Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 mar 2009 - Anul XIV, nr. 68 (4054)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul dă 623 milioane lei populaţiei sărace, pentru recepţionarea televiziunii digitale - proiect

Marţi, 24 Martie 2009 (20:00:47)
Guvernul va susţine financiar populaţia defavorizată şi cu venituri la "limita sărăciei" în vederea achiziţionării echipamentelor pentru recepţionarea televiziunii digitale, în acest sens fiind necesară o sumă de circa 623 milioane lei, potrivit unui proiect de Hotărâre privind tranziţia la digital.

"Respectând tendinţele europene, dar şi strategia de ansamblu a Guvernului României, populaţia va fi susţinută inclusiv financiar pentru parcurgerea procesului de tranziţie la televiziunea digitală", se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre în privinţa aprobării Documentului de politică şi strategie privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional.

Astfel, potrivit documentului, cel mai important cost referitor la acest proces este cel de subvenţionare a receptoarelor (set-top-box) prin care populaţia poate să aibă acces la programele televiziunii digitale.

"Nu este în interesul naţional să fie susţinute absolut toate gospodăriile, în consecinţă trebuie optat pentru o metodă de selectare a populaţiei defavorizate în cadrul acestui proces. Plecând de la premisa că se vor subvenţiona echipamentele doar pentru categoriile cu venituri sub limita sărăciei, plus câteva alte tipuri de categorii de populaţie considerate a fi defavorizate după alte criterii, şi la un cost mediu estimat al pachetului set-top-box (pentru o reţea MPEG4) de 390 lei (aproximativ 90 Euro), rezultă un necesar financiar de aproximativ 623 milioane lei (135 - 145 milioane euro)", se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre.

Potrivit lui Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), fondurile vor fi date de Guvern populaţiei sărace, care va putea astfel să vizioneze programele televiziunilor digitale.

"Este vorba despre subvenţiile acordate populaţiei sărace de către Guvern, ca să-şi poată achiziţiona set-top-box-uri pentru a putea avea acces la programele televiziunii digitale", a declarat pentru MEDIAFAX Răsvan Popescu

Potrivit proiectului de strategie, în România există un număr de aproximativ 7,5 milioane de gospodării, cu un venit mediu bănesc de aproximativ 1.200 lei/ gospodărie, dintre care 1,5 milioane de gospodării sunt sub pragul de sărăcie, cu un venit lunar sub 450 de lei, iar 3,75 milioane de gospodării sunt deasupra pragului de sărăcie, dar sub nivelul salariului mediu pe economie (450 - 1.200
lei/ lună).

Trecerea televiziunilor de la analogic la digital în România va începe în acest an, până la 1 august, urmând să se acorde prin licitaţie comparativă două multiplexuri pentru transmisia a 14 televiziuni în format digital la nivel naţional.

Un multiplex digital terestru este un grup de programe şi servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrică terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard, având acoperire naţională ori regională, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvenţe radioelectrice.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a anunţat, în 4 martie, că pentru contruirea reţelei de tranziţie la televiziunea digitală este necesară o sumă de 12 milioane de euro. Reţeaua va avea o acoperire de 90% din teritoriul României, până în 2012.

Prin cele două multiplexuri vor fi transmise programele operatorilor cu licenţă naţională terestră TVR 1, TVR 2, Antena 1, Prima TV, Realitatea TV, Pro TV şi Naţional TV.

"Celelalte şapte posturi care vor emite în sistem digital vor fi desemnate de CNA ţinând cont de conţinutul programelor oferite şi de diversitatea acestora. Operatorii care vor implementa acest sistem digital de transmisii nu vor mai fi obligaţi să plătească taxe de licenţă pentru a folosi cele două frecvenţe alocate", a mai anunţat MCSI.

Ulterior, până cel târziu 31 decembrie 2010, se vor acorda alte patru multiplexuri digitale, în funcţie de evoluţia procesului de tranziţie la televiziunea digitală terestră şi de evoluţia pieţei, prin licitaţie competitivă.

Proiectul strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră a fost discutat în mai multe şedinţe de reprezentanţii MCSI, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii (ANC), Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) şi cei mai importanţi furnizori de conţinut audiovizual din România.

Coordonarea procesului de tranziţie de la televiziunea analogică la cea digitală terestră, proces care se va finaliza până la 1 ianuarie 2012, va fi asigurată de un Grup interdepartamental format din reprezentanţi ai MCSI, Ministerului Culturii, Ministerului Finanţelor Publice, ANC şi CNA, iar în calitate de observator, ARCA.

Potrivit proiectului, în România sunt circa 260 posturi TV, însă aproximativ 470.000 de persoane (6% din gospodării) nu au acces la servicii de televiziune.

Un număr de circa 1,44 milioane de persoane (19% gospodării) recepţionează posturile TV doar prin antenă terestră, circa 3,6 milioane de persoane (49% gospodării) sunt abonate la cablu, cei mai mari operatori fiind RCS&RDS şi UPC România, în timp ce 1,98 milioane persoane (27% gospodării) sunt abonate la platformele DTH - DigiTV (RCS-RDS), FocusSat (UPC), Max TV (DCS), Boom TV (DTH Television Group) şi Dolce (Romtelecom).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul dă 623 milioane lei populaţiei sărace, pentru recepţionarea televiziunii digitale - proiect.
 Vizualizări articol: 851 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul dă 623 milioane lei populaţiei sărace, pentru recepţionarea televiziunii digitale - proiect0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei