Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 sep 2008 - Anul XIII, nr. 219 (3900)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Pavel LUCESCU

Pavel LUCESCU


Alegerea tristelor figuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Încă mă minunez, deşi au trecut deja zile bune. PD-L, partidul care ne anunţă mai nou că gândeşte altfel, şi-a dedicat ultimul Congres dinaintea alegerilor parlamentare, asta însemnând o mobilizare incredibilă de oameni şi bani, doar pentru a ne spune ceea ce ştiam deja şi oricum nu ne folosea la nimic. Şi anume, că Theodor Stolojan e premierul lor în caz că ajung după 30 noiembrie la guvernare.  

Dar staţi aşa, că urmează acuşi, în câteva zile, şi PSD-ul. Care şi el ne va anunţa probabil ceva la fel de inutil, cum ar fi faptul că Geoană e candidatul partidului pentru aceeaşi măreaţă funcţie de şef al viitorului executiv. Şi apoi liberalii, cu Tăriceanu al lor. Care-i problema, de fapt. Sunt deja câteva săptămâni, dacă nu luni, de când cele trei principale partide româneşti se străduiesc să ne asigure cum că ele vor câştiga alegerile şi că acest lucru e cu atât mai plauzibil cu cât, iată, au deja pregătit un prim-ministru.

Gândiţi ca locomotive electorale în lipsă de prezidenţiabili, candidaţii pentru şefia guvernului au ajuns un soi de mantra. Pentru că, din păcate, sunt singurele elemente de decor care ajută cele trei partide să pară diferite între ele. Doar atât. Trei nume, trei figuri. Daca le ignori, şi nu-i greu s-o faci, descoperi ditamai nimicul. Concret, e vorba de ceea ce ar fi trebuit să fie, după părerea mea, adevăratele arme politice cu care orice partid serios şi responsabile îşi propune să ne câştige votul.

Alegerile din 30 noiembrie înseamnă un nou parlament, adică oameni concreţi, peste 400, şi o nouă guvernare a ţării. Despre astea aş fi vrut sa aflu, să pot judeca apoi, să compar, să mă conving sau nu, şi apoi să votez. Nu despre cine vrea PSD, PD-L sau PNL să-l aibă în fruntea guvernului, ci despre cine-s cei ce vor face legile ţării şi ce fel de guvernare vom avea.

Avem un nou sistem electoral, e drept că nu-i foarte clar pentru nimeni cam cum s-ar putea numi el, dar e totuşi unul nou care, teoretic cel puţin, ne promite un soi de reformă a clasei politice. Votăm oameni, nu liste, prin urmare vom şti mai bine pe cine am trimis în Parlament. Ei bine, pentru că aşa ar trebui să stea lucrurile, m-aş fi aşteptat să vad cele trei partide bătându-se nu în ipotetice figuri de premieri, ci tocmai în candidaturile reale ale celor care vor forma viitorul legislative. În afara de câteva vedete sau vedetuţe locale, nu ştim mai nimic, pentru că cele trei partide nici nu-şi bat capul cu asta, despre oamenii pe care ar urma să-I votăm.

Când era votul pe listă mai puteam înţelege. Votai partidul până la urmă, pentru că asta era situaţia. Chiar dacă nu-ţi convenea vreunul de pe lista partidului preferat, te simţeai oricum forţat s-o votezi. Sau să stai acasă.

Acum chiar ai şansa să ştii exact ce votezi, pentru că o luna de zile, candidaţii vor trebui să ţi se dezvăluie, dar partidele se comportă la fel.

Apropo, câţi români credeţi că ştiu, acum, la nici două luni până la alegeri, între ce candidaţi vor avea de ales în colegiul de care aparţin? Mai rău chiar, câţi credeţi că ştiu măcar care-I colegiul de care aparţin? Mă tem ca nici unul.

La fel şi cu cealaltă armă politica, numită programul de guvernare. Despre ce promit partidele presa a relatat din plin, dar dacă eşti cât de cât responsabil nu-ţi rămâne decât să le arunci la coş. Pentru că totul se reduce la o întrecere de-a dreptul nesimţită între promisiuni de salarii şi pensii mărite. Care dă mai mult, că doar nu dă de la el. Cam ăsta-i refrenul, restul fiind vorbe la fel de mari, dar aproape perfect identice.

Nu ştiu, poate urmează de-acum ceva, deşi timpul e deja foarte scurt. Dar dacă rămânem la acest nivel, mă tem că vom avea în 30 noiembrie nu doar cele mai dezamăgitoare alegeri din ultimii 19 ani, dar şi cele mai periculoase. Pentru că vor compromite pentru cine ştie cât timp şi această ultimă tentativă de reformă a clasei politice, numite votul uninominal.    

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alegerea tristelor figuri.
 Vizualizări articol: 2523 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Alegerea tristelor figuri3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Perfect trimis de
(18 sep 2008, 08:54:57
Un articol care merita citit. Perfect adevarat, nu o sa stim prea curand pe cine vom vota.Se pare insa ca asta si vrea clasa politica. Ma intreb cine o sa ia in seama acest articol care merita citit de cei care trebuie, care se ocupa de organizare din cadrul partidelor politice.Parerea mea e ca va fi o prezenta foarte mica la urne.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei