Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mai 2011 - Anul XVI, nr. 115 (4713)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul modifică din nou taxa auto, după ce CJUE a apreciat că sunt încălcate normele UE

Miercuri, 18 Mai 2011 (19:56:56)

Guvernul a decis ca, în aproximativ două săptămâni, să modifice din nou taxa de primă înmatriculare, după ce Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJUE) a apreciat că această taxă încalcă legislaţia Uniunii Europene, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Modificarea taxei auto a fost decisă în şedinţa de miercuri a Cabinetului, după ce ministrul Mediului a prezentat o notă în acest sens.

Informaţia a fost confirmată pentru MEDIAFAX de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, care a precizat că Executivul pregăteşte o soluţie legislativă în concordanţă cu decizia Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene.

"Ministrul Mediului a prezentat Cabinetului o notă privind taxa de poluare auto. Pregătim o soluţie legislativă în concordanţă cu decizia CJUE, iar actul normativ va fi aprobat de Guvern în perioada imediat următoare", a spus oficialul guvernamental.

La rândul său, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat agenţiei MEDIAFAX că are în lucru mai multe variante de modificare a taxei auto şi că varianta finală va fi prezentată Guvernului în aproximativ două săptămâni.

El a precizat că nu au existat probleme din partea Comisiei Europene legate de această taxă şi că modificarea va fi efectuată astfel încât procedura de taxare să fie clarificată pentru instanţe.

Ministrul a salutat totodată decizia de miercuri a Curţii Constituţionale, care a respins, cu majoritate de voturi, ca fiind neîntemeiate criticile de neconstituţionalitate ale unor prevederi din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 50/2008 privind taxa de poluare.

În urmă cu o lună, Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene a arătat, într-un punct de vedere exprimat la cererea unei instanţe româneşti, că taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României.

Punctul de vedere al Curţii a fost emis la cererea Tribunalului Sibiu, care judecă un proces în care un român a dat în judecată statul întrucât a considerat că taxa de primă înmatriculare este ilegală. Magistraţii sibieni au vrut să afle de la CEJ dacă taxa contravine sau nu legislaţiei europene.

Curtea a precizat că procesul judecat de Tribunalul Sibiu a fost intentat de un român pe nume Tatu, care şi-a cumpărat, în iulie 2008, o maşină second-hand din Germania, cu preţul de 6.600 de lei. Vehiculul avea o capacitate cilindrică de 2.155 de centimetri cubi şi standard de poluare Euro 2, fiind fabricat în 1997, an în care a şi fost înscris în Germania.

Pentru a-şi putea înmatricula maşina în România, bărbatul a trebuit să plătească o taxă de poluare de 7.595 de lei. Întrucât a considerat că taxa este contrară normelor europene, bărbatul a căutat să-şi recupereze banii. El şi-a susţinut acţiunea în instanţă pe aceea că taxa este aplicată numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu şi celorlalte maşini second-hand deja înregistrate în România şi revândute.

Guvernul a decis atunci constituirea unei comisii care să stabilească dacă opinia Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene privind ilegalitatea taxei de primă înmatriculare impune modificarea legislaţiei referitoare la taxa auto.

Procesul intentat la Sibiu pentru restituirea taxei de poluare a fost repus pe rolul Tribunalului Sibiu, joi urmând să aibă loc prima înfăţişare.

Guvernul a decis, în luna aprilie 2008, introducerea taxei de poluare auto, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza capacităţii cilindrice şi emisiilor de dioxid de carbon.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul modifică din nou taxa auto, după ce CJUE a apreciat că sunt încălcate normele UE.
 Vizualizări articol: 949 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Guvernul modifică din nou taxa auto, după ce CJUE a apreciat că sunt încălcate normele UE5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei