Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 mar 2009 - Anul XIV, nr. 68 (4054)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc spune că va găsi o formulă care să elimine suspiciunea că Guvernul vrea "să pună botniţă" presei

Marţi, 24 Martie 2009 (19:59:33)
Guvernul va găsi o formulă prin care problemele legate de libertatea de exprimare, sesizate în Codurile juridice, să fie reglementate, pentru a elimina suspiciunile că Executivul intenţionează "să pună botniţă" presei şi să restrângă dreptul la opinie, a declarat, marţi, premierul Emil Boc.

"Vreau să asigur că vom face ceea ce trebuie făcut din punct de vedere legal, procedural, politic, juridic şi legislativ, astfel încât aceste Coduri să răspundă exigenţelor europene, nevoilor societăţii de a proteja libertatea de exprimare, precum şi de a proteja libertatea de exprimare, libertatea presei, dreptul la pmaflet, posibilitatea de a-ţi manifesta liber dreptul la opinie într-o societate democratică. Aceste Coduri vor avea o înfăţişare cu totul şi cu totul democratică şi vom elimina acele suspiciuni care există în mnomentul de faţă, că într-o formă sau alta Guvernul intenţionează să pună botniţă presei sau libertăţii de exprimare din România", a spus Boc.

Proiectul privind Codul civil a fost aprobat, în urmă cu două săptămâni, de Guvern, după ce au fost avizate de către Executiv Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă.

Documentele sunt transmise Parlamentului, iar Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în luna mai pentru aprobarea acestora.Reglementările referitoare la apărarea drepturilor personale nepatrimoniale din noul Cod civil au creat dezbateri aprinse, vineri, între ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi jurnaliştii care au reclamat că este o lege a presei mascată prin care li "se pune botniţă".

Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media au cerut, săptămâna trecută, Ministerului Justiţiei eliminarea unor articole din noul Cod civil referitoare la protecţia datelor cu caracter personal şi dreptul la replică, pe motiv că afectează libertatea presei. Organizaţiile semnatare consideră că "modul în care sunt formulate anumite prevederi referitoare la viaţa privată, protecţia datelor cu caracter personal, protecţia demnităţii umane, respectul datorat persoanei decedate şi dreptul la replică şi rectificare, limitează drastic libertatea de expresie şi pun în pericol libertatea şi buna funcţionare a presei". Conform celor trei organizaţii semnatare, proiectul de Cod civil nu face nicio referire la "buna-credinţă a jurnalistului, premisa de bază şi temei de apărare în practica Curţii Europene a Drepturilor Omului".

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ), grupul european al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ), a cerut, tot săptămâna trecută, retragerea proiectului de lege al noului Cod civil şi susţine că "documentul încalcă flagrant principiile europene cu privire la accesul la informaţie şi libertatea presei". FEJ, alături de membrul afiliat Federaţia Jurnaliştilor din România MediaSind, se declară "extrem de îngrijoraţi cu privire la acest proiect de lege şi regretă că Guvernul a iniţiat un astfel de proces care ameninţă libertatea presei într-o manieră atât de şocantă, în cazul în care documentul va fi legiferat în această formă".

De asemenea, Clubul Român de Presă (CRP) denunţă "opacitatea şi birocraţia" dovedite de Guvern şi Ministerul Justiţiei în aprobarea modificărilor la Codul civil, referitoare la activitatea în mass-media şi cere Parlamentului reticenţă maximă faţă de acestea, considerându-le limitări ale libertăţii de exprimare.

Şi organizaţia Reporteri Fără Frontiere (RSF) a condamnat restricţiile impuse de modificările aduse Codurilor civil şi penal, referitoare la activitatea în mass-media, votate de Guvernul României pe 25 februarie, indicând că acestea sunt incompatibile cu dreptul la libera informare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc spune că va găsi o formulă care să elimine suspiciunea că Guvernul vrea \"să pună botniţă\" presei.
 Vizualizări articol: 616 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc spune că va găsi o formulă care să elimine suspiciunea că Guvernul vrea \"să pună botniţă\" presei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei