Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 sep 2008 - Anul XIII, nr. 219 (3900)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele din educaţie: Angajaţii din învăţământ sunt folosiţi doar ca monedă electorală

Miercuri, 17 Septembrie 2008 (16:42:34)
 Sindicatele din educaţie sunt nemulţumite de decizia Guvernului de a amâna cu o lună majorarea salariilor personalului didactic şi consideră că "prin trocul PSD şi Executiv, salariaţii din învăţământ sunt din nou desconsideraţi şi folosiţi doar ca monedă electorală".

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt surprinse de atitudinea în "dispreţul legii" a Guvernului de a amâna cu o lună creşterea salariilor personalului didactic, încălcând astfel prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 15/2008 conform căreia acestea trebuiau majorate de la 1 octombrie.

Preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, susţine că dacă a trecut data de 15 septembrie, "când politicienii au fost lăsaţi să-şi expună în linişte falsele discursuri electorale", nu înseamnă că sindicaliştii nu vor lua atitudine în perioada următoare.

"Îi avertizăm pe politicieni că 30 noiembrie va fi ziua în care sindicaliştii vor evalua cu discernământ poziţia politicienilor faţă de învăţământ şi salariaţii săi, iar rezultatele vor fi puse în urnele de vot", a spus Nistor.

Şi membrii FSLI sunt nemulţumiţi de amânarea majorării salariilor angajaţilor din învăţământ şi ameninţă cu ample acţiuni de protest în perioada următoare.

"Înţelegerea mârşavă, la ceas de seară, între reprezentanţii PNL şi cei ai PSD care a condus la luarea acestei decizii de către Executiv demonstrează, fără echivoc, că toate declaraţiile publice de susţinere a învăţământului de către actuala putere, precum şi de reprezentanţii PSD, nu reprezintă altceva decât demagogie şi populism ieftin", a declarat preşedintele FSLI, Aurel Cornea.

Liderul FSLI consideră că Guvernul şi PSD au dat dovadă de cinism şi ipocrizie. "Guvernul, cu aliatul său de nădejde - PSD, clamează că economia României cunoaşte o creştere fără precedent, existând resurse financiare pentru devansarea cu o lună a majorării pensiilor, în timp ce salariaţii din învăţământ sunt supuşi sistematic unei curbe de sacrificiu", a afirmat Cornea.

În opinia lui Cornea, iniţiativa legislativă a PSD de majorare cu 50 la sută a salariilor personalului didactic în anul 2008 a fost "o simplă fumigenă".

Totodată, preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, a mai spus că este surprinzătoare afirmaţia premierului Călin Popescu Tăriceanu potrivit căreia s-ar fi înţeles cu sindicatele.

"Nu ştim cum iniţiativa legislativă de majorare cu 54 la sută a salariilor din învăţământul preuniversitar s-a metamorfozat într-un nouă la sută. Oare PSD şi Guvernul Tăriceanu au hotărât să încalce moţiunea care prevedea aprobarea iniţiativei de majorare cu 54 la sută chiar în ziua când a fost votată în Parlament? Ce se întămplă cu OUG nr 15 este iarăşi un lucru neclar", a precizat Nistor.

Acesta se întreabă cum explică premierul Tăriceanu încălcarea propriului cuvânt făcut la deschiderea anului şcolar, când afirma că trebuie făcută o majorare semnificativă a salariilor în domeniul educaţiei.

"Federaţia Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret acuză clasa politică şi Guvernul României de făţărnicie, de minciună şi de atitudine dispreţuitoare faţă de tot personalul din învăţământ şi îşi rezervă dreptul de a acţiona, prin toate mijloacele legale, "pentru a le reaminti acestora că învăţământul nu este o masă de manevră şi un domeniu pe care guvernele îl tratează cu dispreţ, ci un domeniu ultraprioritar pentru orice naţie", a adăugat Nistor.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu, declara, marţi seară, la sfârşitul întâlnirii cu PSD, că în programul pe anul acesta de majorare a salariilor bugetarilor, învăţământul va beneficia de o creştere substanţială de nouă procente de la 1 noiembrie.

"Este ceea ce poate fi făcut în acest moment, ceea ce poate să ofere economia românească fără să alterăm echilibrele macroeconomice. Aşteptările profesorilor, elevilor şi părinţilor sunt foarte mari privind calitatea învăţământului, dar salariile trebuie să fie în acord cu performanţa economică, nu pot fi mărite doar pentru a răspunde unor aşteptări electorale", a spus Tăriceanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele din educaţie: Angajaţii din învăţământ sunt folosiţi doar ca monedă electorală.
 Vizualizări articol: 521 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele din educaţie: Angajaţii din învăţământ sunt folosiţi doar ca monedă electorală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Despre hotie trimis de
(17 sep 2008, 17:11:14
Cine mai crede in sindicatele din invatamant? In spatele acestora sunt interese politice, multi bani si avantaje de tot felul. Lideri ai sindicalistilor din invatamant dau declaratii in conferinte de presa ale partidelor politice, fac jocul acestora si ce de nu spun ceea ce le dicteaza sefii de partid. Asa ca domnilor mari sindicalisti mai lasati la o parte declaratiile politice si aparati in primul rand profesorii care doresc sa munceasca si nu mafiotii din invatamant, cei care sub tutela inspectoratului scolarar aranjeaza posturi si examene de tot felul. Voi aparati hotii din invatamant, vechii mafioti si va postati in legiuitorii invatamantului. Cat primiti de la PD-L ca sa faceti declaratiile in numele sindicatului. La Suceava, maestrul manariilor d-nul Cernica este un PSD-ist notoriu. La Bucuresti, Croitoru si alti smecheri sunt platiti gras de PD-L. Si atunci unde este adevarul sindical? Numai hotii!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei