Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 feb 2011 - Anul XVI, nr. 32 (4630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Fumătorii sunt persecutaţi?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Este cunoscută la scară mondială duşmănia pe care New York-ul o poartă fumatului, încă din 2001 acest oraş de talie adoptând o hotărâre care interzice practicarea toxicului nărav în restaurantele şi barurile cuprinse în aria sa. Cu toată duritatea ei de netăgăduit, măsura nu a fost considerată suficientă pentru a-i proteja pe cetăţenii care nu beau tutun de agresiunea criminală a celor care trag cu osârdie din ţigară, mânaţi de apartenenţa la un viciu întors de specialiştii în medicină pe toate feţele şi condamnat, în consecinţă, cu toată fermitatea. Bine-bine, şi-au zis capetele luminate care păstoresc municipalitatea New York-ului, pe nefumătorii din incinte îi protejăm, dar pe cei aflaţi în aer liber îi lăsăm de izbelişte ?

Aşa se face că, în paralel cu creşterea continuă a preţului ţigărilor ( un pachet costă, în U.S.A., între 11 şi 15 verzişori ), după zece ani – cu alte cuvinte, la începutul acestui an, 2011 – respectata metropolă americană a extins interdicţia de a trage din lulea şi în arealul parcurilor, al plajelor şi al spaţiilor de joacă pentru copii. În niciunul dintre aceste locuri, nimeni nu va mai avea voie să pufăie, de acum înainte.

Dar ce-i mai interesant de-abia acum urmează. Deoarece oraşele grele şi frumoase ale lumii acţionează aşa cum acţionează o confrerie a marilor universităţi, ca să zicem aşa, exemplele bune au un efect contagios aproape automat. Nu e de mirare aşadar că interdicţia din New York a fost preluată imediat de un alt oraş minunat, din Europa, de data asta. Un oraş, culmea, provenit din fostul bloc comunist, adică de acolo de unde proastele obiceiuri se lasă mai greu curmate.

E vorba de Budapesta. Începând cu anul acesta, în staţiile de autobuz, de tramvai, dar şi în cele deservind funicularul care leagă oraşul de vechea cetate, fumatul este interzis, amenda fiind de 185 de euro.

Am încercat să deschid o tacla pe tema asta cu un intelectual român, un critic teatral. Omul a avut o reacţie nervoasă, de am crezut că-i plesneşte vreo ţeavă pe la inimă:

- Ceea ce se întâmplă în asemenea oraşe e o dictatură a nefumătorilor ! Este de neimaginat cât de mult pătimesc fumătorii !

Cred că la noi mentalităţile se vor schimba ultimele din tot fostul bloc comunist.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fumătorii sunt persecutaţi?.
 Vizualizări articol: 882 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Fumătorii sunt persecutaţi?3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gresit!! trimis de
( 9 feb 2011, 14:40:08
uitati-va in scoli ..... copii care fumeaza ii instiga pe cei nefumatori sa fumeze, ,,hai trage si tu" ... ,,esti fraie.r daca nu" etc..... astfel se apuca de fumat de la varste mici ...... asta e persecutie? ..... care e replica unui copil care fumeaza daca il intrebi dc fumeaza si dc nu se lasa ........ ,,dar si tata fumeaza" sau etc...... aia care fumeaza sa o faca in locurile special amenajate si departe de ochii celor mici ...... parerea mea ..... eu nu ma apuc sa fac sex in public pt ca imi place si ma destreseaza ...... mi-as lua amenda, ar trebui sa fie la fel cu fumatu in public

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei