Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 mar 2009 - Anul XIV, nr. 68 (4054)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Constatări îngrijorătoare

Disponibilizările de personal s-au extins în toate domeniile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Disponibilizările masive de personal la nivelul judeţului Suceava, începute din ultimul trimestru al anului trecut, reprezintă deja o situaţie îngrijorătoare, extinsă în cele mai multe domenii de activitate.

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, Constantin Şuvăr, ne-a declarat că în primele luni când au început concedierile, s-a sperat că este vorba de o situaţie temporară, de disponibilizări sezoniere, în domenii în care activitatea în general se reducea în sezonul rece.

„Situaţia din ultima perioadă ne demonstrează că situaţia nu stă deloc aşa. Primim notificări privind disponibilizări de la agenţi economici din mai toate domeniile de activitate. Anunţurile vin aproape zilnic, iar concedierile se înmulţesc de la lună la lună”, a explicat directorul AJOFM Suceava.

 

Multe societăţi renunţă la majoritatea angajaţilor

Societăţi din domenii de activitate precum construcţii clădiri, fabricarea de maşini utilaje şi echipamente, fabricare de mobilă, prelucrare lemn, comerţ cu ridicata, activităţi extractive, fabricarea de băuturi, etc., sunt pe lista firmelor care au dat afară un număr mare de salariaţi ori urmează să o facă în cel mai scurt timp.

În foarte multe cazuri, societăţile au anunţat că renunţă la un procent foarte mare din numărul de angajaţi.

De exemplu, SC COMINCO Bucovina din Frasin, cu un număr de 1.054 de salariaţi, a raportat că va renunţa la 823 dintre angajaţi, parte din ei fiind deja concediaţi. Într-un alt caz, SC URB Rulmenţi, cu un număr de 339 de salariaţi, a notificat disponibilizarea a 254 de angajaţi. O altă societate, Moldomex Suceava, a anunţat că concediază pe perioadă nedeterminată 240 dintr-un total de 260 de angajaţi, în timp ce SC Consir SA Siret a notificat disponibilizarea a 249 de salariaţi, dintr-un total de 296.

 

Şomeri foarte mulţi, puţine locuri de muncă noi

Conform cifrelor oficiale, de la începutul lunii decembrie a anului trecut şi până pe 23 martie a.c. firmele din judeţ au dat afară un total de 5.212 de angajaţi. Aproximativ jumătate dintre ei provin din disponibilizări colective, de la societăţi care au dat afară mai mult de zece persoane, restul fiind de la firme mai mici.

În afara acestora mai există peste o mie de salariaţi a căror disponibilizare a fost deja anunţată oficial la AJOFM Suceava, cea mai mare majoritate a lor urmând să devină şomeri în scurt timp.

În paralel, numărul de locuri de muncă disponibile pe piaţa din judeţ este redus. Pentru ca şomerii să aibă şanse de angajare mai mari, AJOFM a alcătuit un plan de formare profesională, care prevede organizarea de cursuri de calificare în meserii căutate pe piaţă.

Agenţia a stabilit un număr de 21 de meserii cu şanse mari de ocupare în această perioadă, propunându-şi ca, până la finele anului, să califice un număr de 1.070 de şomeri.

Meseriile pe care se va pune un accent deosebit sunt cele de bucătar, coafor, dulgher, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi gaze, lucrător în structuri pentru construcţii şi preparator produse lactate.

La sfârşitul lunii trecute, rata şomajului din judeţ a fost cifrată la 4,88%, în creştere cu 0,28% faţă de luna precedentă şi cu 0,92% mai mare comparativ cu februarie 2008. În evidenţele AJOFM Suceava figurau la finele lui februarie 12.394 de şomeri, din care 5.891 beneficiari de indemnizaţie de şomaj.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Disponibilizările de personal s-au extins în toate domeniile.
 Vizualizări articol: 734 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
Disponibilizările de personal s-au extins în toate domeniile4.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Spera ca e o situatie ...temporara ??? trimis de
(24 mar 2009, 18:21:31
pai daca nu are...o "imagine" adevarata a...situatiei economice mondiale si daca mai adaugi si lipsa de...pregatire , sigur ca... SPERA !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei