Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 sep 2008 - Anul XIII, nr. 219 (3900)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rădulescu le scrie preşedinţilor Parlamentului că PDL se disociază de scrisoarea către Poettering

Miercuri, 17 Septembrie 2008 (18:22:03)
Deputaţii PDL se disociază de scrisoarea trimisă preşedintelui Legislativului UE de către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului de la Bucureşti, se arată într-o scrisoare adresată lui Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu, miercuri, de liderul grupului PDL din Cameră, Cristian Rădulescu

"În calitate de lider al grupului parlamentar al Partidului Democrat-Liberal din Camera Deputaţilor, mă fac purtătorul de mesaj al colegilor mei deputaţi prin care ne disociem de iniţiativa prezentată membrilor celor două Birouri Permanente de a trimite, sub semnăturile dumneavoastră, o scrisoare de protest preşedintelui Parlamentului European, domnului Hans-Gert Pöttering", se arată în scrisoarea lui Rădulescu, remisă agenţiei MEDIAFAX.

Rădulescu menţionează că deputaţii PDL consideră acest demers "ca dovada clară că nu au fost înţelese nici obligaţiile asumate de România în procesul de aderare la Uniunea Europeană şi nici semnificaţia procesului de monitorizare a justiţiei române".

"Criticile adresate de Comisia Europeană sunt, în perspectiva Partidului Democrat-Liberal, pertinente şi binevenite, în folosul cetăţenilor români. Ţâfna afişată în relaţia cu instituţiile europene nu este un mijloc în apărarea demnităţii poporului român. Partidul Democrat-Liberal consideră că cetăţenii români se vor simţi mai demni în momentul în care afirmaţia că nimeni nu este mai presus de lege va deveni o realitate", scrie liderul grupului PDL din Cameră.

El menţionează că pentru ca dezideratul încetării monitorizării în vara anului 2009, "obiectiv propus de preşedintele României şi acceptat de toate partidele politice", să fie tradus în fapt este nevoie de o colaborare deplină cu instituţiile europene la nivel declarativ şi faptic.

"În speranţa că veţi reconsidera oportunitatea proiectului de scrisoare, vă asigur, domnilor preşedinţi, că Partidul Democrat-Liberal va colabora cu celelalte forţe politice responsabile în acele proiecte care să contribuie în mod real la împlinirea destinului european al României şi al cetăţenilor săi", se arată în încheierea scrisorii.

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu, au redactat o scrisoare adresată preşedintelui Parlamentului European în care cer PE să formuleze un punct de vedere propriu privind "afirmaţiile defăimătoare la adresa Parlamentului României" aduse în raportul CE din iulie.

Scrisoarea precizează că, la nivelul Parlamentului României, "se înregistrează o mare şi firească nemulţumire" faţă de faptul că această instituţie nu a fost consultată cu privire la raportul CE din iulie.

În Raportul Comisiei Europene se fac mai multe referiri critice la adresa Parlamentului României şi este "anormal ca prima instituţie fundamentală a statului de drept să nu fi fost consultată", se arată în scrisoare.

În scrisoare se menţionează că este pentru prima dată când un organism executiv al UE, respectiv Comisia Europeană, "îşi permite", contrar prevederilor Tratatului constitutiv, să critice un parlament naţional.

Preşedintele PDL, Emil Boc, consideră că preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Bogdan Olteanu şi Nicolae Văcăroiu, ar trebui să-şi dea demisia de onoare pentru că "i-au sfidat pe români când au făcut din Parlament o instituţie de apărare a infractorilor".

Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a văzut "cu stupefacţie" scrisoarea preşedintelui Camerei Deputaţilor şi a preşedintelui Senatului, care se arătau "jigniţi şi revoltaţi" de criticile Comisiei Europene la adresa Parlamentului.

"Parlamentul României este al românilor, nu al domnilor Olteanu şi Văcăroiu. Dacă se simt jigniţi în demnitatea naţională, le spun direct că românii s-au simţit jigniţi că Parlamentul României este un scut al apărării infractorilor şi al persoanelor certate cu legea penală. Asta înseamnă jignirea demnităţii naţionale, să te transformi dintr-o instituţie de reprezentare a cetăţeanului în una de apărare a persoanelor certate cu legea penală", a spus Boc.

Emil Boc consideră că scrisoarea adresată PE de Bogdan Olteanu şi Nicolae Văcăroiu nu are nimic cu logica democratică şi este produsul unor ambiţii personale ale celor care doresc să transforme Parlamentul într-o instituţie de protejare a persoanelor certate cu legea penală.

În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, îi transmite liderului PDL, printr-un comunicat de presă, că proiectul de scrisoare ce-l are ca destinatar pe preşedintele Parlamentului European nu este iniţiativa sa, fiind necesar votul Parlamentului.

"Dacă ar fi avut curiozitatea să se informeze, înainte de a da declaraţii publice televizate, ar fi aflat că nu mi-am însuşit acest proiect. Ca fost parlamentar, dacă ar fi ştiut vreodată cum funţionează această instituţie, ar fi aflat că o astfel de iniţiativă are nevoie de votul Parlamentului, nu poate fi aprobată de Biroul Permanent. Nu-i găsesc nici o scuză domnului Boc că vorbeşte din Cluj-Napoca despre ceea ce se întâmplă la Bucureşti, atâta vreme cât are suficienţi colegi care stau la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Domniile lor ori nu sunt interesate să asculte ce se discută în cadrul acestui for de conducere, ori nu vor să-şi informeze preşedintele de partid", se arată în declaraţia lui Olteanu, remisă miercuri agenţiei MEDIAFAX.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rădulescu le scrie preşedinţilor Parlamentului că PDL se disociază de scrisoarea către Poettering.
 Vizualizări articol: 455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rădulescu le scrie preşedinţilor Parlamentului că PDL se disociază de scrisoarea către Poettering0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei