Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mai 2011 - Anul XVI, nr. 115 (4713)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Prefect de Dolj: Am început o evaluare a distrugerilor făcute de Petrom în judeţ

Miercuri, 18 Mai 2011 (18:35:23)

Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, afirmă că, împreună cu Agenţia Judeţeană de Protecţie a Mediului, a început o evaluare a "distrugerilor" pe care le-ar fi făcut compania Petrom-OMV în nordul judeţului, întrucât apa din fântâni nu este potabilă, iar terenurile agricole sunt infestate.

Prefectul Nicolae Giugea a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că mai multe judeţe din ţară, între care şi Dolj, se află pe "codul roşu" în ceea ce priveşte infestarea apei din fântâni cu nitraţi şi nitriţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Doljul, Oltul şi Botoşaniul sunt pe codul roşu în ceea ce priveşte nitriţii şi nitraţii din apa potabilă. Aproape că nicio fântână din judeţul Dolj nu are apă potabilă. Sunt surprins că Botoşaniul intră în aceeaşi categorie cu noi", a declarat Giugea.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii OMV Petrom au declarat că vor furniza autorităţilor toate datele necesare.

"Nu am fost informaţi despre intenţia de evaluare a Agenţiei de Mediu, însă vom coopera cu autorităţile de mediu şi vorm furniza toate informaţiile necesare într-un astfel de demers", a comunicat compania.

Giugea spune că în sudul judeţului Dolj infestarea apei cu nitriţi şi nitraţi este cauzată de tratarea culturilor cu îngrăşăminte chimice, care ajung în pânza freatică.

"În stânga Jiului, sunt 70.000 de hectare de terenuri nisipoase. Ca să faci agricultură pe ele trebuie să intervii cu foarte multe îngrăşăminte chimice. Ca să se dezvolte planta, trebuie să intervii cu foarte multă apă, iar nisipurile nu au capacitatea de a reţine aceste substanţe nutritive cu care se intervine şi apare procesul de levigare, de spălare. Atunci, apa aia pătrunde în sol, în profunzime şi ajunge în pânza freatică îmbogăţită cu acele îngrăşăminte. Aşa ajunge în fântâni", a declarat Nicolae Giugea.

Prefectul de Dolj susţine însă că în nordul judeţului compania Petrom-OMV ar fi vinovată de infestarea solului.

"Pentru zona de nord a judeţului, în zona colinară, avem Petrom sau OMV. Eu, care am fost primar la Gherceşti, nu am putut să beau apă niciodată din această localitate, pentru că din staţia de dezbenzinare de acolo mai deversau noaptea la saramura aceea. În fântânile de acolo, toată apa este saramură", a spus Giugea

De altfel, prefectul menţionează că în comuna Tălpaş, localnicii nu îşi mai pot spăla rufele din cauza apei.

"În zona localităţii Tălpaş apa nu mai poate fi folosită nici pentru spălatul rufelor. Oare cine o fi principalul actor în acea zona? OMV, care face vagoane de bani, iar oamenii de la Tălpaş nu mai au nici apă cu care să-şi spele rufele. Ai muncit, ai produs, ai realizat profit, ai distrus, dar şi plăteşti", a mai spus Giugea.

Prefectul de Dolj a anunţat că, împreună cu Agenţia Judeţeană de Protecţie a Mediului (AJPM), a început o evaluare a "distrugerilor" pe care compania petrolieră le-a produs în judeţ.

"În momentul de faţă, împreună cu Agenţia de Mediu, facem o evaluare a tot ceea ce înseamnă distrugere, pe care Petrom a făcut-o în judeţul Dolj, respectiv infestarea apei, infestarea terenurilor, pentru că nu mai pot fi redate circuitului agricol. Cine greşeşte, plăteşte. Până în momentul de faţă Petrom sau OMV nu au plătit nimic. Or să plătească! Vă asigur că o să plătească", a afirmat Nicolae Giugea.

Directorul Companiei de Apă "Oltenia" (CAO) Craiova, Doru Buruiană, susţine că în oraşul Segarcea apa nu poate fi folosotă nici pentru uz uman, nici pentur animale şi nici pentru agricultură.

"Oraşul Segarcea are o apă numai cu nitriţi. Noi restricţionăm printr-un comunicat prin care spunem că apa este improprie consumului animalelor, pentru agricultură şi cu totul interzisă pentru consumul uman", a afirmat directorul CAO Craiova, Doru Buruiană, prezent la conferinţa de presă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prefect de Dolj: Am început o evaluare a distrugerilor făcute de Petrom în judeţ.
 Vizualizări articol: 1070 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Prefect de Dolj: Am început o evaluare a distrugerilor făcute de Petrom în judeţ5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei