Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 feb 2011 - Anul XVI, nr. 32 (4630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Sport şi sănătate

Lecţii de călărie pentru copii şi pensiune pentru cai, la Suceviţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Creşterea cailor de rasă pentru sport şi agrement începe să prindă contur în judeţul Suceava, dezvoltarea centrelor de echitaţie arătând că este o afacere care poate fi prosperă şi pe vreme de criză. Cel mai nou exemplu este Parcul ecvestru Forest de la Suceviţa, construit pe terenul fostei fabrici de cherestea. O investiţie de 1,5 milioane de euro, pe cinci hectare de teren pe care a fost amenajat un manej acoperit, cu  cupolă şi arcade de lemn care datează din vremea imperiului austriac şi unde se poate călări indiferent de vremea de afară, piste exterioare, piste de galop, boxe pentru caii centrului şi pentru proprietarii care îşi ţin în pensiune animalele achiziţionate pentru sport sau agrement. În circa trei luni, va fi finalizată şi clădirea în care vor funcţiona un restaurant cu 90 de locuri şi un motel cu 19 camere. Centrul de echitaţie este funcţional şi, potrivit acţionarului majoritar, Dorel Crăciun, există deja o clientelă fidelă din Suceava, Rădăuţi, Botoşani şi Iaşi.

Forest Ecvestru Park a început după ce Dorel Crăciun i-a cumpărat fiicei sale Cristina un cal din Germania. Pe terenul de la Suceviţa, unde spune că era un maldăr de gunoi pentru curăţarea căruia a muncit trei luni, a făcut primele amenajări şi a cumpărat primii cai de şcoală din Germania, Belgia şi Olanda. A angajat oameni de la herghelia din Brodina şi a oferit amatorilor lecţii de călărie. Apoi a constatat că unii dintre cei care veneau să ia ore ar dori să-şi cumpere propriul cal, dar nu aveau unde să-l cazeze. Astfel, s-a apucat şi a construit un centru de echitaţie şi o pensiune ca la carte.

„Proiectul cu caii era mai vechi. În exploatări forestiere am avut 400 de cai mari, asta nu era o noutate pentru mine, dar am vrut să facem ceva profesionist. Am cumpărat din Germania cai de trăsură, cai de şcoală şi cai care se antrenează pentru concursuri. Avem personal specializat atât pentru lecţii de călărie, cât şi pentru dresaj şi pentru pregătirea cailor de sport pentru competiţii de obstacole”, a spus Dorel Crăciun.

 

În viitor, tabere de terapie ecvestră pentru copii şi adulţi cu dizabilităţi

În centru, Dorel Crăciun are zece cai şi doi ponei şi alţi cinci cai sunt în regim de pensiune, ai unor proprietari din Rădăuţi. Are şi două trăsuri speciale de antrenament, una achiziţionată din Polonia şi alta din Germania.

Foarte mulţi dintre cei care vin la fiecare sfârşit de săptămână la călărie sunt copii, cel mai mic cursant fiind o fetiţă de 6 ani. Aici, copiii învaţă nu numai să călărească, ci şi să socializeze cu animalele, să le perie, să le plimbe, să pună singuri harnaşamentele etc. Potrivit lui Dorel Crăciun, un copil are nevoie de 10-20 de ore pentru a deprinde elementele de bază ale acestui sport.

„Am avut foarte multe solicitări pentru terapie ecvestră, chiar pentru organizare de tabere pentru copii cu dizabilităţi fizice şi psihice, dar deocamdată nu avem personal specializat şi nu putem oferi aceste servicii, mergem doar pe ore de călărie. Căutăm cadre medicale cu specializare şi experienţă pentru a ne diversifica activitatea”, a spus Dorel Crăciun.

Acesta a arătat că a fost la centre de profil din Constanţa şi Harghita, dar nu a fost convins că cei pe care i-a găsit ar fi cei mai potriviţi oameni pentru parcul său de la Suceviţa.

Terapia ecvestră este utilizată în străinătate de psihoterapeuţi pentru tratamentul copiilor şi adulţilor cu diferite dizabilităţi fizice, psihice, în probleme de acomodare şi comportament. Ritmul paşilor cailor este aproape de ritmul cardiac al mamei şi produce copiilor o stare de relaxare, care îi face mai cooperanţi la celelalte etape componente ale terapiei.

 

Primul concurs demonstrativ, în vară, la Suceviţa

Dorel Crăciun a afirmat că intenţionează ca la sfârşitul verii să organizeze la Suceviţa primul concurs demonstrativ, care va fi un bun prilej de interacţiune cu publicul amator de sport ecvestru.

Până atunci, de marţi până duminică, Forest Ecvestru Park are program între orele 8.00-16.00 (vara 8.00-21.00) şi oferă cursuri de călărie sub îndrumarea unui personal calificat la 40 de lei ora sau la 30 de lei, celor care îşi fac abonament. În costul cursului intră şi echipamentul complet de călărie, pe care centrul îl pune la dispoziţie atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

O plimbare cu trăsura costă între 60 şi 80 de lei ora, închirierea unei trăsuri pentru diverse evenimente costă 200 de lei/ 2 ore, iar vizitarea hergheliei şi scurte plimbări cu poneii Zorro şi Leo costă 20 de lei.

Găzduirea unui cal la pensiune costă între 800 şi 1.200 de lei lunar şi presupune asigurarea de servicii complete, de la cazare şi hrană până la servicii de dresaj, antrenament, plimbări şi asistenţă veterinară. Cei interesaţi pot găsi mai multe informaţii pe www.ecvestrupark.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lecţii de călărie pentru copii şi pensiune pentru cai, la Suceviţa.
 Vizualizări articol: 4329 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Lecţii de călărie pentru copii şi pensiune pentru cai, la Suceviţa5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei