Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 feb 2011 - Anul XVI, nr. 32 (4630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La foc automat

Ţigările de contrabandă „taie” alte capete în Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acţiunile de combatere a contrabandei cu ţigări lovesc din toate părţile. Liniştea care părea să se fi instalat în judeţul Suceava după arestările masive de la sfârşitul săptămânii trecute, din rândul poliţiştilor de frontieră şi vameşilor de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, a fost doar aparentă.

Însoţiţi de mascaţi, anchetatorii au descins ieri dimineaţă în alte două locuinţe ai căror proprietari sunt suspecţi de contrabandă cu ţigări.

Nu a fost o acţiune a celor de la Direcţia Naţională Anticorupţie Bucureşti, aşa cum s-a întâmplat în „cazul Siret”, ci a Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş. Percheziţiile de la Suceava sunt doar o mică parte a unei acţiuni de amploare care a cuprins judeţele Argeş, Dolj, Olt, Timiş, Maramureş, dar şi municipiul Bucureşti.

La Suceava, percheziţiile s-au derulat în două gospodării din Vicovu de Jos. Una dintre ele a fost la locuinţa lui Vasile Spînu, zis „Suzan”, de pe Remezău, un bărbat care se ocupa cu cizmăria, dar despre care procurorii din Argeş aveau date că nu era străin nici de contrabanda cu ţigări.

Percheziţia a început la primele ore ale dimineţii şi s-a finalizat la amiază, după şase ore. La final, Vasile Spînu a fost luat de anchetatori şi dus la Piteşti pentru audieri.

Rudele lui Spînu spun că oamenii veniţi la percheziţie au comis abuzuri şi că nu au găsit mai nimic.

„Ne-au luat 1.000 de euro pe care-i primisem acum câteva zile de la un băiat aflat la muncă în Spania. Ne-au căutat peste tot, chiar şi între chiloţi, iar la soacra mea şi în butoiul cu varză murată. Nu ştiu ce căutau, că nu ne-au spus, dar noi nu ne ocupăm nici cu trafic de ţigări şi nici cu altceva”, a spus una dintre femeile aflate în locuinţa lui Vasile Spînu, zis „Suzan”.

 

Pistoale cu electroşocuri, girofaruri şi sirene, găsite la percheziţii

Percheziţiile de la Suceava fac parte dintr-o acţiune coordonată de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş privind combaterea contrabandei cu ţigări.

În urma percheziţiilor au fost ridicate peste 250 de baxuri de ţigări, pistoale cu şocuri electrice, arme albe, precum şi arme de foc, girofaruri şi sirene (ce creau aparenţa de autenticitate) şi importante sume de bani în lei şi valută (aproximativ 500.000 lei, alte sume nefiind încă numărate). Sunt vizate de anchetă circa 50 de persoane suspectate că ar avea implicare în cauză.

Ministerul Public a postat un comunicat cu privire la ceea ce se întâmplase până ieri după-amiază.

„Procurorii au audiat, până în acest moment, aproximativ zece persoane, iar altele urmează să fie audiate pe parcursul zilei. După audieri, procurorii vor decide asupra măsurilor preventive şi propunerilor de arestare preventivă pe care le vor formula  instanţei de judecată competente.

În derularea cercetărilor, procurorii colaborează  cu lucrători ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş, ai Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, ai Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, ai Serviciului Român de Informaţii, ai Serviciului Special de Intervenţie Rapidă şi efective ale Jandarmeriei Române”, se arată în comunicatul Ministerului Public.

 

Doi vameşi de la Siret, trimişi în faţa Comisiei de Disciplină a ANV

În timp ce contrabandiştii stau cu teama unor percheziţii, în Punctul de Trecere a Frontierei Siret atmosfera este încordată. Nimeni nu ştie ce va aduce ziua de mâine, iar cuvântul de ordine este prudenţă. Ieri, reprezentanţii Direcţiei Regionale Vamale Iaşi au luat şi o decizie în cazul celor doi vameşi cărora li se impută că au permis unor persoane să introducă ilegal în ţară 153 de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană.

„A fost sesizată Comisia de Disciplină a Agenţiei Naţionale a Vămilor şi a fost anunţat şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Radu Mărgineanu, referitor la acest subiect”, a declarat Liana Barbu, reprezentant relaţii mass-media de la DRV Iaşi.

Deşi nu au vrut să le dezvăluie numele, se pare că cei doi vameşi care vor tremura în faţa Comisiei de Disciplină a ANV sunt Cristina Donisan şi Gheorghe Ştreangă.

 

S-au scumpit ţigările de contrabandă

Arestarea celor 59 de poliţişti de frontieră şi vameşi care lucrau în PTF Siret, precum şi controalele amănunţite efectuate în ultimele zile în acest punct s-au resimţit şi pe piaţa neagră. Ţigările de contrabandă care se vindeau în pieţele sucevene s-au rărit, iar comercianţii care mai au pe stoc asemenea mărfuri le vând cu mare băgare de seamă, dar şi cu preţuri mai mari faţă de acum o săptămână.

De exemplu, dacă un pachet de Viceroy se vindea cu 5,5 lei, acum preţul a crescut la 7 lei. Acelaşi preţ de vânzare este şi pentru un pachet de Monte Carlo, comparativ cu şase lei acum o săptămână.

Creşteri se înregistrează şi la Winston, de la şapte la opt lei, respectiv Kent, de la opt la nouă lei, dar şi la Next, care acum se vinde cu opt lei, faţă de 6,5 lei acum câteva zile. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ţigările de contrabandă „taie” alte capete în Suceava.
 Vizualizări articol: 10350 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 20 voturi
Ţigările de contrabandă „taie” alte capete în Suceava4.8520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vama trimis de
( 9 feb 2011, 12:41:01
Au ridicat niste averi si niste nasuri monumentale!
Este foarte corect ceea ce se intampla.Corect, dar cu mare intarziere!
Unde erati cand cei care lucrau la pasapoarte, la circulatie,oriunde puteau castiga mult si usor,se imbogateau vazand cu ochii,vile, masini, concedii in strainatate,opulenta strigatoare la cer!
Unde erati,indiferent de culoarea voastra?De ce nu se reactiveaza Legea 18(venituri ilicite ) si nu sunt verificati la sange, acesti parveniti?
Stim cu totii DE CE.O zi buna!
1.1  RE: Vama trimis de
( 9 feb 2011, 19:21:53
ADEVAR MARE SPUI - Unde sunt arestarile asteptate la pasapoarte cand Clim si cu restu baietilor iti faceau pe loc pasaport cu 250 EURO, te bagau in fata cand altii veneau cu saptamani inainte la programare( baietii au toti BMW-uri si traiesc linsititi cu apartamente si vile), Unde sunt arestarile de la Serviciul de Inmatriculari Suceava - unde seful ia spaga prin spate, nebuna aia blonda care urla la toti si prin spate iti baga limba in fund pt o spaga mica...telefoanele lor nu sunt ascultate???
2.   Mda trimis de
( 9 feb 2011, 13:48:51
Toata forfota asta cu vamesii care va ☭ sc pe la noi in tara ar trebui sa ne faca sa ne gandim asa:
1. Dumnezeule Doamne, iti dai seama ce cloaca de coruptie si hotie exista in sistemul vamal (si nu numai) ?!?
2. Cumva, autoritatilor statulu' li s-au "descis" deodata "ocii" si au zis: "Itaa, cata coruptie avem noi aicea..". Concluzie, s-a stiut dar au fost tolerati ceea ce e grav.
3. Nici macar nu stiu sa ochestreze o epurare inteligenta cei care au dat ordinul. Ei vor sa le fluture in fata celor de la UE ca: "uiti bre cate eforturi facem noi sa va demonstram ca meritam in Schengen..". Dar nu le trece prin cap ca cei de la UE vor gandi ca la punctul 1 si 2, iar in final nu ne vor da acceptul ci doar m.UE.
4. Cate dintre saltarile astea or sa se finalizeze macar cu sentinta pe fond, nu neaparat definitiva.
5. bla, bla, bla...
3.   Continuati ! trimis de
( 9 feb 2011, 14:07:14
Daca s-a inceput curatenia ar trebui dusa pana la capat cu toate ca sunt multi care au de suferit de pe urma acestei actiuni . Asa nu se mai putea , fiindca era foarte suparator ce se intampa in vami . De asemenea cei ce au nesocotit legea ar trebui trasi la raspundere , chiar de se afla in functi foarte inalte . Numai asa vom deveni mai credibili si vom fi admisi in Shenghen .
4.   Comentariu trimis de
( 9 feb 2011, 14:56:21
cand ajungeti si la siret sa controlati in casele contrabandistilor?ar trebui sa fie luati si ei...dar politia din siret mereu ii protejeaza.sa fie intrebati cativa oameni de rand si fiecare va spune cateva nume...dar se vede ca nimeni nu doreste acest lucru....cei arestati au luat mita dar cei care au dat-o?nu ar trebui si ei sa fie arestati?!!!!!!!!!!!!!!!!!!oar
5.   Comentariu trimis de
( 9 feb 2011, 15:20:03
unde-i ABCDAR cu poeziile lui cretine?
5.1  RE: Comentariu trimis de
( 9 feb 2011, 15:35:17
Eu nu cred ca sunt cretine. Poate nu le pricepi tu. Oricum gusturile nu se discuta, se cultivahappy
5.2  RE: Comentariu trimis de
( 9 feb 2011, 18:43:15
respect din partea mea fata de ABCDAR pentru ca nu a mai postat poezii.
6.   Comentariu trimis de
( 9 feb 2011, 21:22:37
dupa vamesi si politisti urmeaza contrabandisti la arest.....am auzit ca intra padureniu acum la rand, au inceput cu varful si termina cu scursurile, vai de pielea lor, dar pana la padureni mai fac un obstacol si la politaii de pe acolo care le tine trena.
7.   Pt sirjerkalot trimis de
( 9 feb 2011, 22:56:23
domnu" corect si cultivat,imi dau seama de un singur lucru:nu esti cu nimic de acord
1.preoti 2.politisti 3 .profesori. 4.dracu sa-i pieptene......etc
pai ce sa zic ,surprinde-ne si arata-ne domeniul tau de activitate unde esti "incoruptibil"........si apropo -se scrie ochii si nu ocii.
7.1  RE: Pt sirjerkalot trimis de
(10 feb 2011, 01:05:35
Sa mori tu..
8.   Hi,hi trimis de
(10 feb 2011, 08:26:59
Anica, vicovenii spun "oci" la "ochi"laughing
Nu-l apar pe Sir`, dar mai exista si oameni incoruptibili, foarte putini ce-i drept si mereu marginalizati.Asa-i la noi...
9.   Anticoruptie pe sarite? trimis de
(10 feb 2011, 11:03:21
Au fost arestati acei oameni de la Siret (am inteles ca nici de-acolo toti ce-au lucrat in aceasta retea), dar unde-au ajuns acele mii de baxuri de tigari? Se vorbeste de mam si fiu din Botosana, vestiti contrabandisti, de care nu se leaga nimeni, nu au fost verificari decat pe ici pe colo, cat sa dea bine la imagine, dar protejatii raman in continuare neintrebati de nimeni. Ce-i asta? Asa arata acum lupta anticoruptie, cu unii da, iar cu cei mai speciali, protejatii zilei, nu?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei