Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mai 2011 - Anul XVI, nr. 115 (4713)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE întreabă cetăţenii cum poate fi redus consumul de pungi de plastic

Miercuri, 18 Mai 2011 (18:25:59)

Comisia Europeană doreşte să afle părerea cetăţenilor despre modalităţile prin care poate fi redus consumul de pungi de plastic la nivelul UE, Executivul european lansând în acest sens o consultare pe Internet care se va încheia în luna august.

Comisia doreşte astfel să ştie dacă facturarea şi impozitarea pungilor de plastic ar fi o soluţie bună pentru reducerea utilizării acestui tip de ambalaj sau dacă ar fi de preferat variante precum interzicerea la nivelul UE a acestor pungi. De asemenea, CE doreşte să afle opiniile publicului în legătură cu creşterea gradului de vizibilitate a ambalajelor biodegradabile şi cu introducerea unor cerinţe mai stricte în ceea ce priveşte biodegradabilitatea acestora.

Potrivit datelor CE, în fiecare an, un cetăţean european obişnuit consumă aproximativ 500 de pungi din plastic pentru transport, cea mai mare parte fiind folosite o singură dată. Volumul total al pungilor din plastic pentru transport produse în Europa în 2008 a fost de 3,4 milioane de tone, echivalentul greutăţii a peste 2 milioane de autoturisme.

Greutatea mică şi dimensiunile reduse ale pungilor de plastic fac ca acestea să eludeze adeseori sistemul de gestionare a deşeurilor, ajungând în mediul marin, şi pot trece sute de ani până când pungile sfârşesc prin a se descompune, avertizează Comisia Europeană. De altfel, CE arată că durata îndelungată de viaţă a pungilor de plastic face ca în acest moment să plutească, doar în Marea Mediterană, circa 250 de miliarde de particule de plastic, cu o greutate totală de 500 de tone. Aceste particule pot cauza sufocarea organismelor marine care le ingerează accidental sau le confundă cu hrana. Materialele plastice se descompun în particule minuscule şi au un înalt potenţial de contaminare a solului şi a apelor, întrucât pot conţine aditivi, precum poluanţii organici persistenţi.

Unele state membre au intervenit deja în sensul reducerii utilizării pungilor de plastic pentru transport prin măsuri legate de preţuri, prin încheierea de acorduri cu sectorul comerţului cu amănuntul şi prin interzicerea anumitor tipuri de pungi, însă la nivelul UE în ansamblu nu există măsuri specifice.

Cei care doresc să participe la consultare, sunt invitaţi să completeze un formular pe care îl pot accesa on line la adresa http://ec.europa.eu/yourvoice/consultations/index_en.htm.

În martie 2011, miniştrii mediului din UE au discutat impactul pe care îl au pungile de plastic pentru transport asupra mediului, iar problemele ridicate de aceştia au arătat că este nevoie de o acţiune eficientă din partea UE.

În România, Guvernul a decis în anul 2008 să introducă, începând cu 1 ianuarie 2009, o taxă în cuantum de 20 bani pe bucată pentru pungile de tip sacoşă confecţionate din materiale care nu sunt biodegradabile, distribuite gratuit până la acel moment de comercianţi. Taxa se aplică şi în cazul pungilor din plastic reutilizabile şi va fi vărsată la Fondul pentru Mediu.

Un studiu realizat de Ministerul Mediului şi prezentat în anul 2009 indica, teoretic, că un român foloseşte 250 de astfel de pungi într-un an, iar durata de utilizare a fiecăruia dintre aceste ambalaje este de doar 20 minute. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE întreabă cetăţenii cum poate fi redus consumul de pungi de plastic.
 Vizualizări articol: 980 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
CE întreabă cetăţenii cum poate fi redus consumul de pungi de plastic5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei