Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 oct 2007 - Anul XII, nr. 243 (3618)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Situaţie

Camerele din internatele liceelor nu corespund normelor de sănătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Camerele de cămin în care sunt cazaţi elevii suceveni nu corespund normelor elaborate de Ministerul Sănătăţii Publice în ceea ce priveşte igiena şcolară. Deşi cele mai multe dintre căminele de elevi ale şcolilor din municipiul Suceava au fost modernizate, iar condiţiile de cazare au fost mult îmbunătăţite comparativ cu anii anteriori, cazarea şcolarilor are şi un punct slab, în ceea ce priveşte cantitatea minimă de aer necesar pentru fiecare elev.

Potrivit normelor de sănătate şi igienă şcolară, fiecare elev cazat în internat trebuie să dispună de minim opt metri cubi de aer în camera în care este cazat. Acestea fiind normele în vigoare, conducerea şcolilor din Suceava a fost nevoită să reducă numărul elevilor cazaţi într-o cameră de cămin, astfel încât să fie îndeplinite condiţiile impuse de Ministerul Sănătăţii Publice. Chiar şi aşa însă, după ce numărul elevilor cazaţi într-o cameră a scăzut de la şase, sau chiar opt şcolari, la maxim cinci interni, căminele nu pot respecta cadrul legal de cazare.

În camere de 24 de metri pătraţi sunt cazaţi maxim câte cinci elevi, ceea ce înseamnă un volum de aproximativ şase metri cubi de aer pentru fiecare şcolar din cameră. În camerele mai mici, de aproximativ 20 de metri pătraţi, sunt cazaţi câte trei elevi. Nici în această situaţie normele de sănătate şcolară nu pot fi respectate, întrucât nu se atinge minimul necesar de metri cubi de aer .

„Încercăm să respectăm normele impuse de Autoritatea de Sănătate Publică, avem periodic verificări, motiv pentru care s-au făcut igienizări, iar numărul de elevi cazaţi într-o cameră a fost redus”, a declarat Domnica Josan, directorul Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”.

Şi la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” din Suceava, într-o cameră de 24 de metri pătraţi sunt cazaţi maxim patru elevi. Directorul Colegiului Tehnic „Petru Muşat”, Maria Teodoreanu, a declarat că „pentru a se îmbunătăţii condiţiile de cazare au fost făcute investiţii, s-au refăcut şi modernizat grupurile sanitare şi a fost schimbat mobilierul din camere”.

Unii elevi internişti beneficiază de condiţii de lux, după ce căminele au fost modernizate

La Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, camerele de cămin au fost renovate complet, după normele europene, iar elevii beneficiază de condiţii de cazare asemănătoare cu cele oferite la hotel. Camere dotate cu mobiler nou şi modern, cu grupuri sanitare proprii, acestea sunt condiţiile de cazare de care beneficiază interniştii de la Liceul Economic.

Şi la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” din Suceava, condiţiile de cazare ale elevilor sunt mult îmbunătăţite. Internatul a fost recent renovat, elevii stau câte doi, maxim trei într-o cameră, iar grupurile sanitare sunt individuale. În ceea ce priveşte costurile unei luni de cazare într-un internat, liceeni trebuie să scoată din buzunar peste trei milioane de lei vechi. Suma include cazarea şi masa zilnică a elevilor. Inspectoratul Şcolar Suceava a stabilit indemnizaţia de hrană şi cazare pentru cantinele şi internatele din liceele sucevene pentru anul şcolar 2007-2008. Purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, Laura Hacman, a declarat că indemnizaţia zilnică de hrană a fost stabilită la 12-14 lei pe zi, regia de cantină şi regia de internat la câte 20 de lei pe lună, iar tariful de cazare în camere cu mai puţin de patru paturi la 20 de lei pe lună. În judeţul Suceava sunt 20 de internate şi 19 cantine şcolare.

Un singur liceu sucevean, şi anume Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, are internat pentru cazarea elevilor, dar nu are şi o cantină.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Camerele din internatele liceelor nu corespund normelor de sănătate.
 Vizualizări articol: 1040 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Camerele din internatele liceelor nu corespund normelor de sănătate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent