Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 mar 2009 - Anul XIV, nr. 68 (4054)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Momente de criză

Pentru 1.500 de suceveni, pensia vine înjumătăţită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Pensionarii suceveni sunt una din categoriile cele mai afectate de actuala criză economică. Acest lucru se vede şi după numărul de pensionari care nu-şi mai primesc integral drepturile deoarece au datorii pe care nu reuşesc să le achite, astfel încât au popriri pe pensii. 

 

Potrivit statisticilor Casei Judeţene de Pensii, în această lună pensia a ajuns dijmuită la 1.490 de suceveni. Reţinerile operate de la pensionari au atins suma de 207.838 de lei, bani pe care aceştia îi datorează la bănci, la asociaţii sau pentru că nu şi-au plătit diferite amenzi sau taxe.

„Cei mai mulţi dintre pensionarii cărora li s-au reţinut diferite sume, au acceptat benevol această soluţie pentru a plăti creditele. Totuşi, cele mai multe reţineri se fac în urma unor hotărâri judecătoreşti puse în aplicare prin intermediul executorilor”, a declarat Robert Marian, directorul Casei Judeţene de Pensii Suceava.

Lista motivelor pentru care funcţionarii CJP Suceava „umblă” la pensii este mult mai lungă. Datoriile la cooperativele de credit, CAR-urile, debitele la CEC sau la bănci, sunt doar o parte din cauzele care le aduc mai puţini bani în buzunar pensionarilor suceveni.

Pe această listă neagră se regăsesc însă şi pensionarii care nu-şi plătesc pensiile alimentare, iar partenerele cu care au copii au obţinut prin instanţă dreptul la acordarea acestor drepturi.

 

Cât i se poate reţine unui pensionar

Chiar dacă au datorii mai mici sau mai mari, legea stipulează clar cât i se poate reţine unui sucevean din pensie.

„Lunar, se poate reţine până la o treime din venitul lunar net. Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel”, a precizat Robert Marian.

Directorul Casei Judeţene de Pensii Suceava crede că numărul cazurilor de reţineri din drepturile cuvenite pensionarilor va creşte în perioada următoare, mai ales că faţă de anul trecut s-a constatat o uşoară creştere a persoanelor care nu-şi încasează integral drepturile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pentru 1.500 de suceveni, pensia vine înjumătăţită.
 Vizualizări articol: 3859 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Pentru 1.500 de suceveni, pensia vine înjumătăţită5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei