Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mai 2011 - Anul XVI, nr. 115 (4713)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tergiversări

Medicii de familie au semnale că noul contract-cadru nu se va aplica nici de la 1 iunie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicii de familie au semnale că noul contract-cadru pe 2011-2012 nu se va aplica nici la de 1 iunie, aşa cum era stabilit, autorităţile intenţionând să amâne din nou termenul de semnare a documentului cu Casa de Asigurări de Sănătate. Doctorii mai spun că negocierile purtate până acum cu guvernanţii pe marginea prevederilor viitorului contract cadru au eşuat şi avertizează că nu vor semna documentul cu CAS, indiferent de data la care se va decide aplicarea lui, dacă acesta nu va suferi modificări.

Secretarul Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie Suceava, dr. Irina Badrajan, a arătat ieri că doctorii au hotărât să nu semneze decât în cazul în care noul contract-cadru se modifică în bine, iar normele acestuia îi avantajează.

„La ora actuală, se doreşte doar o cosmetizare a normelor, cu păstrarea principiilor păguboase şi a contractului cadru neschimbat.Noi cerem să se renunţe măcar la valabilitatea de doi ani acontractului, la impunerea bugetului pe medicamente, la sancţiunile aberante, la neplata în caz de litigiu şi la articolul 141 referitor la reconversia profesională. Ne dorim norme acceptabile, care să ne permită să vedem pacientul şi altfel decât la trei luni, indiferent de boala cronică, o finanţare rezonabilă, astfel încât să ne putem întreţine cabinetele în care lucrăm, şi să se modifice cele două Ordine cu informatizarea, aşa cum s-a promis”, a spus dr. Irina Badrajan.

 

Medicii de familie resping forma actuală a contractului-cadru pe anul 2011-2012

Medicul a adăugat că peste două săptămâni va avea loc, la Craiova, Adunarea Generală a Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, la care vor participa şi reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, iar în funcţie de ce se va întâmpla până atunci se vor decide paşii de urmat.

Amintim că noul contract-cadru din Sănătate trebuia să intre în vigoare de la 1 aprilie, însă punerea lui în aplicare s-a amânat cu două luni, ultima dată stabilită fiind 1 iunie, termen care ar putea fi anulat din nou, după semnalele pe care le au medicii de familie.

Indiferent de data la care guvernaţii vor decide aplicarea contractului-cadru pe 2011-2012, medicii de familie avertizează că vor refuza să îl semneze dacă acesta îşi păstrează forma actuală, pe motiv că ministerul le falimentează cabinetele odată cu schimbarea modalităţii de finanţare, care duce la diminuarea cu 30% a veniturilor, le impune să efectueze servicii medicale suplimentare, care nu le sunt decontate, îi pune să informatizeze sistemul pe banii lor şi, pe de altă parte, le limitează pacienţilor accesul la asistenţă sanitară şi la subvenţiile acordate de stat.

 

„Vi se pare scumpă medicina de familie? Să vedeţi ce scump e să nu o aveţi!”

În replică, Ministerul Sănătăţii susţine că fondurile destinate medicilor de familie nu s-au diminuat, numai că se doreşte ca începând din acest an finanţarea să se facă 50% în funcţie de numărul de pacienţi înregistraţi pe lista unui medic de familie şi 50% în funcţie de numărul serviciilor medicale prestate de doctorul respectiv.

Înainte ca Guvernul să ia măsura de amânare cu două luni a semnării noului contract-cadru, peste 80% din medicii de familie din ţară anunţaseră că nu vor semna documentele la 1 aprilie, data prevăzută iniţial, urmând să lucreze fie în sistem privat, fie în străinătate. Acest lucru i-ar fi lipsit pe bolnavi de reţete compensate şi gratuite, certificate de concedii medicale, trimiteri către specialişti şi spital.

Şi medicii de familie din Suceava au solidarizat cu protestul colegilor de breaslă, exprimându-şi în scris, pe o listă de adeziuni, refuzul de a semna contractul-cadru în forma actuală şi organizând diferite acţiuni, precum distribuirea de fluturaşi pacienţilor, prin care aceştia erau informaţi cu privire la consecinţele măsurilor avute în vedere de guvernanţi, sau solicitarea în masă, la Direcţia de Sănătate Publică, a certificatelor de conformitate, în baza cărora pot profesa peste graniţă.

„Guvernanţilor li se pare că medicina de familie este prea costisitoare şi vor să ne desfiinţeze. Sperăm că ministrul Sănătăţii va ţine cont de mesajul transmis de preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Medicilor de Familie, Richard Roberts, care i-a spus că <Vi se pare scumpă medicina de familie? Să vedeţi ce scump e să nu o aveţi!>”, a punctat dr. Irina Badrajan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie au semnale că noul contract-cadru nu se va aplica nici de la 1 iunie.
 Vizualizări articol: 729 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Medicii de familie au semnale că noul contract-cadru nu se va aplica nici de la 1 iunie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   UNDE E GRIJA FATA DE CETATEAN? trimis de
(19 mai 2011, 08:49:13
Daca va amintiti...Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au decis ca ne putem îmbolnăvi doar o dată la trei luni – atât de rar , incat doar atunci medicul de familie ar avea voie să ne vadă pentru bolile cronice.Vom primi doar o singură reţetă la trei luni pentru afecţiunile cronice de care suferim ,cu mentiunea ca nici această reţetă unică nu va fi sigura va depinde de fondurile existente-, deoarece medicul va avea plafon la prescrierea de medicamente.Un program informatic prost conceput şi cu erori va decide dacă suntem beneficiar de asigurări sau nu, indiferent de documentele pe care le avem ..GUVERNANTII DOAR ATAT STIU SA SPUNA :CRIZA , DISPONIBILIZARI , SOMAJ , REDUCERI DE SALARII SI DE PENSII , SCUMPIRI DE TOT FELUL...grija fata de POPOR e pe ultimul loc. IN TARA E JUNGLA NU ALTA ..NU MAI E DREPTATE , NU MAI E JUSTITIE ETC . E DOAR SARACIE SI LEHAMITE...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei