Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 sep 2008 - Anul XIII, nr. 219 (3900)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Senatul României a adoptat o lege fărădelege, care înfrânge principiul bicameralismului

Miercuri, 17 Septembrie 2008 (14:58:19)
Senatul a adoptat o lege fărădelege, în dispreţul legii şi Constituţiei României, modificând procedura de numire a procurorilor şefi astfel încât contravine principiului bicameralismului, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, liderul PDL, Emil Boc, citat de corespondentul MEDIAFAX

"Este o lege fărădelege, întrucât textul Constituţiei României este foarte clar şi explicit. CSM propune, iar preşedintele României numeşte. Ce s-a dorit prin scoaterea preşedintelui României din procesul de desemnare a procurorilor? Este o nouă încercare a celor 322, coordonată de PSD, PNL şi PRM, de a-şi aservi justiţia pentru intereselor lor personale şi de grup", a afirmat Boc.

El a atras atenţia că Constituţia este a României şi trebuie respectată câtă vreme este în vigoare şi este obligatorie, inclusiv pentru parlamentarii PSD, PNL şi PRM.

"Ei doresc să calce Constituţia în picioare şi să folosească instrumentele statului pentru a-şi proteja proprii demnitari de justiţie. Doresc să multiplice cazul Năstase la toţi demnitarii din Parlament", a spus Boc.

Liderul PDL a anunţat că formaţiunea va ataca la Curtea Constituţională legea de modificare a procedurii de desemnare a procurorilor şi pentru că aceasta este neconstituţională şi sub aspect procedural.

"Pe procedură, Camera Deputaţilor a adoptat legea într-o formă total diferită de cea adoptată de camera decizională, altfel spus, iniţiatorii nu au avut în vedere, în camera în care s-a discutat prima dată, ceea ce a adoptat camera decizională în forma finală. CC spune că asta înfrânge principiul bicameralismului", a precizat Emil Boc.

Senatul a aprobat, marţi, modificarea Legii 303/2004, prin care procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi PICCJ, precum şi adjuncţii lor, nu mai sunt numiţi de preşedintele ţării, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul secţiei de procurori a CSM.

Potrivit noului proiect de lege, "procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Ministerului Justiţiei, cu avizul secţiei de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii".

Anterior, Legea 303/2004 prevedea că numirile acestor procurori se dispuneau de către preşedintele României, la propunerea Ministerului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Actul normativ prevede că revocarea din funcţiile deţinute de către aceşti procurori se face de către plenul CSM, la propunerea Ministerului Justiţiei, cu avizul Secţiei de procurori a CSM.

Persoanele propuse pentru aceste funcţii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele două condiţii: să facă parte dintre procurorii care au o vechime de minimum zece ani în funcţia de procuror sau judecător şi să deţină gradul profesional funcţiei de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ, ori parchetelor de pe lângă curţile de apel, sau funcţiei de judecător în cadrul ICCJ ori curţilor de apel.

Numirea procurorilor se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Senatul României a adoptat o lege fărădelege, care înfrânge principiul bicameralismului.
 Vizualizări articol: 521 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Senatul României a adoptat o lege fărădelege, care înfrânge principiul bicameralismului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei