Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 oct 2007 - Anul XII, nr. 243 (3618)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Iliescu crede că Băsescu a forţat nota cu ultimatumul dat parlamentarilor privind votul uninominal

Marţi, 16 Octombrie 2007 (17:25:24)
"

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marţi, la Sibiu, că Traian Băsescu a forţat nota în ceea ce priveşte votul uninominal, iar acest lucru nu va duce la o rezolvare a lucrurilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
 
 "Această forţare este total inutilă din partea preşedintelui, pentru că nu cu formule demagogice se rezolvă o asemenea problemă. Ea trebuie, într-adevăr, gândită cu chibzuinţă şi există o deschidere din partea tuturor forţelor politice pentru a găsi un numitor comun. Sigur că există deosebiri de abordare şi asta e de înţeles, dar forţând nota nu rezolvi problemele mai bine", a declarat Ion Iliescu, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele de onoare al social-democraţilor a spus că s-a simţit deranjat de atitudinea"stridentă" a lui Băsescu care lasă să se înţeleagă că problema ar fi nouă şi foarte stringentă.

"Este stridentă o asemenea chestiune, ca şi cum el a descoperit această chestiune. Vă amintiţi că în urmă cu un an de zile era adversarul votului uninominal şi vorbea despre virtuţile votului pe listă şi pericolul pe care l-ar prezenta votul uninominal. A descoperit deodată, pentru că a văzut că-i populară ideea votului uninominal, ca să devinã promotorul acestei idei. Nu-i nevoie de asemenea forţare a notei, pentru că există o abordare responsabilă din partea tuturor şi s-au elaborat câteva proiecte din acest punct de vedere, s-au şi făcut eforturi pentru a găsi numitorul comun între toate aceste abordări şi pănă la urmă se va adopta o solutie", a răspuns Ion Iliescu când a fost întrebat de jurnalişti dacă îl deranjează atitudinea lui Traian Băsescu.

În plus, Ion Iliescu a vorbit despre dezavantajele votului uninominal şi a atras atenţia că nicio ţară din UE nu îl foloseşte în exclusivitate.

"Nu există nimic perfect şi, inclusiv, sistemul de vot uninominal prezintă multe probleme care trebuie gândite bine, pentru că poţi să obtţi rezultate exact contrare celor pe care le doreşti. Votul uninominal poate să aibă şi efecte adverse şi perverse, nu are numai virtuţi. Votul uninominal poate să ducă la nişte lucruri exact contrare, nu să vină oameni de mai bună calitate, ci oameni cu bani şi cel care are bani nu are şi calitate De ce în toată Europa nu se practică votul uninominal, ci combinaţii de elemente de vot uninominal cu votul pe listă? Spre exemplu, în Parlamentul European nici nu se concepe ideea votului uninominal, ci voturi pe listă, pentru că din asta rezultă şi grupurile politice", a conchis Ion Iliescu.

Preşedintele onorific al PSD a făcut o vizită de două zile la Sibiu, unde a participat la un simpozion, a avut întrevederi cu primarul Klaus Johannis şi cu Mitropolitul Ardealului şi şi-a lansat o carte.

Preşedintele Traian Băsescu a adresat, luni, o scrisoare preşedintelui Senatului şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, precum şi liderilor partidelor parlamentare, în care acordă Parlamentului termen până la 22 octombrie pentru a trimite la promulgare legea votului uninominal, precizând că în caz contrar va emite decretul pentru referendum.

Şeful statului avertizase, de altfel, Parlamentul că, dacă nu adoptă legea de introducere a votului uninominal până în 25 octombrie, va convoca referendum pe această temă în aceeaşi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, în 25 noiembrie.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iliescu crede că Băsescu a forţat nota cu ultimatumul dat parlamentarilor privind votul uninominal.
 Vizualizări articol: 699 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iliescu crede că Băsescu a forţat nota cu ultimatumul dat parlamentarilor privind votul uninominal0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează