Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 feb 2011 - Anul XVI, nr. 32 (4630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lincu: Şeful Autorităţii Vămilor, Radu Mărginean, este "tura", dar nu cea mai importantă "tură"

Miercuri, 9 Februarie 2011 (17:09:11)

Prin punerea sub acuzare a şefului Autorităţii Vămilor, Radu Mărginean, s-a trecut la piesele mai importante, respectiv "tura de pe tabla de şah", dar acesta nu este cea mai importantă "tură", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu.

"Cred că domnul Radu Mărginean nu este singura posibilă tură şi, în niciun caz, tura cea mai importantă. Trebuie să mergem până la cei care coordonau în fapt şi nu în drept, prin funcţia publică deţinută", a spus Vasile Lincu.

Liderul sindical apreciază că problema ar rămâne într-un "punct mort" dacă nu se identifică "nebunul", coordonatorul.

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, în dosarul traficului de influenţă din Vama Halmeu, a fost pus sub învinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mită.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" a remis un comunicat în care a descris "schema logicǎ a persoanelor implicate în sistemului piramidal": "Pionii – lucrǎtori vamali; Caii – colectorii – şefi de turǎ, şefi de vamǎ, lideri de sindicat (a se vedea ascensiunea liderilor de sindicat din vǎmi) etc; Nebunul, sau coordonatorul, persoana indispensabilǎ - liderul de sindicat şi/sau director ANV; Tura - şeful ANV şi directorii direcţiei supraveghere vamalǎ, proceduri, resurse umane; Regina - partidul politic, membrii importanţi din partid care pot decide numirea şefului şi directorilor ANV şi ANAF; Regele - ?".

Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" afirma, într-un comunicat de marţi, că acţiunile judiciare de la punctele Siret, Stamora Moraviţa şi Nǎidaş reprezintǎ episodul "sacrificarea pionilor".

Potrivit Sindicatului "Pro Lex", sumele sunt colectate printr-un sistem organizat şi centralizat "cu destinaţie cǎtre persoane care finanţeazǎ partidul, prin excepţie, cǎtre persoane politice conform negocierii în cadrul partidului".

"Elemente ce au favorizat sau au contribuit la buna funcţionare a sistemului: promovarea temporarǎ a şefilor de turǎ, şefilor de vamǎ (a se vedea cazul vǎmii Halmeu) şi directorilor de regionale; permutǎri de lucrǎtori vamali prin îndepǎrtarea unora şi aducerea altora; aducerea în funcţii de conducere a unor persoane ce nu aveau cunoştinţe în ceea ce priveşte legislaţia vamalǎ; mutarea lucrǎtorilor vamali fǎrǎ decontarea cheltuielilor de deplasare sau cazare; îndepǎrtarea, schimbarea din funcţii sau destituirea lucrǎtorilor vamali care au descoperit fraude sau nereguli sǎvârşite de firme protejate", se mai arăta în comunicatul citat.

"Pro Lex" preciza că, în timp, unele persoane au promovat, "ocupând mai multe roluri pe tabla de şah".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la TVR, că ştia despre situaţia din vămi din vara anului 2010, când a primit un document de la un serviciu secret, după care a convocat CSAT, ceea ce a condus la acţiunile recente din vămi.

Întrebat dacă anchetele vor fi extinse şi asupra unor oameni cu conexiuni politice care influenţează numirea şefilor de vămi, şeful statului a spus că-şi doreşte acest lucru şi a cerut liderilor de sindicat să spună adevărul.

"Dacă ar avea minim de decenţă, ar trebui să spună ce ştiu. Sigur, unii dintre ei se pare că erau implicaţi. Se pare! Eu nu fac afirmaţii certe, pentru că nu le ştiu, dar, dacă sunt cinstiţi, trebuie să spună ce ştiu. (...) A ne limita strict la ofiţerii de poliţie de frontieră şi vameşii ridicaţi e puţin. Ştim toţi, din auzite, că e destul de scump un post de vameş, că e destul de important pentru un poliţist de frontieră să fie pe o frontieră bună... Baza de la care a plecat CSAT este o informaţie legată de averea acestor oameni. Este vorba de vile ridicate după doi ani de serviciu în vamă, de terenuri uriaşe achizionate în locuri foarte scumpe, iar din salariul de bugetar pe care ministrul francez al integrării europene îi plângea... noi ştiam despre ce e vorba", a mai spus preşedintele Băsescu.

Moderatorul a declarat că sindicatul poliţiştilor şi vameşilor a prezentat o schemă a persoanelor implicate în sistemul corupt de la vămi, similară pieselor de şah, întrebarea fiind "dacă se va ajunge la regină". "Eu sper să se ajungă", a spus preşedintele Băsescu, în acest context.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lincu: Şeful Autorităţii Vămilor, Radu Mărginean, este "tura", dar nu cea mai importantă "tură".
 Vizualizări articol: 633 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lincu: Şeful Autorităţii Vămilor, Radu Mărginean, este "tura", dar nu cea mai importantă "tură"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei