Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 nov 2010 - Anul XV, nr. 257 (4548)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Franks: BNR ar putea reduce dobânda în S1 din 2011, dacă nu există efecte de runda a doua din TVA

Luni, 1 Noiembrie 2010 (17:49:17)

 BNR a întrerupt procesul de reducere a dobânzii de politică monetară, dar în prima parte a anului viitor relaxarea ar putea fi reluată dacă nu vor exista efecte inflaţioniste de rundă a doua din creşterea TVA, a declarat pentru MEDIAFAX şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

"Banca centrală este foarte concentrată în primul rând pentru a se asigură că politica monetară este corespunzătoare pentru atingerea ţintei de infaţie pentru 2011, iar decizia lor a fost să ia o pauză în ceea ce priveşte relaxarea, pentru o perioadă, pentru că vor să vadă toate efectele creşterii de TVA (de la 19% la 24% - n.r.)", a spus Franks.

Întrebat dacă există posibilitatea ca până la jumătatea anului viitor să fie redusă rata dobânzii de politică monetară, Franks a răspuns că un astfel de scenariu este probabil în condiţiile în care inflaţia se va întoarce în banda ţintită de BNR şi nu vor fi efecte de runda a doua din partea majorării TVA.

"Da. Bineînţeles că există. Dacă inflaţia se întoarce în banda ţintită şi dacă banca centrală crede că va atinge ţinta chiar şi cu o dobândă joasă, atunci o vor micşora. Şi cred că este un scenariu probabil dacă nu vor fi efecte de runda a doua", a arătat oficialul FMI.

El a precizat că efectele de runda a doua depind de cât de multă presiune va fi în economie iar, în acest moment, nu există foarte multă presiune pentru că economia este încă "slăbită".

Întrebat de ce există diferenţa foarte mare dintre rata dobânzii de politică monetară şi dobânzile la depozite, Franks a recunoscut, râzând, că nu poate acorda un răspuns potrivit, dar crede că explicaţia constă în procesul de cerere şi ofertă din piaţă, dar şi de faptul că sunt anumite bănci care doresc "cu ardoare" să crească masa de depozit.

"Este o întrebare foarte interesantă. Am dicutat acest aspect şi nu sunt sigur că am un răspuns potrivit (râzând - n.r.). În mod evident, este un proces de cerere şi ofertă în piaţă şi cred că există anumite bănci care sunt foarte dornice să crească masa de depozit şi acesta ar fi unul dintre factorii pentru care ratele de depozit sunt relativ înalte", a mai spus oficialul FMI.

În septembrie, dobânda medie la depozitele la termen existente în soldul băncilor era de 6,77%, în timp ce pentru cele noi era de 6,51%.

Pe de altă parte, există şi bănci care practică dobânzi la depozite de până la 8,5% în prezent, în condiţiile în care rata dobânzii de politică monetară se situează la 6,25%.

Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, apicată începând cu luna iulie a condus la o accelerare a inflaţiei până la o rată anuală de 7,58% în septembrie, maximul ultimilor doi ani.

Banca Naţională a României a majorat estimarea privind inflaţiei la finele acestui acest an, de la 3,7% la 7,8%, deşi ţinteşte o rată anuală de 3,5%, plus/minus un punct procentual, iar FMI a anuţat luni o prognoză de peste 8%, ceea ce înseamnă că şi estimarea băncii centrale va arăta o rată similară.

Pentru 2011, BNR a stabilit o ţintă de inflaţie de 3%, plus/minus un punct procentual, şi anticipează că rata se va plasa la 3,1%.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Franks: BNR ar putea reduce dobânda în S1 din 2011, dacă nu există efecte de runda a doua din TVA.
 Vizualizări articol: 620 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Franks: BNR ar putea reduce dobânda în S1 din 2011, dacă nu există efecte de runda a doua din TVA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei