Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 oct 2007 - Anul XII, nr. 243 (3618)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MIRA a finalizat proiectul de modificare a legii armelor şi muniţiilor

Marţi, 16 Octombrie 2007 (11:45:08)
"

Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) a finalizat proiectul de modificare a legii armelor şi muniţiilor, în sensul înăspririi condiţiilor pentru obţinerea şi utilizarea armelor neletale, acesta urmând să fie supus dezbaterii în şedinţa de miercuri a Guvernului. 
  Propunerea MIRA incriminează ca infracţiune uzul de armă neletală fără drept, din categoria celor supuse autorizării, pedeapsa fiind închisoare de la şase luni la trei ani, în condiţiile în care legea actuală sancţionează doar aceste abateri numai cu amendă.

De asemenea, dacă până în prezent aceste arme puteau fi obţinute de orice persoană cu vârsta de 18 ani, fără alte condiţii suplimentare în afară de o notificare a Poliţiei asupra intenţiei de cumpărare, noua lege prevede necesitatea lipsei antecedentelor penale.

Mai mult, pentru achiziţionarea unor arme neletale se va urma procedura autorizării în vederea procurării, iar pentru deţinere, port şi folosire, procedura emiterii permisului de armă.

Potrivit proiectului, procedura autorizării va include lipsa antecedentelor penale, aviz psihologic şi lipsa unor situaţii care să fi determinat revocarea sau anularea dreptului de port şi folosire a armelor neletale, în ultimii cinci ani.

Proiectul legislativ al MIRA limitează şi dreptul de procurare a muniţiei pentru armele scurte, cu proiectile de cauciuc, la o sută de bucăţi şi instituie condiţii de păstrare şi deţinere a acestor arme, asemănătoare celor de foc, astfel încât să nu se permită accesul la ele al persoanelor neautorizate.

Iniţiativa legislativă prevede o perioadă de timp de un an de la data intrării în vigoare, pentru obţinerea permisului de armă şi înscrierea armei în acest document, rămând valabil termenul de cinci zile (prevăzut şi de legea veche) pentru obţinerea unui certificat de deţinător.

La finalul lunii august, ministrul Cristian David a solicitat reprezentanţilor Departamentului Ordine si Siguranţă Publica din MIRA modificarea în regim de urgenţă a Legii 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, în sensul înăspririi condiţiilor pentru obţinerea şi utilizarea armelor neletale.

Iniţiativa a avut la bază o statistică îngrijorătoare conform căreia, numai în acest an, au fost înregistrate peste 50 de agresiuni în care fie s-a folosit acest tip de arme, fie armele au fost utilizate pentru intimidare.

"În prezent, orice cetăţean, indiferent de starea de sănătate sau antecedente, poate obţine o arma cu gaze sau aer comprimat care, chiar dacă sunt considerate neletale, pot provoca răniri grave. În aceste situaţii starea de pericol nu este percepută doar de cei asupra cărora sunt folosite. Ce e mai grav este că nicio abatere la regimul acestor arme nu este incriminată ca infracţiune", arăta ministrul Cristian David.

În evidenţele Poliţiei sunt înregistraţi peste 39.000 de deţinători de arme neletale.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MIRA a finalizat proiectul de modificare a legii armelor şi muniţiilor.
 Vizualizări articol: 574 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MIRA a finalizat proiectul de modificare a legii armelor şi muniţiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează