Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 oct 2007 - Anul XII, nr. 243 (3618)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Evrika!

"

„Eu vin de atât de sus,/ vin de cel mai sus aici,/ la aceste mese mici, sunt o undiţă, Isus.// Tu vii de atât de jos,/ vii de cel mai jos aici,/ la aceste mese mici,/ Iuda, peştele focos.// O, şi dacă nu ştiu cum,/ aş fi liber o secundă,/ tot aceloraşi de-acum,/ li te-aş duce să te vândă.// Vinde-mă şi va fi bine,/ tu crezi cel mai mult în mine”.

ADRIAN PĂUNESCU: Peşte şi undiţă

1. Prozator şi poet liric italian din descendenţa crepuscularilor( n. 1885). A scris romane inspirate din viaţa provincială, adesea cu implicaţii autobiografice, cu preferinţă pentru imaginile universului casnic şi rustic, pentru aspectele mărunte ale existenţei umane, prilejuind introspecţia abilă a personajelor solitare în căutarea unei fericiri iluzorii. Între volumele sale menţionăm: Serenada ţânţarilor (1908), Peştii ieşiţi din apă (1914), Anna elefanţilor (1937):
a) Nicola Moscardelli;
b) Arturo Onofri;
c) Marino Moretti

2. Urmărindu-i pe eroi înainte de războiul din Vietnam, în timpul acestuia, şi după, făcându-i să treacă prin marile ritualuri ale vieţii – nunta, vânătoarea şi focul bătăliei – filmul Vânătorul de cerbi este în primul rând un omagiu sobru şi emoţionant adus prieteniei masculine. Implicaţiile sale politice stârnesc însă reacţii violente şi contradictorii, criticii considerându-l „ cel mai mare film antirăzboinic de la Iluzia cea mare. Filmul în regia lui Michael Cimino, avându-i ca interpreţi pe Robert de Niro; Christopher Walken şi John Savage, nu pune problema responsabilităţii Americii, ci numai a consecinţelor războiului din Vietnam asupra cetăţeanului american de rând, oferind viziunea subiectivă a acestuia asupra evenimentelor. În ce an a fost turnat acest film, care a primit premiul „Oscar” pentru film, regie, actor secundar şi montaj?
a) 1958;
b) 1968;
c) 1978

3. Ce este un drac de mare?
a) o plantă care trăieşte în apă, la mare adâncime;
b) un peşte;  
c) o caracatiţă

4. Poet şi prozator(1935-1994), născut la Slătioara/Vâlcea şi stabilit în oraşul de pe Bega. A debutat cu versuri în Scrisul bănăţean (1958), iar editorial cu volumul Temperamentul primăverii (1964). A publicat o serie de culegeri mai mult sau mai puţin omogene, între care şi Pescarii de pe apa de argint (1989):
a) Damian Ureche; 
b) Matei Gavril;
c) Teodor Mihadaş

5. Peşti rari care au o constituţie tubulară, cu înotătoarele dispuse cu totul deosebit, prezentând un remarcabil mod de deplasare. Corpul se află pe verticală, capul sus. Ei mai înoată şi invers, cu capul în jos, şi cu totul excepţional, orizontal, ca imensa majoritate a peştilor:
a) peştele lanţetă;
b) amfisilii;
c) peştele filiform

Răspunsurile exacte în ziarul de mâine.
Test propus de MIHAI BURDUJA

„– Cu aripa pe inimă vă spun că,/ De-acum, orice vrajbă să se ducă/ Şi fiindcă n-au dreptate cei ce zic/ Că peştele cel mare înghite pe cel mic,/ Ne vom lăsa noi, ăştia, care suntem mai mari,/ Mâncaţi de albişoare, de lini fără ţipari./ Poftiţi deci, şi-o să facem o altă aşezare,/ Ca peştele cel mic să-nghită pe cel mare./ Aşa zicea o ştiucă cu gura cam închisă/ Să nu-şi arate dinţii, fiind cam compromisă/ Încât, de la o vreme, era tot ocolită/ De ajunsese slabă, topită şi lihnită./ Dar peştii se făcură că n-au urechi s-audă,/ Afară de-o naivă şi proastă caracudă/ Care gândind că bafta venea spre ea, năucă,/ S-a repezit s-apuce măcar un os de ştiucă./ Fireşte, într-o clipă, a dispărut pe loc./ Credeţi că o-nghiţise, cumva, vreun mormoloc,/ Precum  lansase ştiuca, un zvon? Se înţelege/ Că-n baltă cel mai mare face ce vrea din lege”.

GEORGE MIHĂESCU: Morala ştiucii

Variantele corecte la chestionarul nr. 1124.
1. a ;  2. c ;  3. b ;  4. c ;  5. a .

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evrika!.
 Vizualizări articol: 4907 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evrika!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează