Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 feb 2011 - Anul XVI, nr. 32 (4630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Instanţa i-a arestat pe primii 15 vameşi şi poliţişti de la PTF Stamora

Miercuri, 9 Februarie 2011 (15:47:29)

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis, miercuri, cererea de arestare a primilor 15 vameşi şi poliţişti de la Stamora Moraviţa, emiţând mandate pentru 29 de zile.

Curtea de Apel Bucureşti a judecat cererea de arestare preventivă a lui Cătălin Teodor Tănase (şef de tură PTF Moraviţa), Stoian Petcov, Radu Cătălin Felecan, Ioan Cornel Popa, Florentin Claudiu Ardelean, Răzvan Marincu, Dănuţ Antoni, Oliwer Chevereşan, Andrei Ţăpîrdea, Ciprian Ionuţ Porav, Cirprian Marius Mateş, Darius Apostol, Francisc Tocaciu, Petrişor Bogdan Bănuţ şi Mihai Adrian Şutea.

Cei 15 pot contesta decizia CAB la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tot marţi, CAB urmează să judece şi cererea de arestare a celorlalţi 15 reţinuţi în cazul de corupţie de la vămile Stamora, Deta şi Foeni.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a reţinut 30 de poliţişti şi vameşi de la PTF Moraviţa, alte cinci persoane fiind cercetate în stare de libertate.

Printre cei reţinuţi sunt ofiţerii de poliţie de la PTF Moraviţa Cătălin Tănase - şef şef de tură şi Radu Feleac.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie face cercetări penale faţă de 35 de persoane între care ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, lucrători vamali la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Moraviţa, Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Deta, PTF Foeni din cadrul SPF Cruceni, toate structurile aparţinând Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Timiş şi faţă de persoane suspectate de trafic de ţigări.

Printre cei reţinuţi sunt doi ofiţeri de poliţie la PTF Moraviţa - Cătălin Teodor Tănase (şef de tură) şi Radu Cătălin Felecan - pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat şi 19 agenţi de poliţie la PTF Moraviţa - Dănuţ Antoni, Darius Apostol, Florentin Claudiu Ardelean, Petrişor Bogdan Bănuţ, Ciprian Marius Mateş, Stoian Petcov, Ciprian Ionuţ Porav, Francisc Tocaciu, Răzvan Marincu, Oliwer Chevereşan, Vasile Cojocaru, Ovidiu Marian Bărbosu, Vasile Tănase, Marius Manciu, Ilie Alexoaei, Ioan Bârjovanu, Valentin Sorin Biliuz, Cornel Florin Budriş, Liviu Dănuţ Butta - pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.

Totodată, a fost reţinut agentul de poliţie şi şeful Postului de Poliţie Moraviţa, Ion Alin Caramatrac, pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.

DNA l-a reţinut şi pe agentul de poliţie de punctul Deta, Mihai Adrian Şutea, pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat, precum şi comisarul de poliţie Ioan Cornel Popa (şef de tură), de la PTF Foeni, pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat, doi agenţi de poliţie de la Foeni - Andrei Ţăpîrdea, Constantin Moaleş - pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.

De asemenea, au fost reţinuţi patru lucrători vamali la Biroul Vamal Moraviţa - Sorin Horea Chirculescu, Claudiu Adrian Uiuiu, Velimir Stoian, Cristian Grigore Braga - pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul PTF Moraviţa şi PTF Foeni din cadrul IJPF Timiş, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră împreună cu lucrători vamali au acţionat în vederea strângerii de sume de bani sub formă de mită, în schimbul nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise de persoane care traficau ţigări sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stat a României.

Alegerea momentului favorabil pentru declanşarea activităţilor infracţionale şi stabilirea duratei de derulare a acestora se făcea numai după ce şeful de tură al lucrătorilor vamali şi şeful de tură al poliţiştilor de frontieră luau legătura cu ceilalţi membri ai grupului infracţional şi primeau confirmarea că întreaga zonă este supravegheată, astfel încât orice fel de controale făcute de instituţiile statului ar fi fost semnalate.

Sub coordonarea superiorilor, după introducerea ilegală a mărfii, unii dintre poliţiştii de frontieră au înlesnit introducerea ţigărilor în ţară şi au întreprins acţiuni de protejare a transporturilor de marfă ale traficanţilor pe traseul de deplasare până la locurile de depozitare a mărfii.

Prin modul de operare utilizat de membrii grupării criminale era stabilit ca, într-o primă etapă, banii şi foloasele remise de traficanţi sub formă de mită să fie colectate de către lucrătorii vamali, de cele mai multe ori, în tonetele acestora amplasate pe sensul de intrare în ţară. Acestea erau împărţite, în mod egal, de regulă, la sfârşitul programului de lucru, între şeful de tură al vameşilor şi şeful de tură al poliţiştilor. Ulterior, aceştia din urmă împărţeau banii lucrătorilor vamali şi poliţiştilor de frontieră.

Pentru a evita riscul descoperirii activităţii infracţionale cu ajutorul camerelor de vederi amplasate în perimetrul tonetelor de pe pistele de intrare şi ieşire din ţară, în situaţia în care exista bănuiala unui transport de marfă mai substanţial, lucrătorii vamali şi poliţiştii nu mai efectuau controlul autovehicul ci, în virtutea experienţei profesionale, apreciau cantitatea de ţigări care ar fi putut fi depozitată în respectivul autoturism şi, uzând de poziţia de forţă conferită de atribuţiile de serviciu, impuneau mituitorului să remită o sumă de bani estimată în raport de cantitatea de marfă apreciată a fi depozitată în respectivul autovehicul.

Din probele administrate până în prezent au rezultat următoarele aspecte privind activitatea infracţională a inculpaţilor: pentru a trece frontiera cu un bax de ţigări, traficanţii dădeau 50 de euro, iar pentru un cartuş de ţigări 1 euro, astfel încât o singură persoană ajungea să înmâneze lucrătorului vamal şi sume de 750 euro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Instanţa i-a arestat pe primii 15 vameşi şi poliţişti de la PTF Stamora.
 Vizualizări articol: 521 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Instanţa i-a arestat pe primii 15 vameşi şi poliţişti de la PTF Stamora0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei