Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mai 2011 - Anul XVI, nr. 115 (4713)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Un român mai merituos decât Comăneci, Hagi şi Ilie Năstase

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Merg cam de două ori pe an în Liège, la un foarte bun prieten, astfel că am ajuns să îndrăgesc acest oraş belgian, cântat printre alţii de Jacques Brel, în al său minunat „Il neige sur Liège”. Dar şi alte personalităţi şi-au legat numele de acest oraş, dac-ar fi să-l pomenim doar pe Georges Simenon, născut şi trăit aici ani buni, scriitorul din a cărui pană a ieşit, într-o zi, şi a plecat în lumea largă faimosul comisar Maigret.

La Meuse - râu lung de 950 de kilometri, care, înainte de a se vărsa în Marea Nordului, curge încet şi consistent prin Franţa, Belgia şi Olanda - traversează şi oraşul Liège, oferindu-şi apele unui asiduu comerţ, dublat de un turism asigurat de navele de croazieră.

Undeva, în plin oraş, deasupra râului, un bloc de piatră se arcuieşte grandios. În vârful lui, un înotător de bronz se pregăteşte să plonjeze în apă. Chiar aşa se numeşte sculptura: „Le plongeur”, „Plonjorul”, şi nu e de mirare că belgienii o socotesc una dintre mândriile oraşului lor.

Am rămas „bouche bée”, cum zic fraţii noştri francofoni, să aflu că autorul „Plonjorului” este un moldovean de-al nostru, Idel Ianchelevici, născut în România, mai precis în Leova (la 80 km de Iaşi), care acuma e bifată în dreptul Republicii Moldova.

Interesant este că lucrările de debut ale lui Ianchelevici datează din 1930, pe când îşi satisfăcea stagiul militar la „Regimentul IV Roşiori” din Galaţi. Comandantul regimentului, auzind despre talentul soldatului, i-a ordonat să sculpteze un număr de 14 busturi de-ale marilor voievozi români: Ştefan, Mircea, Mihai Viteazul şi restul găştii. Pentru asta, i-a oferit drept plată un preţ foarte bun: scutirea de instrucţia militară.

Am vorbit zilele trecute despre celebrul scenarist ieşean I.A.L. Diamond, care şi-a câştigat gloria mondială la Hollywood. Acuma, l-am pomenit pe Idel Ianchelevici, alt român faimos. Iar noi continuăm la nesfârşit să susţinem că imagine favorabilă în lume ne fac sportivi precum Comăneci, Hagi şi Năstase.

Fără supărare, dar e de toată jena.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un român mai merituos decât Comăneci, Hagi şi Ilie Năstase.
 Vizualizări articol: 1166 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Un român mai merituos decât Comăneci, Hagi şi Ilie Năstase4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei