Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 oct 2007 - Anul XII, nr. 243 (3618)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lipsuri fatale

Asistentă condamnată la moarte de lipsa tomografului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Doliu în lumea medicală suceveană. O asistentă de numai 37 de ani şi-a pierdut viaţa sâmbătă, la numai câteva ore după ce s-a prezentat la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Ceea ce părea a fi o migrenă s-a dovedit în final tumoră pe creier, afecţiune care putea fi diagnosticată corect doar cu ajutorul computerului tomograf. Cum la cea mai mare unitate spitalicească din judeţ nu există un astfel de aparat, femeia a murit fără să aibă nici cea mai mică şansă de a fi salvată. De altfel, şi medicii care au consultat-o pe Elena Hrubariu cred că un diagnostic pus în timp util i-ar fi conferit ceva şanse de supravieţuire, chiar dacă boala de care suferea era într-o stare avansată.

Nenorocirea s-a petrecut destul de rapid, iar eforturile medicilor suceveni s-au dovedit zadarnice. Elenei Hrubariu i s-a făcut rău în noaptea de vineri spre sâmbătă, în timp ce era de gardă la SIAMUD, acolo unde lucra ca asistentă medicală de aproximativ un an. În jurul orei 3.00, unul dintre colegi a dus-o la UPU pentru a primi îngrijiri. Femeia acuza puternice dureri de cap, iar medicii din Urgenţe i-au pus o perfuzie, după care Elena Hrubariu a adormit. S-a trezit dimineaţa, când a acuzat din nou dureri de cap. A fost consultată de un medic neurolog, care a constatat că Elena Hrubariu are simptomele unei migrene. A fost supusă unor noi teste şi s-a ajuns la concluzia că este ceva mai grav, motiv pentru care a fost internată la Reanimare. De comun acord, medicii au hotărât să o trimită la Iaşi.

Între timp, starea de sănătate s-a agravat. A făcut o criză convulsivă dublată de o contractură în extensie a membrelor superioare. La scurt timp au apărut tulburări respiratorii, a fost intubată, dar a făcut edem pulmonar acut şi stop cardiac. Medicii suceveni au încercat câteva zeci de minute să o resusciteze, dar fără succes. Practic, Elena Hrubariu s-a prezentat pe propriile picioare la spital şi în 11 ore era deja moartă. „Cu ocazia necropsiei s-a constatat că moartea a survenit ca urmare a unei tumori pe creier. Boala era într-o stare avansată şi este greu de spus dacă putea fi salvată. Oricum, avea o şansă în plus să trăiască dacă la Suceava exista tomograf”, a declarat Daniela Neagu, specialist neurolog la Spitalul Judeţean Suceava.

Dăscăliuc îşi reproşează doar că nu a reparat tomograful care este nefuncţional de jumătate de an

Întrebat ieri despre lipsa tomografului la principala unitate medicală din judeţ, economistul Costică Dăscăliuc, directorul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, a declarat că îşi reproşează doar că vechiul aparat s-a defectat de mai bine de şase luni şi de atunci nu a mai fost reparat.

„Recunosc că lipsa tomografului poate duce la pierderi de vieţi omeneşti, dar nu cred că eu sunt vinovat de acest lucru. Am încercat toate variantele legale, am apelat la ajutorul Consiliului Judeţean şi al Ministerului Sănătăţii, dar demersurile mele nu s-au finalizat favorabil”, s-a justificat Dăscăliuc pentru faptul că spitalul nu are tomograf.

În timp ce directorul Spitalului Judeţean caută explicaţii pentru lipsurile unităţii pe care o conduce, colegii Elenei Hrubariu se pregătesc să o conducă pe ultimul drum. „Era o persoană deosebită din toate punctele de vedere, atât profesional, cât şi uman. Nu-ţi era frică să mergi cu ea la o intervenţie şi ne va lipsi tuturor foarte mult”, a mărturisit Daniel Martiniuc, managerul general al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asistentă condamnată la moarte de lipsa tomografului.
 Vizualizări articol: 1138 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Asistentă condamnată la moarte de lipsa tomografului4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează