rolul deosebit al comunităţii, cu precădere al meseriaşilor, care trebuiau să se implice cu uneltele lor, având atribuţii specifice pe timpul intervenţiilor în funcţie de profesie. Între cauzele incendiilor se afla şi fumatul.

 

Măsura impusă era menită să preîntâmpine distrugerile pe care le puteau  produce incendiile provocate de fumători

La Suceava, în Bucovina, potrivit unui regulament instituit ceva mai târziu (în anul 1838), administraţia locală a înfiinţat un serviciu pentru stingerea incendiilor care dispunea (potrivit documentelor) de două pompe de incendiu, două vehicule-cisternă, 30 de găleţi, două  pompe de mână, câteva topoare şi scări de incendiu.

La 1813 însă, când încă nu se organizase un astfel de serviciu, măsura impusă de Comandamentul Militar al Ţării Bucovinei era menită să preîntâmpine distrugerile pe care le puteau produce incendiile provocate de fumători atât locuitorilor urbei, cât şi depozitelor militare austriece.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria oraşului Suceava a interzis fumatul pe străzi.
 Vizualizări articol: 3457 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Primăria oraşului Suceava a interzis fumatul pe străzi5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 9 feb 2011, 11:22:02
2.   Era bine trimis de
( 9 feb 2011, 11:46:50
N-ar fi rău să se interzică și astăzi fumatul pe străzi. Cei care au de gând să mă contrazică, să se gândească mai întâi că ar fi spre beneficiul sănătății lor. Și din partea mea, dacă s-ar mai scumpi puțin țigările... ar fi ok. Știți cum e... nevoia te învață... să nu mai fumezi.
2.1  RE: Era bine trimis de
( 9 feb 2011, 12:41:06
Ei, nici chiar asa radical. Nu ai cum sa interzici in totalitate fumatul, dar o masura de normalitate ar fi interzicerea fumatului in locuri publice. Abia de anul asta au reusit cei din Spania sa adopte o astfel de lege, iar tari precum Germania, Franta, Anglia au adoptat o astfel de lege de ani buni.
3.   Corect !!! trimis de
( 9 feb 2011, 12:43:40
În momentul în care se va interzice fumatul pe străzi, ar trebui să le interzică și proștilor să mai aibă dreptul de a comenta. Abia atunci voi fi
ȘI EU de acord că este țara nimănui.
P.S. Dacă fumez, e alegerea mea și fumez pe banii și pe sănătatea mea.
P.P.S. Câteva milioane de fumători poluează infim față de un autoturism, un vulcan activ sau față de o intreprindere neutilată corespunzător.
3.1  RE: Corect !!! trimis de
( 9 feb 2011, 14:34:09
:) ar fi nasol sa nu poti fuma si comenta pe forum ...

daca e voie sa fumezi pe strazi ar trebui sa am voie si sa alerg dezbracat pe strazi...
ca doar nu deranjez pe nimeni,
sau sa pot injura pe strazi pe oricine trece pe langa mine,
cred ca asta e cel mai bun exemplu, imagineaza-ti ca tu fumezi pe strada si aia care nu fumeaza te injura pe fata, dar tu sa nu le zici nimic, altfel ei sa iti stinga tzigara ta de pielea ta ..... ......
3.2  RE: Corect !!! trimis de
( 9 feb 2011, 20:33:08
Ce-ar fi sa ma intalnesc cu tine pe strada si daca te vad gol sa-mi sting tigara de goliciunea ta? Sau pentru ca ma injuri sa-mi sting tigara de gurita ? Pe mine ca fumez nu ma leaga politia, dar pe tine care alergi dezbracat ori te baga la pnsion, ori te ascund la nebuni. Si apropos de injurat... daca nu ti-o iei de la primul peste ochi, al doilea sigur iti umfla ochii.rolling on the floor
3.3  RE: Corect !!! trimis de
( 9 feb 2011, 23:47:49
pai vezi? ar trebui si eu sa dau peste ochi la oricine fumeaza pe strada si imi da cu fum in fata ... nu ? sau ai alta idee gen , mergi pe partea cealalta de strada (ceea e e absurd) ... eu sincer cand simt fumul de tigara mi se taie respiratia pt moment ...
4.   Nota 10 pentru articol. trimis de
( 9 feb 2011, 12:56:39
Interesant sa citesti articole privind Suceava de altadata. As aprecia enorm daca vor mai aparea articole asemanatoare. Mi-ar place sa mai citesc despre Suceava veche. Foarte tare acest articol. Apreciez. Cat despre fumat, cum spunea cineva mai sus, ar fi foarte bine daca s-ar interzice fumatul pe strazi pentru ca sunt suficiente localurile in care se fumeaza. Si, daca iti permiti un pachet de tigari iti permiti si 3 lei pentru un suc intr-un local. Ca sa nu mai zic ca daca s-ar interzice fumatul pe strada, cu siguranta nu mai vezi mucuri de tigara pe jos, clar nu? Dar, traim in Romania, unde majoritatea sunt certati cu legea si putini vor respecta o asemenea lege daca s-ar implementa.
5.   Fumuri! trimis de
( 9 feb 2011, 13:28:51
Daca alegi sa fumezi sau nu este alergerea ta, dar nu pe strada mea! Merg spre strada si uneori trebuie sa fac slalom printre fumatori. Nu stiu cum se face, dar fumul de tigara taman spre mine vine. In schimb nu m-ar deranja daca ar fi locaruri exclusiv pt fumatori! In Japonia legea asta este de cativa ani buni. Un prieten de-al meu, aflat in excursie in Japonia. a primit avertisment scris de la un politist pt ca fuma pe strada. A scapat doar cu atata pt ca era turist.
6.   Comentariu trimis de
( 9 feb 2011, 18:11:44
Am 49 de ani! oare mai traesc eu sa ajung timpul sa se interzica fumatul pe strada si mancatul semintelor! Puteti face ceva? sau mai bine zis putem face ceva in acest sens?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei