Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 nov 2010 - Anul XV, nr. 257 (4548)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În ciuda crizei

Centrul de Transfuzii are tichete de masă pentru recompensarea donatorilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava nu întâmpină probleme în ceea ce priveşte achiziţionarea tichetelor de masă care li se oferă donatorilor odată cu fiecare recoltare de sânge, a informat ieri directorul unităţii, dr. Maria Pilat. „Deocamdată avem tichete pentru două săptămâni şi până vin banii facem o nouă comandă, deci nu sunt probleme la acest capitol”, a spus medicul, care îşi face însă griji cu privire la plata utilităţilor: „Nu ne hazardăm cu cheltuielile, cheltuim doar cât să ne continuăm activitatea”. 

Medicul a adăugat că, în octombrie, prezenţa la donare a fost redusă, până în 500 de persoane, faţă de luna trecută, când numărul celor care au trecut pragul unităţii pentru a da sânge a fost de 543. „Lumea e ocupată cu muncile agricole, iar un procent semnificativ din donatorii fidelizaţi provin din mediul rural” a explicat Maria Pilat, cu precizarea că „cererile sunt asigurate cât de cât”.

 

Spitalele Suceava şi Rădăuţi, cele mai mari consumatoare de sânge

Ea a arătat că solicitările de sânge din partea spitalelor sunt destul de mari, iar principalul consumator este Spitalul Suceava, urmat de cel din Rădăuţi. Comenzile cele mai mari sunt vinerea, când unităţile spitaliceşti au nevoie de mai mult sânge pentru a asigura weekendul. Cereri de sânge sunt formulate însă şi din partea spitalelor din centrele universitare care au internaţi pacienţi ce necesită transfuzii. Pentru aceşti bolnavi, CJTS Suceava nu onorează comenzile decât dacă aparţinătorii vin la donare.

„Pentru un pacient spitalizat la Iaşi, care are au nevoie de două pungi de sânge, ni se cer zece sau chiar 15. De aceea, nu onorăm astfel de comenzi decât dacă ne trimit aparţinători. Evident, ţinem cont şi de stocuri, fiindcă spitalele din judeţ sunt prioritare”, a completat Maria Pilat.

Ea a mai spus că CJTS Suceava are sânge pentru toate grupele, mai puţin pentru RH negativ, care este rar, însă şi comenzile pentru această grupă sunt foarte mici.

 

Pot dona sânge persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani

Potrivit normelor în vigoare, pot fi donatoare de sânge persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. În ceea ce priveşte limita maximă a vârstei de donare, trebuie spus că se acceptă persoane de 59 de ani, însă doar în cazul celor care au mai făcut acest lucru. „Nu poţi să vii la vârsta de 59 de ani şi să faci prima donare” a explicat directorul Maria Pilat.

De asemenea, nu sunt primite la recoltare femeile care cântăresc mai puţin de 58 kg, în cazul bărbaţilor greutatea corporală minimă fiind  de 60 kg. Totodată, tensiunea arterială maximă nu are voie să depăşească 180 mmHg, iar cea minimă 100 mmHg.

Nu pot da sânge persoanele care au consumat înainte alcool sau alimente bogate în grăsimi, care au afecţiuni acute, afecţiuni cronice cardio-vasculare, boli de piele, pulmonare, psihice, sau care au fost operate de ulcer.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centrul de Transfuzii are tichete de masă pentru recompensarea donatorilor.
 Vizualizări articol: 996 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Centrul de Transfuzii are tichete de masă pentru recompensarea donatorilor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei